241

Odp: Kupie opryskiwacz

Grzegorz89 napisał/a:

Mierzyłem wczoraj jeszcze wydatek cieczy i wyszło znowu 192l czyli tyle co ustawione. Pod innymi końcówkami też wychodzi identycznie. Wczoraj zalałem na 15ha i w sumie dobrze wychodzi. Problem się pojawia, kiedy trzeba pryskać pól metra lub metr a wypryskuje się sekcją na 5m dlatego na małych ilościach będzie taka rozbieżność.

Jezeli rowno jest jakis pasek to mozesz zawsze głowice obrócić tak zeby zamknąć dysze i wlaczyc pompe z wom , wyzszy bieg i wio

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

242

No jakiś to pomysł jest jednak, nie przerobiłem tego i dalej pryskam tylko z koła. Nie znalazłem zaworów trójdrożnych w rozmiarze coby pasowało  i dałem spokój.

243

Ja wkładałem jakiś pieniądz bo pasował. Na jednym polu zawsze miałem zakładu. Nie pamiętam czy to był grosz czy 10 i u mnie pasowało.

244

10 groszy

mdw

245

Grzegorz dojdziesz do wprawy, i nie będziesz chciał innego. zobaczysz jak łatwo się zmienia ilość cieczy itp.

246

A nie to tym już się bawiłem. Powiem szczerze, że zostały pierdółki do zrobienia przy nim. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Najbardziej z dużej beczki i stabilizacji belki. Można byłoby jechać 15km/h po oranym a belka prawie nie drgnie.
Poza tym na ładnych kawałkach, równych, to wydatek jest jak na sterowniku dokładny, a przy tym nie ma co się popsuć bo to tak prosto rozwiązane.
Jedynym minusem to jego waga, bo na razie białoruśką pryskam póki nie wymyśli się czegoś mocniejszego, a ona cierpliwie znosi te baty wink

247

Pany, mam pytanko. Mam w opryskiwaczy rozdzielacz i do niego idą dość cienkie przewody. Jak rozkładałem belkę, czy coś z hydrauliką robiłem, to włączałem dźwignię rozdzielacza w ciągniku i tylko wtedy podawałem olej. Czy jak pryskacie to macie cały czas włączony przepływ oleju? u mnie te przewody są raczej oryginalne, ale dławią pompę i wszystko grzało się. Jak to u Was jest? Chodzi o mojego bertka.

248

Ja mam włączony przepływ non-stop

249

ja tylko puszczam kiedy rozkładam i składam, po co cały czas przepływ włączony?

mdw

250

Temat o zakupie więc mogę się ogłosić.  Na wiosnę potrzebuje drugi opryskiwacz , specjalnie tylko na buraki. Belka 18m beczka z 1.5 tyś  litrów. Jakby ktoś  coś miał na zbyciu albo o czymś wiedział co nie jest ogłoszone to proszę o info . Budżet około 5-6 tyś.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

251

yokoslaw napisał/a:

Mam rozsiewacz i zbieracz buraków to puszczam non stop, ale tam nic nie dławi. Dużo wygodniejsze byłoby gdyby był cały czas puszczony, bo zawsze potrzeba jest przyregulować pochył czy wysokość, a tak trzeb wajchować. NIe każdy ma duże działki.

252

Grzegorz89 napisał/a:
yokoslaw napisał/a:

Mam rozsiewacz i zbieracz buraków to puszczam non stop, ale tam nic nie dławi. Dużo wygodniejsze byłoby gdyby był cały czas puszczony, bo zawsze potrzeba jest przyregulować pochył czy wysokość, a tak trzeb wajchować. NIe każdy ma duże działki.

Grześ a on ma własną hydraulikę ???

253 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2017-12-20 13:11:08)

Hydraulikę puszczam z ciągnika ciśnienie i powrót a maszyna ma swój sterownik i rozdzielacz. W obu przypadkach tak samo. Rozsiewacz bez wałka, wszystko na olej.

254

Może się coś zacina nie powinien się  dławić

255

Ciągam jumzem, a te hydrauliki mają dość wydajne. Ogólnie nie dławi jakoś strasznie, ale za bardzo, żeby jeździć. Raczej wszystko działa jak należy, tylko chyba to skutek tak cienkich przewodów.

256

Nie włożył ktoś gdzieś na wężu dławika żeby wolniej chodziło? Tylko żeby to sprawdzić to trzeba by porozkręcać przed rozdzielaczem w opryskiwaczu wszystkie złączki, trójniki hydrauliczne itp...

257

Złączek nie ma jest tylko zawór kierunkowy, żeby węży nie pomylić. Sprawdzę go. Jakiej średnicy macie przewody? U mnie tak myślę, ze choćby przewody założył większe to i tak średnice otworów w rozdzielaczu zostaną małe. Tak myślę, że trzeba porozkręcać popatrzeć skoro normalnie działa. Pompa w jumzie zwykła to ciśnienie ma duże, ale przepływ nie aż tak spory więc nie powinno dławić.

258

Przewód taki standardowy z zakuciami M22x1.5 ma chyba średnice coś koło 10-12mm, więc na moje nie powinien dławić przepływu, chyba że masz szybkozłącza euro, które mają wytrzaskane te "grzybki" to też mogą dławić przepływ.

259

A może to być, bo wtedy nie otworzy się tyle. Dzięki za podpowiedź.

260

Grzesiu ale dźwignia w jumzie nie wyskakuje z zatrzasku ?  Od obciążenia hydrauliki .