8,341

Odp: GG FORUMOWE

Marku rozdzielacz jest na pompie tloczkowej i nie bardzo takie sterowanie .
Rur3k pomysł dobry jednak trzeba by było przez kilka przegubów  poprowadzić dźwignie  .
Zapomniałem dodać że  nacisk na dźwignie  to jakieś 40kg
Cały czas myślę nad elektrycznym sterowaniem ...

8,342

Koseś w 516 podnoszenie hedera jest na pedał... Damian a w Krajence miał jeszcze 480? Widziałem jak szła w kukurydzy...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

8,343

W kudowie kiedyś byłem kombajny i maszyny głównie z czech  Trzeba trafić   po prostu ...  i niby się wydaje że za te pieniądze powinno się kupić coś przyzwoitego   bez konieczności  majsterkowania a tu prosze tysiące km trzeba pokonać również i czasami mozna się nieźle wkur.... mam podobnie z ciągnikiem smile)

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8,344

Koseś    elektrozawory nie są strasznie drogie   a o wiele mniej twojego czasu pochłoną ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8,345

yokoslaw napisał/a:

Lehmany nic nie mają ciekawego?

lehmany plajta i po nich został  kowala steszew

Leszek   dla kolegów'

8,346

aha, opózniony jestem, był tez taki gosc pod poznaniem KRUK bodajrze?

mdw

8,347

wojtas napisał/a:

Koseś    elektrozawory nie są strasznie drogie   a o wiele mniej twojego czasu pochłoną ....

Ale rozdzielacz nie zmienię bo jest to część pompy i ma tylko dźwignię do sterowania. 
Myślę o siłowniku  elektrycznym ale mam problem z sterowaniem takim aby zawór wracał do pozycji środkowej neutralnej.

8,348

yokoslaw napisał/a:

aha, opózniony jestem, był tez taki gosc pod poznaniem KRUK bodajrze?

Kruk to w Wągrowcu ale ostatnio jak tam przejezdzalem to taka jakaś cisza...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

8,349

dla mnie to pod Poznaniem big_smile

mdw

8,350

koseś napisał/a:
wojtas napisał/a:

Ale rozdzielacz nie zmienię bo jest to część pompy i ma tylko dźwignię do sterowania. 
Myślę o siłowniku  elektrycznym ale mam problem z sterowaniem takim aby zawór wracał do pozycji środkowej neutralnej.

a jak byś do tego siłownika elektrycznego dał dwie sprężyny które by odbijały po puszczeniu silnika dźwigienkę na pozycje N wtedy jak np jedziesz do przodu silnik zaciąga dźwigienkę a po puszczeniu silnika on od razu wraca do pozycji N tylko ciekawe czy nie będzie gwałtownie się zatrzymywał?

Nie ma to jak FORTSCHRITT

8,351

koseś napisał/a:
wojtas napisał/a:

Jakby kombinować z siłownikami elektrycznymi to może na dwa pedały od maszyny do szycia? Coś takiego jeden pedał do jazdy w przód drugi do tyłu. Na takiej bazie zrobić, jak tam było bo tam też było  z regulacją prędkości. Tylko to mogłoby na elektrycznym siłowniku za wolno chodzić.

8,352

Ale siłowniki elektryczne potrzebują prądu aby wykonać ruch bo w nich są zwykle śruby   napędzane przez silnik z przekładnią.

8,353

Myślałem do sterowania dźwignią hydrostatu.

8,354

wojtas napisał/a:

W kudowie kiedyś byłem kombajny i maszyny głównie z czech  Trzeba trafić   po prostu ...  i niby się wydaje że za te pieniądze powinno się kupić coś przyzwoitego   bez konieczności  majsterkowania a tu prosze tysiące km trzeba pokonać również i czasami mozna się nieźle wkur.... mam podobnie z ciągnikiem smile)

Trzeba szukać cierpliwie i się zbytnio nie napalać.

8,355

siłownik Elektryczny  będzie problemowy ponieważ  one stosunkowo wolno działają    i np gwałtowne zatrzymanie pojazdu nie będzie możliwe ,,,  a nie myślałeś o dźwigni przy kierownicy  coś jak w ładowarkach ł200??  pchniesz do przodu jedziesz  pociągniesz do tyłu jedziesz a prędkość ustalasz obrotami silnika ,,,

8,356

ł 200 to ma zwykła przekładnię jak współczesna ładowarka dźwignia zmieniasz tylko kierunek oleju  na sprzęgle wielkopłytowym rewersu            a nie jak tu hydrostat

Siłownik elektryczny może być szybki jak jest jednostopniowy takie występują np.
prasa jd w obwiazywaczu siatką   
sieczkarnia john deere ( i inne też) do sterowania końcówka rury.
Zwykłe bramowe są sporo wolniejsze bo i też przystosowane są do dużo większych obciążeń maja wielostopniowy reduktor i przez to są wolniejsze.

ten rozdzielacz działa zero-jedynkowo jak w np. w cyklopie  czy proporcjonalny ?

można to tak rozwiązać dwa styczniki (jeden wyzwalany przyciskiem przyśpieszenia/przód a drugi przyciskiem zwalniania/tył w joysticku)  zasilane cewki styczników z aku poprzez czujnik (chyba hamulcowy od bizona- mam taki na pewno od bizona ale gdzie przychodzi nie wiem -przerywa obwód po wciśnięciu ) w położeniu neutralnym rozdzielacza będzie on przerywał zasilanie cewek styczników
by przywrócić zasilanie na cewki potrzebny będzie 3 przycisk który można by umieścić pod lewą nogą (może to być np przycisk zapalania z ursusa lub pełnego zbiornika z bizona )

w położeniu neutralnym konieczne będzie wciśnięcie 3 przycisku by zadziałały przyciski
przód/tył  odpowiadające za wysuwanie/chowanie siłownika elektrycznego gdy tylko to położenie zostanie minięte będzie  możliwe już sterowanie za pomocą dwóch przycisków
np wciskamy przód i przycisk zwolnienia blokady zaczyna lekko przyśpieszać można już puścić przycisk blokady i dalej przyspieszać przyciskiem przód lub zwolnić przyciskiem tył. Gdy zwolni się do zera przyciskiem tył znów trzeba wcisnąć przycisk blokady  by przyśpieszyć  lub przejść na bieg wsteczny.

https://images81.fotosik.pl/965/f3a7fc3836aef1c4med.jpg

8,357 Ostatnio edytowany przez koseś (2018-01-16 07:27:02)

Oj chyba to piwo do Ciebie pojedzie bo myślałem podobnie tylko z tą różnicą że trzeci przycisk by zawsze sptrowadzal dźwignię na luz.
Nie było by tego problemu jeśli pompa by miała zawór samoregulujacy się od obciążenia na pompie jak to ma miejsce w fabrycznych ladowarkach , ale taki zawór kosztuje kilka tysięcy.....

8,358

480 nie widziałem coś mówił że ma kombajn po kuku nie umyty, miał 5xx lexa ale nie ogląałem go. U lechmana byłem przed żniwami używki pożal się boże.

8,359 Ostatnio edytowany przez sarast (2018-01-16 21:05:39)

damian9871 napisał/a:

480 nie widziałem coś mówił że ma kombajn po kuku nie umyty, miał 5xx lexa ale nie ogląałem go. U lechmana byłem przed żniwami używki pożal się boże.

tu warto  może popatrzeć ! czasem u nich bywam i wydają się ok.   https://kowala-agrotechnika.otomoto.pl/   ta lawerda chodzi mi po głowie https://www.otomoto.pl/oferta/laverda-m … znNcI.html

Leszek   dla kolegów'

8,360

W sąsiedniej wiosce kolega ma taką laverdę tylko nie wiem czy dokładnie ten sam numer , ale pięknie chodzi i raczej bezawaryjnie .