Odp: Prasy rolujące
Słomę z QQ to w naszych okolicach łańcuchowa robili. Nie wiem dla czego ... słoma jak każda inna tylko badyle większe
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » Prasy rolujące
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Słomę z QQ to w naszych okolicach łańcuchowa robili. Nie wiem dla czego ... słoma jak każda inna tylko badyle większe
Balota zrobi każda pod warunkiem że podbieracz da rade te badyle przerzucić. Zwijałem w tym roku 10 ha trzciny nie koszonej kilka lat. Dopóki się nie zaczęła kręcić w komorze to podbieracz stękał. Jak balot już się obracał to prasa wciągała sama aż spod kół w ciągniku.
Jadę dzisiaj oglądać new hollanda 650. Niby 17 tys tylko zrobione. Siatka, sznurek. Z zewnątrz nie wygląda na wytłuczoną. Byłem przejazdem i facet nie uruchamiał' przy mnie. Dzisiaj jak będzie ładnie chodzić to biorę.
prasa na siatkę to luksus, będziesz miał pociechę. sprawdź dokładnie sterownik, obejrzyj czy nie był rozkręcany, jak był to olej.
Prasa kupiona. Jutro jedzie w siano. Musiał elektryk zajrzeć bo prąd na aparacie do siatki raz był raz nie.
Po pierwszych testach. Siano miejscami nie było na 100% to farmtrac przy 160 cm zgasł. Popuściłem trochę zgniot bo wychodził za duży beton jak na siano. Automat działa. Wydajność w porównaniu do warfamy na sznurek trzy razy wieksza. oby tak dalej.
no to farmtak zgasł to musiałeś na prawdę mieć zgniot po byku.
w jaki sposób podaje siatkę?
w tych newholland 'ach co oglądałem przed zakupem swojej (5880, 644 itp ) było jakoś tak:
https://www.youtube.com/watch?v=yDKARgolvhw
a sprawdzałeś w instrukcji jaka jest wymagana moc bo mi się kojarzy że 100kM więc przy twardszych to może trochę mieć ciężko
Aparat podaje tzw kaczym dziobem ale na walec pierwszy od góry, zaraz za pasami, na filmie podaje między walce. Moja wg instrukcji zapotrzebowanie mocy 71KM. Jest to 650 bez rotora i bez noży. Dzisiaj robiłem siano super suche to już kręcił normalnie. Zobaczymy jakie baloty zrobi w sianokiszonce. Może jutro przy święcie trzeba będzie działać bo u nas w piątek pada a trawy nakoszone leży.
to jak ja spojrzałem w instrukcje bo wiem że było więcej niż mój ursus ma i dlatego zdecydowałem się na john deere gdzie jest wymagane tylko 66 kM (bez rotora przy małym kole napędowym- można je zmienić) z tym że sprawdzałem chyba dla tej co najbardziej mi się podobała 1,8 m z nożami (swoją drogą te noże w New Hollandach to jakieś nieporozumienie a rotor w tych modelach jeszcze nie występował)
ja rok temu w boże ciało robiłem (w tym już skończyłem) sąsiedzi trochę krzywo patrzą ale nie ma co czekać pogoda raczej niepewna
nie ma co się zastanawiać, w Boże ciało zbierałem sianokiszonkę, 3 dni wożenia, wczoraj skonczyłem. na godzinę przed deszczem. Nie pracować bo święto to tylko bogaci sobie mogą pozwolić.
Wariuje mi sterownik albo czujnik wielkości balota. Jak robię do 165 cm na sterowniku to bele są równe jedna w jedną. Jak chciałem słomę jechać na 175 to raz zrobi a raz stanie na 165 wywietlacz i dalej sie nie podnosi wielkość. Jak puszczę manualnie owijanie to okazuje się że już balot ma ponad 180cm. Tam z tego co zaglądałem to od wielkości jest potencjometr. Możliwe że nikt nie robił dużych i po prostu jest zabrudzony powyżej 165cm? I dlatego raz działa raz nie?
Jak się kręci takie 180 to wydajność już jest ale później to jednak z takimi 120-130 wieksza wygoda, przede wszystkim lżej
Ile waży słoma takiej 180?
2x tyle co 120
2,5 razy do tego dochodzi nieporównywalnie wiekszy zgniot bo pas kręci prawie od samego rdzenia.
Muszę zważyć w tym sezonie po prasie john 960.
sprzedajesz słome ?
Prosił znajomy a że porządny chłop to mu z 13 ha obiecałem ale powiem że niechęntnie
Wszędzie słomy brakuje. Kuzyn stawia teraz obore na 180 dojnych i będą ruszta ale mimo to scielenie sieczką i pod rusztami jakieś zgarniaki czy coś. Jeden w okolicy ma podobnie z tym że ścielą trocinami i jakoś to idzie
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » Prasy rolujące
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo