2,021 Ostatnio edytowany przez androl (2017-08-18 06:20:21)

Odp: Rzepak

Dzierżaw nie płacę bo nie mam, podatek mały bo gleby słabe. Wojtas jak bym słuchał kolegów z drugiej strony Ciechanowa, dziwią się że na 34 ha takich gleb przyzwoicie żyję, według nich powinienem ledwo koniec z końcem wiązać wink moja kalkulacja jest w moim przypadku ok.
Aha szukam za zarobione pieniądze na rzepaku bizona Z056 na szerokich kołach w przyzwoitym stanie za około 20 tyś silnik może być padaka wink

2,022

Ale do kogo pretensje jak ktoś nabije sobie nie wiadomo jak wysoki czynsz dzierżawy i potem uprawa kosztów nie może pokryć...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,023

W moich okolicach też słyszę takie jęki, że koszty itd, ale latają ze wszystkim do doradcy, który jest jednocześnie sprzedawcą i  tłumaczy, że wszystko trzeba dawać według programu, a potem się zobaczy, no i widać, że się nic nie opłaca. Koszt programu to 3200 na hektar rzepaku bez podatku i paliwa.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,024

JA nie mówię że płaczę że źle czy coś tylko ciężko jest wg mnie  wyliczyć orientacyjnie  zyski ? bo niby jak ? jeden nakosił 8t a drugi 4T pszenicy tylko że ten pierwszy miał autostradę na ścieżkach a ten drugi tylko posiał ,  czasami się zastanawiam kto mądrzejszy ??  czynsz   podatek itp to u nas normalne  a na drugim końcu polski nie do pomyślenia ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,025

Ja jestem małorolny nie robię na polu jak pisał Wojtas autostrad więc obliczenia mam proste.  2 ha rzepaku 500kg polifoski 6 pod korzeń 800zł  , 800 litrów RSM -900zł  opryski w sumie 600zł , nasiona400 i do tego podatek 240 plus paliwo załóżmy 200 litrów 840zł  . Dochód brutto ze sprzedaży przy plonie 3t 9600 , koszty 3780 czyli zysk 5800 /2  daje 2800 z ha. Z pszenicy tego nie mam.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

2,026

Panowie zaprawiacie jakoś rzepak przeciw robalom? a jeżeli tak to jakim środkiem?

2,027

Prestige
http://www.agronews.com.pl/print.php?id … p;aid=9208

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,028

mi rzepak w tym roku dał na czysto ponad 3 tyś jak nigdy

Rolnik z powołania:-)

2,029

Dużo większe zasiewy w tym roku z tego co słyszę.

2,030

Ja kolegom siejącym rzepak powtarzam że jak ja zasieje to się skończy opłacalnośc tej uprawy.
W sumie to powinni mi wszyscy po 1zł od ha odprowadzac opłaty za to że nie sieje...
Puki co nie mam nawet skoszone a optymalny termin siewu zaczyna się dziś.

2,031

Rzepaku  sieją multum   ja sam zazwyczaj siałem po 10ha a teraz 18 kolega co siał po 40-50 teraz 130ha . Coraz to więcej  tej uprawy

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,032

a ja nie sieje w tym roku

Rolnik z powołania:-)

2,033

Do zebrania długa droga jeszcze...

2,034

w tym tygodniu będę siał ,     więcej jak w poprzednim roku ! i ubezpieczam!

Leszek   dla kolegów'

2,035

A kiedy zaczynacie siewy i jakie odmiany ??

2,036

ja dzisiaj startuje, sieje wszystko rohanem

mdw

2,037

Chemirol rzadzi.
Ja moze koncem tygodnia

2,038

Ja chyba na przyszły tydzień ... w tym już krucho z czasem   w sumie też urośnie ...

2,039

Ja chyba też ogarnę siew w przyszłym tygodniu niestety,... jeszcze fachury chcą zaczynać z budową chałpy to już całkiem na wariackich papierach.

2,040

Ja tez nie sieje w tym roku rzepaku smile