Temat: MDW 525H kilka pytań
Na wstępie chciałbym wszystkich przywitać, gdyż jestem nowy na forum. Nie posiadam może żadnego sprzętu spod marki Fortschritt, ale może w przyszłym czasie się to zmieni...
Mam do Was kilka pytań odnośnie MDW 525H, niestety nie znalazłem odpowiedzi na forum.
Mamy do koszenia rocznie około 130 ha - około 80 zboża (pszenica, jęczmień i rzepak) i około 50 ha kukurydzy. Teraz obkasza zboża Bizon z056 a kukurydzę Claas Dominator 85 Do Was pytanie, jak z wydajnością kombajnu, czy w pszenicy około 6tonowej idzie wykosić 15 ha na dzien na spokojnie? Bo bizonem jak się skosi 6-7 ha to już bardzo dobrze ... Czy lepiej szukać jakiegoś większego kombajnu na taki areał. (527?) W przyszłości może dojść trochę pola. Oczywiście MDW miałby kosić zboże i qq.
Kolejno jak jest z koszeniem kukurydzy ? Nigdzie na internecie nie widzę, żeby ktoś sprzedawał przystawki do MDW. Czy są one jakies specjalne, czy np. kupuje się jakiegos geringhoffa i przerabia pod MDW ? Widziałęm tylko jakies przystawki do fortschrittów tych starszych.
Jeszcze pytanie odnośnie adaptacji do koszenia kukurydzy. W claasie trzeba było wymieniac klepisko, nakładać blachy na bębny itp. ogólnie dużo czasu schodziło na przekładki. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś opisał przekładanie Mdw do kukurydzy.
Czy warto kupić MDW 525h w okrągłej kabinie, czy rózni się od starszych wersji z kwadratowymi czymś więcej niż tylko kabiną?
Znalazłem informacje o pękających osiach i wariatorach, czy są to aż tak częste przypadki ?
Trochę te usterki przerażające .
Czy case 525 są tylko przemalowane na czerwono, czy miały jakieś drastyczne zmiany i usprawnienia ?
Znalazłem na internecie aukcję 525H z 96 roku, silnik volvo, klima, heder 4,8m. napisane w porządnym stanie za 120 tys ... jak myślicie, jeżeli na prawdę byłby ok, to czy warto tyle wydać na ten kombajn ?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i proszę o pomoc.