481

Odp: Kupno Ciągnika... Tylko Jaki ?

Andrzeju jeszcze masz czas wink
A co do 6-7l na godzinę orki  to nic dziwnego. Lekka ziemia odpowiedni pług porządna sprężyna pod pedałem gazu i będzie 7l

482 Ostatnio edytowany przez andre902 (2017-12-06 22:02:49)

Teraz u mnie od tych zadań jest 1614, 65ha ornego byłoby ciężko samą 80 obrobić. Do 35ha dawał radę wszystko sam zbrobić. Ziemia może nie najcięższa ale teren pagórkowaty. Ciągał 4x35 uni grudziądz, a AUŚ 3m też dawał radę.
Kuzyn mamy ma 80 z turem i pożyczyłem go kiedyś do ładowania balotów, to tam spalił mi 7l/h. Jak lałem paliwo to byłem mocno zdziwiony, że ciągnik pyrkający na wolnych obrotach może wciągnąć tyle paliwa, ale silnik w nim to już padaka na wolnych obrotach bez ciśnienia.
7l/h wyszło spalanie jak prowadziłem e512 do domu cały czas gaz na ostatni ząbek.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

483 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2017-12-06 22:11:45)

ten model tak ma że dobre wtryski potrzebuje (i czestą regulację) bo inaczej słabo miesza paliwo z powietrzem w swoim jak mi palił 9 na godzine orki sprawdziłem u mechanika niby wszystkie rozpylały ale jak to powiedział fachowiec "nie piszczą jak powinny" zdecydowałem o wymianie wszystkich końcówek i od razu spalanie spadło do 7l/h czyli spłaciły się po 14 godzinach
na pompie starego typu pali też więcej bo ten regulator jest delikatnie mówiąc nienajlepszy

a do dokładania przodu to dobrze by było już kupić z przodem bo jest jak go sprawdzić a solo kosztuje naprawdę sporo i czasem taniej wychodzi kupić w zestawie

484

Nie wiem jakie macie te 9setki ale u mnie zawsze dużo więcej paliwa ciągnęła niż Forsz. A i w pługu 4 gdzie cięższa ziemia to masakra. Forsz szedł i mniej spalił.

Czwórka ursus to chyba jeden z oszczędniejszych ciągników w tej mocy i możliwościach. A co do ceny to remont skrzyni w zachodnim kosztuje tyle co tutaj dobry 385/912.

486

Oszczędny w lekkich pracach jest mtz nawozy opryski naprawdę spala bardzo mało

487

Ja poszukuje czegoś tak około 80 koni głównie do prasy ,rozrzutnika no i czasem choćby kosiarka ,biorę pod uwagę głównie mtz-ta ,385 lub 8011 może lepszy ale czytałem właśnie o tym wysokim spalaniu,ruski podobno spala mniej ale jaka jest prawda nie wiem    :nie_wiem:
nigdy nie pracowałem tymi traktorami.

488

Dobra znawcy tematu !
Chcę kupić chrześniakowi traktor z pedałami jaki? Szwagier by chciał JD z grena za 670 zł ale mi się drobne nie zgadzają. polecicie coś fajnego w przedziale 300-500.  Może być bez rewersu wink

489

Krzysiek lepiej kup mu traktor z dziewczynami a nie z pedałami wink a tak na serio to może taki ?
https://www.abc-toys.pl/product-pol-102 … 2040A.html

490 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-12-07 14:16:26)

Ładny. w porównaniu do tych z grene to odwzoroanie szczegółów bomba
https://www.grene.pl/zabawki/zabawki-z- … -6920.html

Ale szwagier będzie miał wkurwa jak  zobaczy classa....

491

Ten z grene to jakoś bidnie wygląda jak za taką kasę...

492

Albo inne rozwiązanie. Przy zakupie nowego ciągnika dostajesz takiego małego dla dziecka w gratisie wink

gg 5118068

493

Hmmm "na miejscu"  mam deutz fahr  zetor i ursus gdzie jechać? wink

494

co o tym myslicie?

Rolnik z powołania:-)

495

Krzysiek teraz drony na czasie, najmłodszemu kupiłem, ale neutral

496

https://www.youtube.com/watch?v=PTWY1xxIngY

497

https://www.olx.pl/oferta/fendt-farmer- … qDWFF.html co myślicie o takich fendtach? trochę sie boje tego sprzegła turbomatik

498

A to sprzęgło to nie jest dokładnie coś takiego jak w case 1255 czy 1455?

499

Turbomatik to nie jest to sprzegło hydrokinetyczne ?? (inaczej zwane zmiennikiem momentu) czyli to samo co w w ładowarkach teleskopowych koparko-ładowarkach i innych pojazdach gdzie obciążenia mogą spowodować zatrzymanie maszyny.

500

chyba tak