2,121

Odp: Rzepak

Piotrfire napisał/a:

Na liściach ani śladu owadów  , jeżeli to slimaki to dla czego tylko poprzeczniaki a na polu obok u sasiada nie ruszone , mój smaczniejszy?

Bo przy miedzy większe obłożenie, ten rok jest wyjątkowo bogaty.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,122

Panowie mam jakieś 60% tego co piwonno być  na polu ,,, mowa o roślinach rzepaku , czy jest sens  siania rozsiewaczem  i modlenie się żeby coś  zdążyło do zimy czy już się nie czarować ??
powodem jest mucha i ślimaki  wpier,,,  co sie da nawet chwasty   nie wierzyłem co zobaczyłem dziś , wszystko sie błyszyczy od śladów ślimaków ,,, pierwszy raz  coś takiego widzę a w życiu nie sypalismy na jakieś  ślimaki

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,123

Ja od wiosny walczę z ślimakami w warzywach i zastawiam się dlaczego w uprawach rzepaku z tym nie walczycie?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,124

Wojtas 2 lata temu ślimak wj...ał mi wszystko , nie zostalo z 2 ha nic dosłownie.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

2,125

U nas do tej pory nigdy nie było problemów ze ślimakami , jakieś robaczki itp  ok ale ślimaków  brak ktoś tam coś sypał bo niby zalecali ale tylko firanki   bo tak mu doradzili ale brak  było czego kolwiek a tu psikus ,  w plecy okrutnie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,126

wojtas napisał/a:

U nas do tej pory nigdy nie było problemów ze ślimakami , jakieś robaczki itp  ok ale ślimaków  brak ktoś tam coś sypał bo niby zalecali ale tylko firanki   bo tak mu doradzili ale brak  było czego kolwiek a tu psikus ,  w plecy okrutnie

A co polecacie na ślimaki ??

2,127

Kuchnia francuska...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,128 Ostatnio edytowany przez szs (2017-10-15 12:04:05)

Na polu nie miałem z tym do czynienia, ale w tunelu foliowym stosuje to http://www.bayergarden.pl/Produkty/d/Desimo-Duo_800g
Ale produkty z bros'a też dawały radę
Jak place ze slimaki nie są duże to może rozsypuj przy pomocy tego https://www.sklepogrodniczy.pl/siewnik- … 50QAvD_BwE

Kompletny noob w temacie Fortschitt

2,129

Bros sancol 5GB do 4 kg na ha koszt 50.Co ważne długo leży na polu nie rozpuszcza się pod wpływem wilgoci.Są rolnicy że stosują na całe plantacje choć najczęściej spotykane są od miedzy lub łąk wilgotnych .

2,130

robiłem po skrajach pola granulatem z firmy bross    cos na 1 ha 60 zł . siewka 3 paluszki i do przodu , starą dobrą metodą i zadziałało !!! dziś mogłem dopiero zrobić oprysk caryksem, borem , i itp,.... a porósł jak szalony ! troche się spóżniłem ale pogoda . i zaczełem kosić kuku .ale ogólnie piekny i ubezpieczony !

Leszek   dla kolegów'

2,131

sarast napisał/a:

robiłem po skrajach pola granulatem z firmy bross    cos na 1 ha 60 zł . siewka 3 paluszki i do przodu , starą dobrą metodą i zadziałało !!! dziś mogłem dopiero zrobić oprysk caryksem, borem , i itp,.... a porósł jak szalony ! troche się spóżniłem ale pogoda . i zaczełem kosić kuku .ale ogólnie piekny i ubezpieczony !

Jak kukurydza wilgotność

2,132

Panowie kiedyś jak nie było grosza to pod rzepak dawałem koło 120kg azotu. Rzepak dawał koło 3-3.5tony. W tej chwili dawałem koło 160 -180kg plus odżywki i koło 30kg a w postaci mocznika. Plony wiele nie zwiększyły się na słabszych kawałkach. W tym roku jak rzepak przezimuje chcę sobie ze dwie działki podzielić i na jednej połowie dać tylko jedną dawkę koło 120kg azotu na raz ,a na drugiej w dwóch dawkach koło 180kg. Sam jestem ciekaw czy jest sens walić tak duże dawki, i czy one tak naprawdę przyczyniają się do nadwyżki plonu. Znam ludzi co naprawdę się nie napracują a rzepaki wyglądają nie najgorzej. Co o tym myślicie? Wiem już że zrezygnuję też z oprysku na grzyba na płatek. Dam tylko na robala. Mam porównanie na przestrzeni koło 3lat, i nie było różnic w opryskanych i tych nie opryskanych na grzyba.

2,133

To wszystko zależy od regionu i nasilenia chorób. U siebie zaobserwowałem, że stosując ok 120kg azotu i rezygnując z oprysku na płatka wyciągałem 2-2,5 tony mimo dożywiania dolistnego, pilnowania robaka itd. Od kiedy daje dwie dawki azotu, niektórzy zalecają 3 i oprysk na płatek ale ze stroloburyną to w ostatnim sezonie wyciągnąłem 4,2 z ha i uważam, że gdyby nie przymrozek w maju to potencjał był na zbliżenie się do 5. Rozkład opadów ma kolosalne znaczenie. W sumie w tym roku dostał jakies 100 kg z saletronasu i ok 140 z RSM w drugim strzale. Zapomniałem dodać,że wiosną uzupełniam potas solą jak jeszcze snieg leży, ok 120 kg nawozu.

2,134

Grzegorz89 napisał/a:

Wiem już że zrezygnuję też z oprysku na grzyba na płatek. Dam tylko na robala. Mam porównanie na przestrzeni koło 3lat, i nie było różnic w opryskanych i tych nie opryskanych na grzyba.

To jest chyba najważniejszy zabieg fungicydowy w całej uprawie rzepaku ....

2,135

Też mam takie zdanie.

2,136

Ekstensywna uprawa rzepaku?chyba nie tedy droga.

2,137

Oprysk fungicydowy na płatek to podstawa. Któregoś roku zabrakło mi na 20 m to ten nieopryskany był czarny i duuużo drobniejszy. Azotu minimum 160-180 kg i siarka do tego. U mnie w tym roku przy 220 kg N, pełnej ochronie, pełnym nawożeniu fosforowo potasowym, kizerytem zebrałem 5.3t z ha i jest to mój rekord.

2,138

No właśnie chcę spróbować tylko. Prawda jest taka, że znam ludzi co naprawdę nie pchają kosztów, i mają naprawdę ładne rzepaki. Nie chodzi tutaj całkiem o ekologię w rzepaku,  tylko o to czy realnie można odzyskać koszta które ponieśliśmy. Nie zawsze jak coś dołożymy będzie opłacalne. Z czystej ciekawości spróbuję. Rok rokowi nie równy i czasem jak się coś przekręci to choćby wodą święconą lał to i tak nie pomoże, a ci co kosztów nie robili zebrali 3 tony mieli więcej jak ci co 4 przy dużych kosztach.

2,139

Grzesiek brałem rusko kawałek za Gorzowem w stronę Szczecina chłopak uprawia co roku 50 h rzepaku w ich rejonie od 3 lat nikomu się rzepaki nie udają, a twierdzi że jego rekord to prawie 6 ton, kilka kilometrów jest od niego wielka spółdzielnia która wszystko robi książkowo pcha wszystko z górnej półki i ich wynik w tym roku 2,2 tony a rzepak wyglądał na 5-6 ton taki był ładny.

2,140

Trafiłeś właśnie w sedno sprawy.