161 Ostatnio edytowany przez Fenol (2016-10-09 06:22:09)

Odp: Kiszonka

robiłem, wierz mi kicha nieporównanie lepsza. musi podwiędnąć. no i do sieczkarki musi być ekipa a tak to na upartego sam zrobisz.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

162

W tym roku u kumpla woziłem ruskiem z Mengele to 120 zł za godzinę a jeszcze znajomy też jeździł MF 6490 z Pottinger Jumbo 7200 to 170zł za godzinę. Prawie 3 razy tyle ładował co ja. I wszystko pchaliśmy w rękaw.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

163

ile czasu potrzeba na zakiszenie się balota z mocno podsuszonej trawy? I druga sprawa jaką folię i za ile kupujecie do owijania. Ja ostatnio kupowałem u tego gościa po 216 (faktura vat) z dostawą na podwórko. Owinięte 240 kulek i wyglądają dobrze
https://www.olx.pl/oferta/folia-do-sian … fc00e33df2

164

zaleca się chyba 6 tygodni ale bywało że dawałem już po 4

ja kupuję od 210 do 240 za 3 warstwową a 220-250 za 5 warstwową  500-tke brutto

ile bel wyszło Ci z rolki bo kiedyś kupiłem tańsze to jedna się rwała przy dużym naciągu a druga chyba nie miała tych 1800m i wychodziło po 24-25 bel z rolki  a normalnie wychodzi mi 30-31-33 a rekordowo 36

165 Ostatnio edytowany przez mpopis (2017-10-15 14:05:17)

22rolki przy 24 obrotach
a owijał ktoś streczem maszynowym? np takim
www.olx.pl/oferta/folia-stretch-maszynowa-bezbarwna-czarna-niebieska-biala-CID628-IDlqqYc.html#d33a2bec93

166

ja też 24 obroty  i mi nieco więcej wychodzi  (naciąg na max)
Z http://www.agromaster.pl/folie--agrowlo … rosil.html wychodziły nawet 33 ale wtedy chyba był po 2000m

http://www.agromaster.pl/folie--agrowlo … iflex.html z tej 30-31 osiągam

167

Strecz pęka zimą... hmm Folia cos ok 260zl tylko nazwy nie pamietam...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

168

znajomy  owijał w zeszłym roku streczem i oglądałem baloty to wyglądają dobrze, trza będzie zrobić próbę

Ja kupowałem po 205 normalną 500m 1800z filtrem UV. Teraz mam jeszcze trochę do zrobienia to kupię strecza. W tym samym sklepie po 150 rolka. Facet twierdzi że bardzo dużo ludzi tym robi. Na słońcu latem wytrzyma 2 miesiące potem kruszeje. Robią tym żyto i od razu latem skarmiają. A późnojesienne już nie mają tyle słońca to spokojnie do lutego-marca postoją.

170

Część rolników w moich stronach którzy sieją qq na kiszonkę jest w panice. Kukurydzę sieją przeważnie na niskich nie drenowanych kawałkach no i w tym roku problem stoją w wodzie. Kolega marzy żeby chociaż połowę udało się skosić.

171

To fakt. I słyszę że rolnicy będą kupować QQ z max fao200 żeby szybciej doszła do Siebie.. U nas jeszcze sporo stoi na glinach. Niektórzy kombinują ciągnik 100-120km i jednorzedowka z tylu mala przyczepa i bruum...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

172

sieczkarnie to jeszcze idą o ile mają tył napędzany gorzej ciągniki z przyczepami. Ten co u mnie kosi w tym roku zmienił jedna sieczkarnię przed sezonem na taką 4x4 i jak z nim gadałem to nią już wykosił więcej niż obiema rok temu przez cały sezon i ciągle ma zamówienia bo konkurencja wjechać nie może  a jego druga to tylko kilka ha zrobiła

173

https://www.youtube.com/watch?v=ffmgWs2Y8jA
pogratulować pomysłu.

gg 5118068

174

Robili tak u nas jak pogoda i sucho to ok a tak to słomą ścielili aby błota nie nosić.

175

trzeba se silosy na kiszonkę pobudować a nie słomą ścielić

176

niewydostanieszsie zrobiłeś coś materiału w streczu ?
Sianokiszonkę będę owijał folią białą ale chcę owinąć trochę siana i słomy folią i się zastanawiam czy owijać jeden raz folią do sianokiszonki czy streczem ? streczem wyjdzie dużo taniej. Owijaliście w ogóle słomę lub siano folią ? jedno owinięcie aby nie dostawała się woda ale zastanawia mnie czy nic się nie stanie np jakaś pleść ? w sumie materiał suchy to nie powinno się nic dziać.

gg 5118068

177

Będzie sie psuć.  Jak chcesz zabezpieczyć to tylko tam gdzie siatka a boki zostaw żeby wiatr chulał ...

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

178 Ostatnio edytowany przez niewydostanieszsie (2018-05-19 09:00:38)

zorak napisał/a:

niewydostanieszsie zrobiłeś coś materiału w streczu ?
Sianokiszonkę będę owijał folią białą ale chcę owinąć trochę siana i słomy folią i się zastanawiam czy owijać jeden raz folią do sianokiszonki czy streczem ? streczem wyjdzie dużo taniej. Owijaliście w ogóle słomę lub siano folią ? jedno owinięcie aby nie dostawała się woda ale zastanawia mnie czy nic się nie stanie np jakaś pleść ? w sumie materiał suchy to nie powinno się nic dziać.

Nie robiłem bo miałem folie po 250zł/rolke 500. Znajomy owija jedną warstwą siano . Ja robie siano w 180 i jak ułoże na ziemi tylko jedną warstwę tp odpadu może na 2cm z góry. W stogu zamaka dużo więcej bo na każdym łączeniu sporo gnije.
Co do stretcha to zastanawiam się czy jesienią nie robić tym. Ja i tak zużywam kiszonkę przez zimę więc na słońcu to nie będzie za bardzo stać.

179

Też planuję zrobić trochę sianka i owinąć je folią żeby leżało na dworze bo z magazynowaniem pod dachem będę miał teraz problem.

180

298 zł folia 750mm, max naciąg, 8 obrotów owijarki i wychodzą 64 owinięte kulki siana, 4,65zł/sztuka.
Inspiracja z tego filmu, tu akurat ze słomy którą też będę robił.
https://www.youtube.com/watch?v=vyi4JHqN8ME

gg 5118068