241

Odp: Buraki Cukrowe

Suedzucker płaci po 17 euro a reszta w czerwcu jak sprzedadzą.  Chciałbym zeby po 113 dostać za wszystko. Płacą za każdy kilogram,  nie ma juz cen pozakwotowych.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

242

Przyznam się bez bicia, że pomimo tego, że mam klamoty do zbioru co naprawdę szybko nimi idzie, to nie wykluczam, że po zniesieniu dopłat do buraka oleję ten temat. Coraz mniej chcą płacić. Kierowcy się pytali, czy coś zostanie z tych buraków. Inspektor przyjechał pod pryzmę i mówi, że szału w tym roku nie ma a o pozakwotowych to w ogóle nie będzie z tego grosza. Mówi,że w przyszłym roku na pewno będzie lepiej. Tylko łudzi nadzieją z roku na rok. Mówi, ze może  coś skapnie od sprzedaży cukru. Bo poniekąd bardzo dobrze się sprzedaje. Tylko jak ma się źle sprzedawać jak jest po 2złote. Mówię do niego niech wystawią po 1zł to zobaczą jak się będzie sprzedawać...

243

W tamtym roku jak trzeba było kontraktować i namówic ludzi do siania to niewidzialna ręka rynku ustalała wysoką cenę cukru, teraz gdy mają chłopu płacić dodatki zależne od ceny cukru to on na giełdach dołuje... Ot banda banksterów i oszustów.
Co do odchwaszczania to u mnie używałem takiego pakietu:
1Zabieg pod agregat Pyramin Turbo 1,5 L
1 Zabieg Nalistny 0,8 Kemifan i 0,2 Kemiron
2 Zabieg Nalistny 1 L Kemifan ,0,25 Kemiron +15 g Safari +0,15 L Venzar + Asahi  0,2 L
3 Zabieg Nalistny 1 L Kemifan ,0,3 Kemiron +15 g Safari +0,15 Venzar + Asahi 0,3 l  i do każdego zabiegu Adiuwant
Czysto do dzisiaj i chyba taniej niż te betanale, ale na pewno skuteczniej.

244

No właśnie wiem co ludzi tak mieszają i mają czysto. Muszę policzyć na wolnym czasie jakie są koszta .

245

Bez goltixu wychodzi podobnie bo safari jest drogie, ale jak ktos nie ma rzepaku w płodozmianie to  nie musi się naciągać z nim. Na dzień dzisiejszy rozsiane PK 20-30 450 kg i sól 150 kg i wymieszane kultywatorem. Czekam na trochę pogody bo na pokładce nie da się orać. Wczoraj po soi poszło w miarę na razówkę, ale w tym się nie będę paplał. Najwyżej poorze się po mrozie.

246

Przy takim nawożeniu to i na kamieniu urośnie wink

247

Jak będzie woda to i na kamieniu, ale ostatnio własnie to jest czynnik decydujący o plonie. Zapomniałem jeszcze, że na jedną działkę nawaliłem obornika w opór, ale tam mam słabe ph mimo wapnowania już 3 razy w ciągu ostatnich 4 lat. Moze gnojem oszukam buraki:)

248 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2017-10-25 09:44:05)

master20002 napisał/a:

W tamtym roku jak trzeba było kontraktować i namówic ludzi do siania to niewidzialna ręka rynku ustalała wysoką cenę cukru, teraz gdy mają chłopu płacić dodatki zależne od ceny cukru to on na giełdach dołuje... Ot banda banksterów i oszustów.
Co do odchwaszczania to u mnie używałem takiego pakietu:
1Zabieg pod agregat Pyramin Turbo 1,5 L
1 Zabieg Nalistny 0,8 Kemifan i 0,2 Kemiron
2 Zabieg Nalistny 1 L Kemifan ,0,25 Kemiron +15 g Safari +0,15 L Venzar + Asahi  0,2 L
3 Zabieg Nalistny 1 L Kemifan ,0,3 Kemiron +15 g Safari +0,15 Venzar + Asahi 0,3 l  i do każdego zabiegu Adiuwant
Czysto do dzisiaj i chyba taniej niż te betanale, ale na pewno skuteczniej.

Jakbyś mógł to napisz w jakich odstępach czasowych to robiłeś?  Co z rzepakiem, czy ten srodek będzie dobry z pyramin turbo ?
http://opryski.com/pl/p/DUAL-GOLD-960-EC-1L/578
W przyszlym roku chcę dokupic opryskiwacz taki okolo 1.5 tys litrow z belką 15 m tylko na buraki na wiosnę i dorobie do 60tki żeby dużo nie ugniatac. W dzisiejszych czasach jak nie mamy wydajności to mamy plecy z uprawą.

Case Magnum 7210, MF 38

249

Nie używałem tego srodka, leciałem jednoliscienne między 2 a 3 zabiegiem osobno. Rzepak siadł po safari, ale on też troszke trzyma buraki dlatego daję asahi do zabiegów z nim. Lepiej to znoszą. Pierwszy zabieg jak zaczynało być widać rzędy buraków, drugi za jakies 2-3 tygodnie i następny znów za 2 tygodnie. Trzeba pryskać nawet jak nie widać chwastów, kemiron i venzar działa doglebowo przedewszystkim. Co do pyraminu to rozmawiałem z takim dziadkiem co pracował całe życie w kwarantannie i pokazał mi stare ulotki pyraminu, tam była dawka 5-6 litrów na ha. Finansowo na dzis to kosmos, a srodek kompletnie się nie zmienił od lat 90-tych. Mimo dawki 1,5 litra przytrzymał chwasty.

250

To już konkret, pyramin wypróbuję i może na jednym kawalku zrobie dualem na porównanie.

Case Magnum 7210, MF 38

251

Plon 65t/ha ,polaryzacja niecałe 16
Zabiegi betanal 1.5 l/ha i goltix1l rzepak pusciły ale u nas pogoda nie pozwoliła na terminowe zabiegi
U nas buraki w tym roku najlepsze na lekkich ziemiach

252

Właśnie jak plon lepszy, to polaryzacja słaba.

253

Przyszło mi rozliczenie  za kwotowe buraki 121zł a pozakwotowe 40zł. Za nieco ponad 60ton buraka pozakwotowego, wyszło 2600zł. Ogólnie po odliczeniu kosztów to jest jakiś absurd....

254

Tak z ciekawości, jesteś w stanie ustalić zysk netto z ha?

Jeżeli chcesz iść przez życie z klapkami na oczach pamiętaj, że w pakiecie jest jeszcze chomąto, orczyk i bat.

255

aha, no to mi przeszło bo zastanawiałem sie nad sianiem buraków.

mdw

256

Grzegorz89 napisał/a:

Przyszło mi rozliczenie  za kwotowe buraki 121zł a pozakwotowe 40zł. Za nieco ponad 60ton buraka pozakwotowego, wyszło 2600zł. Ogólnie po odliczeniu kosztów to jest jakiś absurd....

Rozbój w biały dzień,ja rozumiem że taniej ale za 1/3 jak żyć.

257

Grzechu a koła łowieckie nie kupują buraków na pasy do ładu na dokarmianie?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

258

A w Biedronce nie ma cukru za 1/3 ceny buraków

259

Poniekąd inne cukrownie jeszcze gorzej płaciły a rolnicy kontraktowali buraka po 110zł tona. Koła łowieckie kupują tylko,że to stara klika i mają swoich. Poza tym u nas nie ma dużych lasów i nie robią dużych posypów.
Dopłata jak była na początku ponad 2tys, później1900 teraz 1500 z groszami. Jeszcze posieję ze dwa lata a później jak te dopłaty całkiem upadną to i ja oleję temat buraka chyba. Siałem rzodkiew oleistą to wyszła tak samo bez dopłat netto co buraki  z dopłatami i mniej roboty...
Dochód w tym roku było po odliczeniu kosztów realnie koło 3500zł z ha z dopłatami odliczyć 1500zł do zostaje śmieszny pieniądz w porównaniu do roboty. Ostatnie dwa lata dawały w kość, tak samo co tym co sadzą ziemniaka. Żeby samochód nadwyżkowych buraków jechał do cukrowni za 800zł to naprawdę, jakaś paranoja.
Miałem siać koło 9 ale posieję chyba 7 a później zobaczę,, ale człowiek robi to tylko z głupiego przyzwyczajenia. Jeszcze jak pogoda super to robota idzie, i człowiek tak nie odczuje, a jak trzeba się topić na polu z maszynami i rozrywać to przesada.....

260

A jaki plon miałeś w tym roku? Moje jeszcze rosną.  Nakłady na buraki wysokie i tylko plon może to odrobić.

Case Magnum 7210, MF 38