Odp: Rzepak
Rzepak to loteria... Rok temu zebrałem też po 2 tony
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 106 107 108 109 110 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Rzepak to loteria... Rok temu zebrałem też po 2 tony
Panowie Potrzebuje trochę oprysku na max 1.ha na chwasty by można było mijaki załatwić ... bo będzie brzydko wygladać ... wnioskuje iż rzepak za głęboko albo posiany albo wały go wgniotły bo coś z niego będzie ,,,
na jesień czyli teraz jest jeszcze sens go traktować tebukonazolem by go zatrzymać czy dać sobie siana ??
Nic nie dawaj już na skracanie, jedynie coś od chorób ale to i tak zimno trochę. Dodaj bor i mikro
bor i mikro już dostał .. na chwasty bym te mijaki załatwił ale nie mam środka a odkupił bym jak by komus zbywało ,,,
bo na wiosne tylko galera a ona swoje kosztuje
U mnie rzepaki różne, na lekkiej ziemi gdzie wschody powinny być lepsze rzepaki są gorsze a na grudzie lepsze. Około hektara z 14 będę musiał przesiać owsem na wiosnę bo go coś (w domyśle pchełka i ślimak ) zeżarło pomimo zaprawiania i oprysków. Wczoraj dostaly jeszcze fosforu i azotu dolistnie.
To u mnie podobne. Najważniejsze, że jest obsada, to czy mniejszy czy gorszy ale nie ma gołych placów. Ogólnie to lepsze rośliny mają po ok 8 liści, to się nie martwię jakoś mocno, bo spokojnie wszystko dochodzi a nie buja. Mimo, że nie skracałem wcale.
Andrew-ładny rzepak, na wiosnę się wyrówna. U mnie na grudzie słabo powschodził i trochę kuleje bo poszła słoma pod pług a nie dałem na nią azotu i wszystko tak kisnie. Na piachu idzie kapusta a na baryłach są mijaki. Ślimaki trochę mu pomogły, dziki trochę poryły ale zobaczymy co będzie. Poszedł tydzień temy caryx, tebu, bor, mocznik i siarczan. W ciągu jednego dnia po oprysku sporo się zmienił. Znacznie sciemniał.
Odbiły mi troch samosiewy (po zbożach jarych). Poprawić jeszcze czy zostawić do wiosny i liczyć że wymarzną. Ewentualna poprawka wiosną jest bezpieczna dla rzepaku ? czy z targą jest tak jak np. z galerą - może narobić więcej szkody jak pożytku.
Ja już nie poprawiałbym. Napewno są słabsze i prawdopodobnie wymarzną-zależy jaka będzie zima.
Zostaw do wiosny ja też tak mam, jak jest w tym jakaś przewódka to nie wymarznie. Podobnież 80 % pszenic jarych to przewódki.
A właściwie to można jeszcze czymś prysnąć rzepaki na chwasta bo nie było w ogóle pryskane ( rzepak był kiepski i myślałem że będzie do wyorania, ale teraz się zrobił) może jak by się wypogodziło to warto by było czymś prysnąć tylko czym?
Ja będę poprawiał, może jutro od jednoliściennych. Samosiewy duże padły a miotła zrobiła dywanik. Co najgorsze, była mała podczas oprysku, pokrycie i warunki były dobre, dawka też a nie wzięło jej...
Panowie ile dajecie RSM na rzepak w całym okresie ??
26+S około 940kg/ha z czego jesienią ponad 230kg/ha (słaby był i musiałem go czymś ruszyć) reszta na wiosnę w dwóch dawkach taki jest plan a co będzie zobaczymy
Vatras to ponad 1000l RSM dobrze liczę ??
jakieś 750l 1l=1,28kg
jakieś 750l 1l=1,28kg
????? To po ile plonuje ?
No właśnie się zastanawiam
Bardziej myślałem o max 450l 32%
Jak pisałem wcześniej był słaby i musiałem go czymś podciągnąć na jesień , a wiosną planuje dać normalnie czyli jakieś 710kg 26+s czyli jakieś 184N/ha w czystym składniku a jaki będzie plon to skąd mi to wiedzieć może być tona a może być i 4 tony z ha ale to będę dopiero wiedział po żniwach
Panowie ile dajecie RSM na rzepak w całym okresie ??
Stosuję RSM28
- jesienią z herbicydami zaraz po siewie - 60 litrów/ha
- wiosną (uzupełnienie pierwszej dawki na którą idzie Siarczan Amonu) - 170 litrów
- wiosną - druga dawka - 170 litrów
- przy zabiegu na płatek - 40 litrów
Strony Poprzednia 1 … 106 107 108 109 110 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo