Odp: Panowie i Panie jak tam prace na gospodarstwie ?
Właśnie wróciłem od pani która mi ubezpiecza uprawy. Zadzwoniła koło południa że dziś ostatni dzień ubezpieczeń, miało być do końca XI. chyba ze względu na to co się dzieje na polach.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Panowie i Panie jak tam prace na gospodarstwie ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Właśnie wróciłem od pani która mi ubezpiecza uprawy. Zadzwoniła koło południa że dziś ostatni dzień ubezpieczeń, miało być do końca XI. chyba ze względu na to co się dzieje na polach.
Ja nic nie ubezpieczyłem na zimę.
Żyto da radę a pszenica dopiero wylazła a ta ostatnia nawet dobrze nie wyszła więc też powinna dać radę.
A ja dzisiaj skończyłem kosic qqrydze, teraz dwa dni suszenia bo wszystkie przyczepy pelne
koło nas dzisiaj jeszcze widziałem jak sieczkarnie kosiły qq ale szczerze mówiac to to sie już chyba do niczego nie nadaje wychnięta taka już i jeszcze sie topią sieczkarnie
Trochę za późno bo już poplony zaorane.
Dla mnie istotna jest wypowiedź pani doktor z 1,50 do 2,15 ja na zimę nie orzę a zgruberowałem 2 ha na pozostałe 6ha poplonów gruberem też się nie pcham. Dziś obornik poszedł też na płytę, o tej porze zazwyczaj rozwoziłem prosto na pole.
Ja rozwiozlem ale zaorac bedzie ciezko.
Dziś trochę gruberowałem, ale mokro jak diabli. O wjeździe opryskiwaczem nie ma nawet mowy.
Cały dzień lało 25 na metr jakie prace
mnie ominęły deszcze od godz 15 do 20 nakopaliśmy 20t marchwii
Androl czekasz do wiosny czy na mrozy?
Sam nie wiem jak to wyjdzie. Na nie drenowanych kawałkach to raczej jesienią nic dam rady zrobić, zbyt wysoki poziom wód gruntowych. Wszystko na to wskazuje że jęczmień jary będę na nich siał i to zapewne w maju.
Oramy po kukurydzach , jakoś idzie .
Bedziesz sial?
Coś mnie kusi machnąć jeszcze co nieco żyta Bojko przewódkowego w przyszłym tygodniu. Wody jest sporo ale to na skłonie i jakby to gruberem, potem agregatem...
Zgruberowałem 5 hektarów , jutro będę chciał wywieźć obornik ,na V i VI klasę myślę ,że wjadę.
Sam nie wiem jak to wyjdzie. Na nie drenowanych kawałkach to raczej jesienią nic dam rady zrobić, zbyt wysoki poziom wód gruntowych. Wszystko na to wskazuje że jęczmień jary będę na nich siał i to zapewne w maju.
U mnie na niedrenowanych 4 ha dzierżawy pszenżyto do przesiania... Nie wiesz może kto ma jare pszenżyto? Pszenica jara też mnie interesuje.
Paweł sam myślałem już o Twoim koledze z pod Serocka, od którego brałem je 2 lata temu. Pszenicę jarą ma kolega, muszę dopytać jak dużo.
Coś mnie kusi machnąć jeszcze co nieco żyta Bojko przewódkowego w przyszłym tygodniu. Wody jest sporo ale to na skłonie i jakby to gruberem, potem agregatem...
Jeszcze jest czas siej zwykłe
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Panowie i Panie jak tam prace na gospodarstwie ?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo