2,081

Odp: Rzepak

U mnie na lzejszej ziemi ładnie idzie, a w baryłach jest przestrzelony na maksa. Sucho było po siewie. Teraz leje i nie ma kiedy opryskać na chwasty bo bałem się lać w ta suszę bo nie wiedziałem czy wzejdzie. Panowie, plan jest taki: 0,2 navigator, 1,2 metazanex i 0,5 litra leoparda na raz, nie za dużo? Za tydzień poprawka 0,5 leoparda z tebukonazolem i caryxem. Druga opcja już wiele razy wypróbowana i to w wyższych dawkach leoparda, tylko ta pierwsza jeszcze nie i jestem ciekaw opini.

2,082

ja staram sie unikać mieszania herbicydów z fungicydami

Rolnik z powołania:-)

2,083

Z reguły też tego unikam, ale boję się ze leopard w pełnej dawce z navigatorem i metazanexem bardziej zaszkodzi niż pomoże. Sam wiesz, że czasu nigdy nie ma się za dużo...

2,084

Navigator na rzepak w fazie pierwszej pary liści zaszkodzi?

2,085 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2017-09-28 20:14:21)

rzepaki zacząłem w końcu pryskać navigatorem, i mam pytanie. NIe łącze z opryskiem na jednoliścienne, ale chciałbym szybko wjechać i opryskać na samosiewy. ile dni przerwy zrobić? Myślałem, żeby zaraz następnego dnia opryskać .CIekawi mnie czy zaszkodzi rzepakowi. Łączyć nie zalecają, ale czy tak krótka przerwa będzie się liczyć jako łączony zabieg?

2,086

4-5 dni

mdw

2,087

To nic w poniedziałek pewnie zacznę.

2,088

Ja dzis tez samosiewy zrobilem.bida rzepak w tym roku chyba azotu mu sypne z wora

2,089

U mnie samosiewów jeczmienia jest masakra mimo że pole randapowane było. Niestety po gradobiciu jeczmień nie był zebrany przed talerzowaniem powschodził, po talerzówkce wzeszedł zaorane i dalej wychodzi, jutro prawdopodobnie prysnę. Rzepak ładny trafiłem z pogodą, popryskałem na chwasty zaraz po siewie takze teraz pora na 1 liścienne

2,090

ja dzisiaj koncze skracanie +robak + bor+mocznik+siarczan magnezu

mdw

2,091

Panowie jak to zrobić, temperatury lecą na dół, rankiem ok 3-4 stopnie. Jak dam np jutro w południe caryx, tebukonazol, robaczka i jakies mikro to nie będzie jakis nie porzadanych efektów? Albo poprostu nie zadziała? Chodzi mi o te niskie temperatury nocą. Czy czekać aż się ociepli w co wątpię.

2,092

w czasie oprysku masz miec 12 stopni minimum, a noce cieplejsze juz nie bedą

mdw

2,093

Rzepak ma 3-5 liści, czym go wzmocnić? Jak znajdę chwilę to rzucę azotu , i oprysk jakąś odżywką z magnezem. Skracać na razie nie ma co, bo tak w ogóle nie wiem czy tak małe rzepaki jest sens czymś dusić.... nie mówię teraz tylko w ogóle na jesieni,..

2,094

Chłopaki  rzepak ledwo zipie  dziś dostał znów na robala jutro może jak dam rade podam RSM    w razie  likwidacji plantacji   chyba rsm nie przepadnie tylko zostanie w ziemi ??

są miejsca gdzie jest wkońcu zielono a są miejsca gdzie nie ma nic jedynie chwasty ,  maluteńkie ale są , wyglądają jak by je oprysk przepuścił a rzepaku brak , normalnie chyba pierwszy raz w życiu będę kasował rzepak w całości

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,095

Gorszych niz moje to nie masz na pewno.

2,096

moje rewelacja  w tygodniu jeszcze tebu. i odżywki , i jeszcze raz robala i w poniedziałek ubezpieczam . a co !!!

Leszek   dla kolegów'

2,097

Orientowales sie w cenach ubezpieczen?

2,098

jutro będę wiedział ale  tak zrobili ze samego rzepaku nie ubezpieczysz tyle samo trzeba podać innej uprawy czyli na przykład  10 rzepaku to i 10 pszenicy . ale i tak miałem ubezpieczyć !! napiszę jak wyjdzie !

Leszek   dla kolegów'

2,099 Ostatnio edytowany przez zorak (2017-10-10 12:53:54)

Sprawa wygląda tak. Rzepak siany bodajże 26 sierpnia na oborniku + 150kg polifoski. Wschody ładne ale na słabszej ziemi mocno odczuł doglebówkę. Od dłuższego czasu pada i zimno przez co z zabiegów tylko zwalczanie samosiewów. Weekend ma być ciepły więc na pewno pójdzie jakieś wzmocnienie. Czy w tym terminie (weekend to będzie już połowa października) jest sens ingerować w pokrój roślin ?

gg 5118068

2,100

To tak jak i u mnie. Z regulatorów to raczej tylko biostymulator na lepsze ukorzenienie + trochę mocznika.