161

Odp: Budowa domu

poczekaj do wiosny to ci zrobię zdjęcia jak wygląda przy barze nad pobliskim jeziorem

tam zrobili to na beczkach 200l przyspawali do nich piasty i z górki do jeziora wtaczają ręcznie a z powrotem samochodem wyciąga pomost ma spokojnie 20m składa się z kilku segmentów (chyba po 3 beczki) połączonych zawiasami by cały czas był prosty a jednocześnie unosił się na falach na końcu jest większa platforma z stolikami do picia nalewakiem i kasą biletową na rowery wodne. Z tego co się orientuje to na początku nie miał zgody na zajęcie jeziora i pomost wyciągał co wieczór teraz od wiosny do jesieni pływa.

162 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-02-09 17:21:13)

Beczki przegniją... Ale zapodaj.
Gadałem już z sołtysem.
Już mniejsza o samą konstrukcję. Problem polega na tym że się zapędziliśmy. Na półwyspie jest generalnie miejce imprez wiejskich. Mamy ta wiatę która się wali. W zeszłym roku zrobiliśmy projekt nowej. Na ten rok miała być budowa, ale się okazało że kasy kasy styknie na materiał i to nie wiadomo czy cały. Czyli 2017 rok zakup materiału. 2018 budowa.
Kasa na most była by dopiero w 2019. Nie ma opcji by wytrzymał. Tym bardziej że będzie budowa wiaty a na na półwysep prawdopodobnie nie da się podjechać ciągnikiem ( grozi wywrotką )  więc cały materiał  np 70m2 polbruku i podsypki trzeba na taczce przez mostek.

163

Żeby kase zarobic trzeba robic wiejskie przytupanki. Zorganizować stowarzyszenie rozwoju wioski i ono robi imprezy a kasa na takie cele jak wyżej

Rolnik z powołania:-)

164

Krzysiek napisał/a:

Beczki przegniją... Ale zapodaj.

jak nie będziesz robił ruchomego jak tam to możesz użyć plastikowych albo np kupić gotowy:

http://allegro.pl/pomost-plywajacy-pomo … ml#thumb/5

165

stowarzyszenie jest od niedawna...

166

Żadnej prowizorki wink https://www.olx.pl/oferta/pomost-plywaj … e16af20e10

167

Najlepszy i  chyba najmniej  kosztowny będzie most pływający   na beczkach plastikowych wieki wytrzyma   i nie utonie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

168

Jeżeli most jest na mapach to po co projekt, zgłosić remont i w ramach remontu wybudować taki sam jak był. Remont nie zmieniający konstrukcji nie wymaga projektu.

169

Pytanko  do budujących domki  z czego ściany ?   niby polecają ytonga  ?? jakiaś alternatywa

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

170 Ostatnio edytowany przez skalops1 (2017-11-24 00:14:36)

Jak jest kasa to z keramzytobetonu z wkładką termoizolacyjną a jak budżet mały to z gazobetonu

171

Ceramika .Sciany to w porównaniu do całosci kosztów budowy niewielki koszt wiec nie warto oszczedzać.

172

Tylkocszkoda że ta ceramika w porównaniu do gazobetonu ma 4x większe przewodnoctwo cieplne....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

173

Współczynnik przenikania ciepła dla ceramiki poryzowanej wynosi 0,12-0,14, natomiast dla gazobetonu w odmianie 600 0,16 W/(m·K). Powyższe parametry dotyczą rozmiaru 25 cm. Oczywiscie ze każdy materiał ma swoje zalety i wady. Czy to gazobeton , silka, ceramika czy też keramzytobeton. A i gazobeton szybciej sie nagrzewa i szybko wychładza ceramika dlużej nagrzewa i wolno wychładza.

174

Każdy ma swoje wady i zalety ale tak czy inaczej   robimy ocieplenie  budynku  styropianem więc nie ważne z czego by się nie wybudowało to trzeba ocieplać...

Tylko wydaje mi się że gazobeton  jest łatwiejszy  i szybszy w budowaniu ...  i ogólnie dom będzie lżejszy ....  łatwiej jest później co kolwiek powiercić  i wmontować ... tak mi się wydaje ??

175

Dom to najlepiej wełną ocieplić lepszy mikroklimat.

176

Gazobeton + klej i ogień!
Ceramika fajna ale montownie mebli tj szafek wiszących to jest masakra, bez wklejanych kotew lepiej nie zaczynać. Do tego dochodzi docinanie materiału podczas budowy. Gazobeton utnie się  byle czym nawet nozykiem do tapet, a to czerwone tnie się tylko profesjonalnym sprzętem. 
Gazobetonem na pewno szybciej bo kostka większa.

177 Ostatnio edytowany przez bamreras (2017-11-24 21:48:16)

colibeer napisał/a:

Współczynnik przenikania ciepła dla ceramiki poryzowanej wynosi 0,12-0,14, natomiast dla gazobetonu w odmianie 600 0,16 W/(m·K). Powyższe parametry dotyczą rozmiaru 25 cm. Oczywiscie ze każdy materiał ma swoje zalety i wady. Czy to gazobeton , silka, ceramika czy też keramzytobeton. A i gazobeton szybciej sie nagrzewa i szybko wychładza ceramika dlużej nagrzewa i wolno wychładza.

Sorry za uszczypliwość ale bezmyślne kopiowanie niedoprecyzowanych artykułów to ci idzie jak tamta lala. Może przesadziłem z tą czterokrotnością, ale nie powołuje się na komercyjne artykuły tylko na dane producenta.
te współczynniki to autor nawet nie napisał przy jakim ociepleniu, a musze cię zmartwić, ale tak słodko nie jest. Wystarczy spojrzeć w kary charakterystyki produktu, a widać że porotherm 25 P+W ma U=1,03 W/(m²K), natomiast ytong 24 w najpowszechniejszej klasie PP4/0,6 ma U=0,60 W/(m²K), w klasie energo PP2/0,35 ma już tylko U=0,37 W/(m²K).
Jako ciekawostka powiem, że z Energo o grubości 48cm stawia się mury jednowarstwowe w domach pasywnych o U poniżej 0,17.
A tłumaczenie pana Krzysztofa że zamku z gazobetonu nie ma ani jedego, tylko z cegły ceramicznej, to takie same hasło jak by wmawiać ludzom by stawiali z kamienia, bo przecież żadnej z piramid nie zrobiono z gazobetonu.
Osobiście za materiał na dom bardziej uważam gazobeton niż jakąkolwiek ceramikę, pustaki keramzytowe czy inne. Startuje na wiosnę z budową domu i na 80% będzie on z energo 48cm, z tynkiem cienkościennym w środku i na zewnątrz, lub troche taniej z tradycyjnego ytonga 0,6 z dociepleniem styropianem 15cm. Zależy mi na tym by współczynnik U oscylował koło 0,17.

178

widze coraz częsiej konsstrukcje drewniane, u mnie na wiosce postawili w 3 dni taki z dachem stan surowy, ale w tradycyjnym budownictwie z tego co tam gdzieś sie otarłem no to eder chyba najlepszy jakościowo.

mdw

179

Bamberas 9 lat handlowałem materiałami budowlanymi. Wienerberger kiedyś szczycił się 44 cm do ściany jednowarstwowej. Potem wprowadzili zdaje się 50 cm (poco skoro 44 było takie zaj..) Jak sprzedałem komuś tą 44 bez ocieplania to za jakiś czas miałem klienta na ocieplenie. Ot taka dygresja. Pozdrawiam

180 Ostatnio edytowany przez bamreras (2017-11-24 22:35:19)

dalej jestem za gazobetonem. Wieneberger 44 to przecież ceramika, pytanie czy to był zwykły czy ten Dryfix? choć dla mnie bez znaczenia - ceramika dla mnie odpada.
Czepiając się dalej pana Krzyśka, co z tego że zamki stoją w uj czasu jak mimo metrowych ścian zimno w nich jak na Syberii?
Kolega na swoim składzie jak sprzeda coś  z porothermu to naprawdę ma powód do radości. Niemal wszystkie budowy jakie zaopatruje to gazobeton.