281

Odp: żniwa 2017

Ja mam go 23 lata, problemy zaczęły się 4 lata temu po zakupie stołu do rzepaku, co roku ta piasta leci. Wcześniej przez 19 lat trafiło się to tylko raz, po prostu doszedł dodatkowy ciężar wysunięty do przodu i tak się zrobił problem w tym modelu. Jeszcze raz podkreślam nie tylko u mnie.

282

tak właśnie do bizonka miałem drugi heder ze stołem i gość latami kosił nim z tym stołem.  zrobił go bardzo masywnie. Jak każdy kombajn ma jakieś słabe punkty

283

Androl a nie myślałeś o zmianie na jakiegoś E? No wiadomo przy zakupie bizona zostało by Ci masa części...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

284 Ostatnio edytowany przez androl (2017-09-03 11:26:11)

Myślałem, u mnie do E z częściami trudniej. Mam jak piszesz nie tylko masę części drobnych ale również: silnik 150 KM o parametrach nowego, stół do rzepaku który pasuje i do nowszego modelu, sieczkarnia, kabina. Mogę więc kupić bizona "golca" i z lichym silnikiem.
Po siewach zacznę poszukiwania, nie tylko siedząc przed komputerem, E do końca nie wykluczam.

285

Sąsiad ma na sprzedanie Bizona 1980 rok szerokie koła, wymieniony podsiewacz, kosz sitowy obudowy żmijek, silnik z turbiną https://www.olx.pl/oferta/kombajn-bizon … 91374f8035 kosił u mnie kilkanaście lat

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

286

Ten kombajn ma w opisie ,,z sieczkarnią i <chederem> w kabinie", to żeby przykuć uwagę?

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

287

Nie wiem nie ja je pisałem

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

288

Zdjęcia tak zrobione że trudno go określić, po roczniku i dwóch zauważonych szczegółach stawiam jednak na to, że tylko koła ma założone szerokie, tel. nie odbiera.

289

Pietia napisał/a:
Patryk3802 napisał/a:

Ja rzepak posiałem przedwczoraj wczoraj prysnąłem od chwastów a dziś pada... Ostatni tydzień dał wszystkim tym co nie pokosili nadrobić straty ale stoi jeszcze sporo zbóż szczególnie twoich kolegów @Pietia już przerastają chwastami... Krzysiek trudnisz się porzeczką?

Patryk nie będę tego komentował kolega miał w sumie 100 h zboża do koszenia a wszystko pokosił w 3 dni 3-4 przyczepy przytargał do domu a resztę ponoć do Woźniaka do Wąsosza a teraz szuka słomy ponoć tak mu sypało same kłusie było a krótka słoma. chciał o de mnie ja już zapomniałem o żniwach

Wiesz nie każdy wykosi w 3 dni bo kombajn na to nie pozwoli ja miałem 100ha do wykoszenia u siebie i u  ludzi ok 50 ale dość sprawnie się uwinąłem bizonem

290

androl napisał/a:

Karol jak ma padnięty silnik to lux wink mów ile chcesz.

Silnik cyka dobrze pali po zimie od strzala i wgl... Reszta jest kijowata tzn o części chodzi... Np oska co przenosi napęd w haderze wymienia sie regularnie co dwa lata.. 2 rok idzie i juz kupujesz oske bo sie ukreci na 100%... W tym roku jak postraszyli ze sprzedamy to nawet ok chodził &#128513; pare zyletek zjadł i bagnety chyba 3... Sito 3x spawalismy blaszki.. Hmm co tu jeszcze.. Mówię jakoś ten rok grzeczny byl... Myślałem wystawiać za 35tyś... 88r sieczkarnia oslona na chlodnicy...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

291 Ostatnio edytowany przez Pietia (2017-09-05 07:41:06)

Patryk3802 napisał/a:
Pietia napisał/a:
Patryk3802 napisał/a:

Ja rzepak posiałem przedwczoraj wczoraj prysnąłem od chwastów a dziś pada... Ostatni tydzień dał wszystkim tym co nie pokosili nadrobić straty ale stoi jeszcze sporo zbóż szczególnie twoich kolegów @Pietia już przerastają chwastami... Krzysiek trudnisz się porzeczką?

Patryk nie będę tego komentował kolega miał w sumie 100 h zboża do koszenia a wszystko pokosił w 3 dni 3-4 przyczepy przytargał do domu a resztę ponoć do Woźniaka do Wąsosza a teraz szuka słomy ponoć tak mu sypało same kłusie było a krótka słoma. chciał o de mnie ja już zapomniałem o żniwach

Wiesz nie każdy wykosi w 3 dni bo kombajn na to nie pozwoli ja miałem 100ha do wykoszenia u siebie i u  ludzi ok 50 ale dość sprawnie się uwinąłem bizonem

Patryk napisałem to trochę z sarkazmem wiem ze idzie wykosić 100 h w trzy dni ale odpowiednim kombajnem i pola o odpowiedniej powierzchni a nie działki gdzie największą ma 3 hektary. Niby 100 h pod kosę a szuka słomy trzyma 40 dojnych z przychówkiem niby słomy zebrał 400 balotów ????,  a sypało jak nigdy. Resztę sobie sam dopowiedz !!!!!

Osobiście nie zazdroszczę mu tej roboty kasa może i jest ale nie ma jej nawet kiedy wydać. Kawaler razem do klasy chodziliśmy większość robi sam trochę pomaga rodzina lub chłopaczki z podstawówki. jak szukasz Romana to albo już jest w oborze albo jeszcze jest, słyszę dojarkę.
smile:):)

292

Karol problemy z ośką, żyletkami i bagnetami to nic innego jak krzywy heder. Sita jak się sypią to albo poważna renowacja albo wymiana. 3lata temu poświęciłem bizonowi 3miesiące intensywnej pracy. Wymiana podłogi podsiwacza wentylatora sit, 99% łożysk na wyminę, pasy, gumy uszczelki klepiska itd. Od tego czasu wymieniłem jeden pas i dwa łozyska.
Hederu nie dotykwłem i to się mści. Też mialem krzywy i rwał zyletki jak głupi. Odkręcone wszystkie bagnety, listwa na dwa młotki wyprostowana, akladany tak ze najgorszy szrot z prawej, nowe bagnety po lewej. W tym sezonie 1żyletka, no i kilka nowych tandetnych bavnetów.
A co do straszenia to jak głośniej powiedziałem że za mało wydajny to focha walnął i strzelił balona... &#128548;

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

293

Karol a co planujesz kupić w zamian ? Coś z zachodnich czy nadal zostajesz przy bizonie tylko nowszego szukasz ? wink

294

Bamreras.. Kamienie to spowodowały zyletki i bagnety &#128540;

Massey.. Prawdopodobnie 524 &#128522;&#128519;

+33 / -0 (chyba wink)

295

Ta oś to i u mnie pada raz na dwa lata ucina ją równo zaraz za ostatnim łożyskiem

296

Dokladnie... Taka jakość...

+33 / -0 (chyba wink)

297

No u mnie jeszcze oryginał.....

298

A masz heder nowego typu

299

Najchętniej kupiłbym rekorda, muszę trochę popracować nad szefową bo trochę budżet przekracza. Kolega coś kiedyś mówił o tym wałku dał mi nawet jeden, na euroramke do paleciaka. On ten temat opanował muszę dopytać  jak. Jeżeli chodzi gubienie żyletek to co jakiś czas rurką trzeba ustawiać bagnety, nie potrzebny młotek.

300

Jeszcze starego typu. To może dla tego, choć u nas jeden magik co chwilacteż wymienia jak noe główną napędu to tą od targańca....
Co do zakupu bizona. Jak bralem mojego gość już moał w garażu ładnego niebieskiego rekorda. Cieszył się jak dziecmo bo wiele wydajniejszy itd. Jak mu powiedziałem że wydajność rekorda polega na tym że się z rzadziej pod przyczepę zajeżdza (ciut większy zbiornik) to się chłop prawie obraził. Ale sita większe, wytrząsacze dłuższe. Tylko szkoda że o bębnie i gardzieli nie pomyśleli. No i jak chlop sam się przez dwa sezony doświadczył to był zawiedzony. Zamienił go na dominatora 86 i tak jak mówił teraz wie że żyje...
Bizon ma jeden plus części tanie i jeszcze dostępne, i tu się plusy kończą...