10,061

Odp: Z cyklu znalezione na Allegro

To ze ciasny to prawda ale ze głośny  to bym się sprzeczał

10,062

to moze ja takim jeździłem że był głośny ale wiem ajk jest w zetorze 12245 no komfortu tam nie zaznasz nie kupiłbym tego nigdy kolega kupił do lasu ale wygrało tylko to ze dostępność częsci jest  w miarę przestępnych cenach i to tyle a do lasu cudu nie trzeba ale do pola nigdy bym go nie kupił

Nie ma to jak FORTSCHRITT

10,063

A ja kiedyś jeździłem właśnie zetorem 16245 i bardzo miło wspominam ten czas. Jak dla mnie to był wygodny. Co do wielkości kabiny to w końcu nie autobus...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10,064

moze i masz racje ze to nie autobus ale wiesz jak tym ciagnikiem pracuje sie w lesie i z tyłu za fotelem jest rozdzielacz do sterowania przyczepa załadunkową i tak sie non stop obracasz a masz tak ok 1.90m wysokości to nie bardzo to jest fajne

Nie ma to jak FORTSCHRITT

10,065

To wtedy inna bajka ale pracując tylko w polu i mając 170 cm wzrostu dużo nie trzeba. Zetorem 16245 bardzo fajnie mi się pracowało tym bardziej że miał skrzynie 4, ursusem 1634 też robiłem i za czorta ten traktor mi nie leżał, i do tego ta skrzynia 3...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10,066

https://www.olx.pl/oferta/fiatagri-180- … 6fc1b42e7a
Pieta tu masz mechaniczny traktor, po sąsiedzku mają taki od nowości i parę nowszych już wymienili a ten ma u nich dożywocie

10,067

Marku bardzo dziękuję ale na razie tak jak Leszek pisał musze wybrać coś rozsądnego. Co do rusków są dwa Belarus i MTZ i jeden  i drugi maja po 5000 godzin i prawdę mówiąc nie było za dużo z nimi problemów. Powiem tak na obecną chwilę się wyleczyłem z zachodnich sprzętów nie mówię ze nie wrócą kiedyś, NH super ciągnik uciąg super komfort pracy bardzo dobry tylko okazało się że nie do końca byłem świadom co wybrałem. Powiem tak brak wiedzy specjalistycznej o sprzęcie dopiero kupujący mi uświadomił jakie błędy popełniłem swoją nie wiedzą. Generalnie NH 4 lata śmigał bez większych problemów na prawdę szkoda mi tego traktora.

10,068

to uswiadom innych co do błędów

Rolnik z powołania:-)

10,069

Dokładnie Pietia co z NH było nie tak?

10,070

Dokładnie, tak jak pisze Papej. Wiadomo trudno przyznawać się do swoich błędów, zwłaszcza publicznie... 😀

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10,071

Publicznie najłatwiej. W różnych wywiadach telewizyjnych przed całą Polską ludzie odkrywają swoje tajemnice, które całe życie skrywali przed najbliższymi wink

10,072 Ostatnio edytowany przez Pietia (2017-10-06 10:28:20)

Kupujący jest sam mechanikiem i będzie go naprawiał dla siebie już kilka takich skrzyń  z kolegą składał powiedział że są to bardzo dobre traktory ale mają pewien mankament w  skrzyni a mianowicie chodzi że po 9000-10000 tys godzin należy wymienić w skrzyni łożyska koszt około 8-10 tys. i kolejne 10000 tys robimy bez żadnego problemu, nie patrzy się na to czy były robione dwa razy do roku kalibracje czy nie wymienia się i zapomina się o skrzyni. Twierdzi ze wie to z serwisu New Hollanda z Czech z którym współpracuje i tam kto to wymienia zapomina o problemach ze skrzyniami twierdzi ze widział traktory z przebiegami ponad 20 tys i super chodziły. W mojej obstawia ze poleciały łożyska i pociągnęły za sobą koła i jakieś kosze z tarczkami obawia się tylko jakiegoś głównego wałka czy się nie ukręcił kosztuje sam około 20 tys.. Twierdzi ze koła zębate w skrzyni sa bardzo wytrzymałem do momentu kiedy poleci łożysko

PS.
Pamiętam jak przed zakupem rozmawiałem z dwoma serwisami u nas żaden nie wspominał o takim rozwiązaniu ze skrzynią pytanie czemu niewiedza???

10,073

Jak byś brał nowego belarusa to jeszcze bym zrozumiał ale kupno takiego z przebiegiem 5000godz to trochę nie porozumienie przecież zaraz będziesz w nim coś robił. Do NH ile chcieli za używaną skrzynię?

10,074

Co moałeś za model tego nh? I skrzynia jaka? Nie mam pamięci kto czym jeździ.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

10,075 Ostatnio edytowany przez Massey (2017-10-06 13:04:26)

Zachodnie są fajne ale w razie poważniejszej awarii można nieźle popłynąć. Do ursusów i zetorów części w miarę tanie i dostępne od ręki no ale jak z jakością części do tych dużych jest tak samo jak tych do 60-tki to też nie bardzo. Więc wydaje się ,że jednak najlepszym wyjściem byłyby zakup ruskiego.

10,076

Pietia powiem Ci szczerze, że sam chciałem kupić małego wygodnego zachodniaka. Jednak pomyślałem i kupuję kabinę z case, i zakładam do białoruśki. Włożę może z 5 tys, a będzie ciągnik wygodniejszy i tani w eksploatacji. 5 tys to już liczę, z kompletnym przejrzeniem i remontem skrzyni, sprzęgła, wymianą rozdzielacza, i malowaniem. Nie chcę wydawać niepotrzebnie kasy, a jakbym kupił, to jumzik stałby lub sprzedałbym za parę groszy, a same opony prawie 4tys.

10,077 Ostatnio edytowany przez Pietia (2017-10-06 16:26:31)

bamreras napisał/a:

Co moałeś za model tego nh? I skrzynia jaka? Nie mam pamięci kto czym jeździ.

NH 8770 skrzynia automat 18/10

skrzynia używana 30 tys. + koszty przełożenia a generalnie nie wiesz co kupisz wszystko wyjdzie w praktyce.

10,078

Pietia co do 1523 to kuzyn ma takiego belarusa i robi i niego na 130 haktarach i daje rade. Kabina już w nim fajna, klima też jest i EHR.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10,079

Jadę jutro oglądać jednego i drugiego o 5 rano strartuję. Na nowego niestety mnie nie stać.
Jak mówi stare przysłowie ludowe jak się nie ma czego się chce to się lubi co się ma. Powiem tak fortschrittem 323 też szło pracować nie powiem przeskok na NH był duży jeśli chodzi o komfort  pracy i moc.

10,080

Czyli skrzynia amerykańska funk. Miałem znalezione odpowoednik g240 z masseya.ta sama skrzynia co u ciebie.ciągnik ogólnie ok oprócz skrzyni. Podobno elektryka, al się naczytałem o tych skrzyniach i odpuściłem. Facet desperat bo z 40 na 20zszedł w 5minut

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....