Problem, jakieś dwa tygodnie temu wymieniłem olej na Superol CC, i nawet nie odpalałem ciągnika czekał sobie na pryskanie kukurydzy, dziś (teraz) miałem pryskać, odpaliłem ciśnienie wskoczyło niemal do końca opadło tak że ledwie wskazówka wychyla się ponad czerwone pole, oleju mam dużo ponad miarka jest to olej świeży. nie wiem co jest grane. oczywiście do tej pokryweczki od sprężyny zaglądałem ależ to cholerstwo ciężko zakręcić, i nic żadnej zmiany filrt oleju mam od PiotraK. a stary wywaliłem. nie miałęm nigdy problemó zciśnieniem zawsze pokazywał gdzieś 2/3-3/4 podziałki. co jeszcze może być przyczyną. kulki nie mogłem wyciągnąć jest tam w tym kanale gdzie ta sprężyna jest wkład w którym spręzyna się chowa nie mogłem tego ruszyć kulkę dotykałem palcem i była swobodna, skręciłęm to razem i to samo. jak wymieniałem olej z wielkim pietyzmem czyściłem bebechy bączka, i wszystko co tam trzeba. co być może że mam problem i to na oryginalnym filtrze i porządnym poziomem oleju, wszytko dobrze wyczyszczone.
bączka miałem solidnie zawalonego jakieś 4mm gestego ubitego szlamu. teraz czyściutko, no ale to ie miałoby chyba takiego dramatycznego wpływu.
odnalazłem stary filtr(sędziszów) umyłem w benie i o dziwo chodzi idealnie. dziś juz nic nie zrobię ale z rana lecę z opryskiem, dalej mam coś uszkodzone i już nie wiem co. no bo stary filtr powinien stawić większy opór z racji zabrudzenia, kulka przecież powinna reagować na każdym filtrze w udentyczny sposób. no nie wiem co i jak, nie rozumiem.
Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]