581

Odp: Kupno Ciągnika... Tylko Jaki ?

Androl zapominałeś o decybelach i wibracjach to chyba najbardziej męczy.

582

Tak gadacie gadacie .. o tych nowych to co takiego polecacie by to było w miarę rozsądne i za rozsądne pieniądze?? podajcie Markę albo wlepiajcie linki ,,

Bo jak pojeździłem i popatrzyłem  na te nowe to wygląd ciągnika to maja maszyny dopiero  około 140 koni    poniżej to wygląda jak jakaś popierdółka  do  najwyżej  pyrkania po polu

Na przykładzie TS 100  w 4 garach na turbie to to samo co TD80-90 itp  kuzynek to ma  raz pozyczyłem i podziękowałem  raz że choroby morskiej się idzie nabawić to drugie  jeżeli przyczepy z pola to pamiętać zeby ta przyczepa stała na twardym lub na drodze bo można zapomnieć że się ją wyciągnie  Za lekkie  za małe .  z agregatem pójdzie ale agregat uprawowo siewny można sobie z głowy wybić chyba że pół zawieszany  nic  dosłownie zamiennik ursusa 914 tyle że wygodniejszy i zgrabniejszy  ,,, Tak czasami sie zastanawiam za co ludzie tyle chcą ..??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

583

Krzysiek napisał/a:

Wibracje i decybele to młodzi uwielbiają. Samochodu jeszcze nie widać ale, łup łup łup łup łup ........... słychać z daleka wink za nim pojawi się na horyzoncie.

584

Do dobrego latwo mozna sie przyzwyczaic.ehr tempomat to fajne zabawki

585

Kiedyś jak ktoś miał 914 to był ktoś i nie mało był w stanie nim obrobić. Teraz to traktor musi mieć co najmniej 160 żeby tą samą robotę zrobić..

E 516 na części
Telefon 695 076 269

586 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2017-12-18 17:40:32)

tak ale w domu  cie nie było. i po nocach zamiast w łozku orać to w polu. ja  troszke poszedłem w maszyny,ale teraz nie martwie sie że nie mam czym w wyjechać, to  tez kosztem czego innego , ale juz dosć pchania w graty musze sie troche za budynki w przyszłych latach wziaść

mdw

587

Fakt coś za coś .  wolę  raz na kilka lat  zainwestować w jakąś maszynę a następnie nią robić niż   siedzieć i rzeźbić    fakt tez się zrobi ale ile czasu zajmie ta sama praca ?   Innymi słowy po co ci  duże przyczepy ? przecież  polskimi 3.5t tez wywieziesz ??   tak samo jest z ciągnikiem 

Sam po sobie widzę pracuje i w polu robię  wolę te pole obrobić  2 razy szybciej   wtedy będę miał więcej czasu dla rodziny ,,,

Tylko nie ten temat . Temat  o tym jak tu kupić i co tu kupić ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

588

to powiedzcie dlaczego nie robicie forszajami czy 385 skoro takie fajne były, tylko kazdy szuka i kupuje nowsze wygodniejsze?

Rolnik z powołania:-)

589

androl napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

Wibracje i decybele to młodzi uwielbiają. Samochodu jeszcze nie widać ale, łup łup łup łup łup ........... słychać z daleka wink za nim pojawi się na horyzoncie.

dokładnie mnie opisałeś moja audi robi tak samo wink

Nie ma to jak FORTSCHRITT

590 Ostatnio edytowany przez vatras240 (2017-12-18 19:43:59)

Ja robię starymi zetorami i jestem zadowolony, powiem więcej wszystko zawsze mam posiane w terminach optymalnych a co niektórzy w wiosce mają prawie nowy zachodni sprzęt mniej ha i nigdy zdążyć nie mogą. Owszem szukałem czegoś zachodniego do 80k zł i 160km tylko nic ciekawego się nie trafia (czytając wasze wypowiedzi na temat używek to aż się odechciewa szukać) a na nowy mnie na razie nie stać, wolę sobie chatę wykończyć tak by w niej odpoczywać czy jechać na wakacje niż spinać się na nowy sprzęt czy też super używkę i wkładać kasę w jej remonty . Kiedyś na pewno będę wymieniał na nowy, ale na spokojnie bez spiny na niego sobie odłożę

591

Ja sam nie wiedziałem co robić bo potrzebowałem małego ciągnika z napędem. Zrezygnowałem z napędu, bo jumzik daje radę a na to konto dokupiłem kabinę do niego z case. Jak zrobię tą zmotę, to będzie się jeździć naprawdę komfortowo w porównaniu do teraz. Im więcej gratów tym mniej czasu i mniejszy ład. Opłaty. Ogólnie sprzedać szkoda, bo opony więcej warte niż ciągnik. Po przeróbce koszt całkowity z remontem nie przekroczy 15tys. Części tanie, a ciągnik się w ogóle nie psuje. Dziś woziliśmy piach i z przyczepą 4.5tony śmiga aż miło. Uciąg duży. Zdecydowałem, że wolę poświęcić teraz z 5tys na remont i ze 2tygodnie czasu niż kupić kolejnego klamota. Zmieniam powoli nastawienie i gratów coraz mniej.

592

wojtas napisał/a:

Tak gadacie gadacie .. o tych nowych to co takiego polecacie by to było w miarę rozsądne i za rozsądne pieniądze?? podajcie Markę albo wlepiajcie linki ,,

Bo jak pojeździłem i popatrzyłem  na te nowe to wygląd ciągnika to maja maszyny dopiero  około 140 koni    poniżej to wygląda jak jakaś popierdółka  do  najwyżej  pyrkania po polu

Na przykładzie TS 100  w 4 garach na turbie to to samo co TD80-90 itp  kuzynek to ma  raz pozyczyłem i podziękowałem  raz że choroby morskiej się idzie nabawić to drugie  jeżeli przyczepy z pola to pamiętać zeby ta przyczepa stała na twardym lub na drodze bo można zapomnieć że się ją wyciągnie  Za lekkie  za małe .  z agregatem pójdzie ale agregat uprawowo siewny można sobie z głowy wybić chyba że pół zawieszany  nic  dosłownie zamiennik ursusa 914 tyle że wygodniejszy i zgrabniejszy  ,,, Tak czasami sie zastanawiam za co ludzie tyle chcą ..??

mówisz że z AUŚ nie pójdzie, a jakby dociążył przód?

Rolnik z powołania:-)

593 Ostatnio edytowany przez mw_marcin (2017-12-18 20:43:23)

Pajej / Wojtas rok temu dokładnie jutro minie jak rozwiałem podobne wątpliwości 914 poszła do innego właściciela (który nawiasem  mówiąc całkiem nie dawno dzwonił i jakoś nie narzekał) Kupiliśmy Forterrę w zamian, rozterek było sporo po roku uważam to za bardzo dobra decyzję choć spłacał ją będę jeszcze długo. To prosty mocny i jak się narazię okazuje niezawodny sprzęt. Pewnie są lepsze i gorsze. U mnie zdecydowały koszty serwisu, to że mam kolegę, który ma taki nieformalny serwis zetora. I jak załóżmy za pięć lat coś mi padnie  to nie będę się z serwisami pałował bo nikt nie będzie umiał naprawić. Poza tym teraz taki dziesięcioletnie egzemplarze kosztują około 100 tyś.
Robię nią więcej niż myślałem sieje AUŚ (brona wirowa z nadbudowanym accordem) talerzówka mandama, w transporcie ciąga po 20 ton .

594

No ok ale taki Nawet Zetorek w tej chwili to koszt około 220tys netto  na spokojnie   kolega kupił proxime 100konną z turem i zapłacił 250tys brutto   to jest w ciul kasy

595 Ostatnio edytowany przez koseś (2017-12-18 21:42:32)

Tak czytam ,czytam i nie dowierzam , stare dobre to jest wino ale nie maszyny ......
Kupiłem tego swojego multi , niby ma tylko 3,3 l pojemności i 99koników  jest w miarę krótki ale bez problemu radzi sobie z gruberem unii typu KOS  na 7 łap gdzie frorsz nie dawał go rady podnieś a o jeździe i skręcaniu kołami nie było już mowy .
Latem zapiąłem do niego rozrzutnik pronara 14t  który z ładunkiem waży ponad 21 t. i na ściernisku dawał sobie radę bez problemu .
A kilka tygodni temu kręcił paszowóz w zastępstwie 912 i nawet na na 540 eko nie miał najmniejszych problemów gdzie ursus często i gęsto dosłownie umiera z obciążenia .
Więc czy te nowe takie złe ? Ja bym steyera nie zamienił  na 323 za żadne pieniądze ......
Tak że Pajej szukaj wygodnego ciągnika bo to się opłaci  .
A Wojtek jakiej konkretnie mocy ciągnika potrzebujesz ?

596

95  to tak minimum .  do 130 max ma być  to w razie co ciągnik do przyczepy lub opryskiwacza   ale coś znaleźć  to głowa mała

597

Wojtas zostaje Ci nowy Belarus 1523

https://www.olx.pl/oferta/nowy-ciagnik- … 1;promoted

598

Koseś a jak obecnie wygląda fastrac przy steyrze? Nadal jesteś w nim zakochany czy patrząc i pracując nowym masz też ochotę wymienić go na nowego?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

599 Ostatnio edytowany przez zorak (2017-12-19 08:40:25)

mw_marcin napisał/a:

... mam kolegę, który ma taki nieformalny serwis zetora ...

ma jakiś warsztat czy dłubie w jakiejś stodole ? puki co nie potrzebuje ale lepiej mieć jakiś namiar w razie czego. Możesz podesłać  ?

Wojtas jest koniec roku czyli najlepszy czas na zakup nowego. Nie dość że wyprzedaże roczników to jeszcze promocje świąteczne.
forterra HSX 130 za 190 tyś
https://www.otomoto.pl/oferta/zetor-for … yUZ0z.html

forterra 120 za 185 tyś
https://www.otomoto.pl/oferta/zetor-for … z8XEs.html

z ceny zapewne można sporo urwać albo w cenie dobrać kilka rzeczy. Masz finansowanie fabryczne. Sąsiad realizuje modernizacje i bierze proximę i kilka maszyn i wszystko podciąga właśnie pod finansowanie zetora. Ma jakiś wkład własny a reszta w rocznych ratach. Jeśli by dobrze poszukał to jestem pewien że forterrę 120-130 można by wyrwać za 175-180 netto.

gg 5118068

600 Ostatnio edytowany przez mw_marcin (2017-12-19 09:24:24)

zorak napisał/a:
mw_marcin napisał/a:

... mam kolegę, który ma taki nieformalny serwis zetora ...

ma jakiś warsztat czy dłubie w jakiejś stodole ? puki co nie potrzebuje ale lepiej mieć jakiś namiar w razie czego. Możesz podesłać  ?

Tomek ma warsztat (co prawda zrobiony ze stodoły smile, ale całkiem fajnie ), do tego busa i robi u klientów. na zetorze zęby zjadł, kiedyś gdy była inna sieć dealerska to pracował w serwisie. poszedł na swoje i naprawia te traktory bez przerwy. Ma dostęp do części i mieszka 7 km ode mnie. Telefon podeśle Ci na priv.  Dziś własnie mają przyjechać do mojego zetorka z Protyla macherzy i robić serwis na 500 mth.