Odp: żniwa 2017
Pietia fakt że jest suszarnia ale to znowu dodatkowe koszty. Byle by mieć już to za sobą. Nie pamiętam już takich żniw żeby na styk w sierpniu skończyć. Oby teraz tylko kombajn żadnego psikusa nie odwalil...
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » żniwa 2017
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pietia fakt że jest suszarnia ale to znowu dodatkowe koszty. Byle by mieć już to za sobą. Nie pamiętam już takich żniw żeby na styk w sierpniu skończyć. Oby teraz tylko kombajn żadnego psikusa nie odwalil...
Wczorajsza pszenica 26,8%...
u nas w południe miały 24 i co godzinę spadało o 0,5.
mierzone z ręki nie z kombajnu
Dzisiaj w południe z ręki miało 20,9%. Wszystko leży, jakieś 4ha poszły. Jutro mam nadzieję zakończę tą meczarnie
Dopiero niedawno wróciło zasilanie, więc można więcej pogrzebać w necie (trza było oszczędzać baterie jak tylko się dało). Zacytuję gdzieś zaslyszane: "skoszone na polu i w lesie"
https://zapodaj.net/a3c1663973eb2.jpg.html
https://zapodaj.net/4fcf4d99c5849.jpg.html
Okolice Tucholi jak w stronach Krzyśka, czyli błoto na polach aż strach czymkolwiek wjezdzac.
Dziś poszedl dalej owies. O 13 miał 14,7%, ostatnie dwa zbiorniki pewnie pomad 20%
szs ,to twoje pola?
wczoraj próbowałem prysną ramki pola od perzu. ferdek miał opryskiwacz i 50l wody na sobie mimo szerokich kółek 2 razy musiałem się wycofac.
pogoda jest zapewniona do niedzielnego poranka. prawdopodobnie jutro spróbuję ciachnąc 4 ha pszenicy reszta na przyszły tydzień bo na raz się nie da chyba że zorganizuję transport i drugi kombajn... poczekam do południa na świeżą prognozę
No to masz jak ja w 2012, współczuję !. Szykuj tego miga, orka w takich warunkach to nieporozumienie.
żeśmy wyjechali...
kombajnów na polach aż gęsto....
w 1,5 godziny nakosiłem z 3,5 t żyta o wilgotności 16,2
i 6 razy wyciągałem kombajn z błota
trudno zero spiny tej roboty dziś nie planowałem wykosiłem co się dało i zjechałem jutro może pszenica...
szs ,to twoje pola?
Te słupy to ze dwa pola dalej, a lasy to mniej więcej tak wyglądają :-/
Krzysiek ja swoje dziś skończyłem, pszenica miała 17,2%. Tak więc głowa do góry, też dasz radę. Jeszcze jutro 0,8 ha łubinu i z wielką chęcią można dać w palnik
Jutro z rańca zgruberować ostatnie 4 ha i czarno na polach. Dożynki wieczorem na weselu w rodzinie
jutro nasz kolega Wojtas powie sakramentalne tak, wszystkiego dobrego chłopie i powodzenia, najgorsze pierwsze 7 lat na dotarcie, pózniej bedzie juz z górki, albo pod górke
To on kawaler?
ohhh jutro jeszcze żeby dało się skosić to będzie po żniwach
wczoraj pod koniec dnia nawet się kurzyło. no ale w nocy przyszedł deszcz więc już sie nie kurzy.
udało się zebrac kolejne 4 ha i to bez wpadki. sąsiad okopywał sie kilka razy a drugi w końcu musiał ściągnąc bizona na holu do domu bo po kolejnej wpadce....
ale są tacy co tylko spoglądają w stronę pól bo nie ma opcji ja wjechanie na nie.
W piątek i wczoraj machnięte 12ha pszenżyta. Wczoraj wieczorem duża rosa, ciężko szło, do 23 koszenie ale mokre pole i wpadka na koniec. Żniwa przekroczyły u mnie półmetek. Może przyszły tydzień pozwoli podgonić ale musi dobrze suszyć bo od 6 dzisiaj napadało 45-50l.
U mnie to samo owies zebrany wczoraj i pszenżyto jare szło ale w nocy dolało i pauza
ja mam koniec. 2ha na kosiarke bo w gumowcach ciezko iść. Bojko dało 2-3t. Tak leżało jak nigdy. Heder po ziemi a i tak wszystko zostało...
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » żniwa 2017
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo