Odp: Hodowla bydła miesnego
panowie jakie ciśnienie oleju w phx 5 , dodam że trafiają się kamole takie jak wiadro
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Hodowla bydła miesnego
Strony Poprzednia 1 … 23 24 25 26 27 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
panowie jakie ciśnienie oleju w phx 5 , dodam że trafiają się kamole takie jak wiadro
U mnie 50 barów wystarczylo
dzięki, wiem że nie ten temat ale to z pośpiechu, myślałem że jeszcze trochę poorze ale posiałem gdzieś przewód z zaworem i manometrem.
A jak będzie mało to mu ciut dodaj, wiadomo każda gleba inna
Jakie są koszty produkcji kiszonki z kukurydzy u siebie? Natknałem się na baloty z kuku po 190zł/balot 800 kg. Drogo czy tanio?
Z pryzmy rok temu sprzedawali po 150zł za tonę (chociaż czasem wychodzi taniej jak się weźmie całą pryzmę) w tym roku ogłoszeń w okolicy nie widziałem
Cenowo podobnie do wysłodków wychodzi za tą kiszonkę czy tanio czy drogo to zależy czy masz czym karmić i ile tego potrzebujesz jak trochę co kilka dni to spoko ale jak więcej to są tańsze opcje karmienia
bydło to jednak stadne zwierzęta, a limuzynki to już całkiem. Stado jeszcze korzysta z pastwiska, a nocki spędza w lasku świerkowym (do wiaty obok gospodarstwa nawet nie chcą przyjść). Ze stada 45 sztuk zabrałem do obory jedną wysoko cielną krowę i od 2 dni mam koncert bo wszystkie stoją przy bramie ryczą w niebogłosy - chyba tęsknią.
Tak jest z tymi ogonami. Raz jak chciałem zasuszona krowę dołączyć do jałówek w zagrodzie, żeby nie zganiać, to musiałem na drugi dzień ogrodzenie naprawiać bo szła jak czołg i połamała żerdki. Takie mają silne więzi , a jak przerwą pastucha to idą wszystkie razem
Owce też takie są. Codziennie jedna sztuka testuje ogrodzenie, czy jest prąd, jak nie ma to wszystkie pójdą.
moje owieczki nauczyły sie i nie tykaja pastucha od 2 miesięcy pastuch nie podłączony a one nie ruszaja drutów ale niektóre zagrywki mają ciekawe
szukam jakiejś informacji o krzyżowaniu krów limousine z rasą salers. Jak wyglądają cielaki z takiego krzyżowania, czy ktoś widział takie krzyżówki ? cokolwiek bo w sieci ubogo.
niby to taka https://www.youtube.com/watch?v=9wRYL7F8-RE
szukam jakiejś informacji o krzyżowaniu krów limousine z rasą salers. Jak wyglądają cielaki z takiego krzyżowania, czy ktoś widział takie krzyżówki ? cokolwiek bo w sieci ubogo.
No to musiałbyś wpaść do Jaszkowej, bo u mojego kumpla ze stadem krów w czystej rasie Salersów, Limousineów oraz ich mieszańców spaceruje Józek LM z papierami.
Ale co ma to krzyzowanie zmienić? Chcesz swoje lm krzyzować?
ten sezon w stadzie jeszcze będzie chodził czysty byk LM, a na kolejny sezon muszę kupić nowego byka i myślę aby teraz kupić odsadka salers i w przyszłym sezonie wykorzystać go do krycia. Co ma zmienić ? mam już duży dolew krwi LM i chcę go trochę wymieszać, a krowy salers dają dużo mleka w porównaniu z innymi rasami mięsnymi. Nie robię materiału hodowlanego więc nie potrzebuję utrzymywać w czystej rasie.
Salers mocno pogorszy umięsnienie. Lepiej wstaw sima mięsnego. W LM każdy poszedł mocno w mięso o o ile w towarówce na krowy hf to się sprawdza to w czystorasowych stadach zaczyna mleka brakować. Mało kto produkuje też byki na cechy mateczne bo odstają umieśnieniem a wiadomo klient kupuje oczami.
Mam pytanie, czy liczył ktoś dokładnie ile średnio zostaje z jednego sprzedanego byka ? Odliczając upadki , weta , liche sztuki itd....
Chodzi mi oczywiście o sytuacje gdy cielęta są kupowane .
Osobiście trudno mi to policzyć ze względu na mieszaną chodowle (owce , krowy i byki ).
Komuś kto posiada same byki może będzie łatwiej .
Odsad 2700-3000. Sprzedajesz 750kg po 8zł masz 6000. W 3 tysiącach musisz go wykarmić, czasami wyleczyć. Dobrej paszy na pewno za 1500zł zje. Więc zostaje ci jakieś 1200-1300zł. A jak kupisz zgagę co w 2 lata urośnie 500kg to dołożysz do interesu. W tym roku może mi sie uda zacielić 70 krów. Wolę mieć ich więcej i sprzedać odsada bo po prostu mniej pracy i krowa zje to czego byk nawet nie powącha.
Ja liczę za każdy dzień utrzymania z robocizną 6 zł tj ok 2200 za rok. Ładny odsad to 12 zł/kg. Policzyłem, że lepiej sprzedać siano, słomę, ziarno a w wolnym czasie za zaoszczędzone pieniądze pojechać z dziećmi na narty.
Marek tylko znajdź mi kupca na:
- 200 kulek sianokiszonki - 60-70zł sztuka
- 100 kulek siana - 50zł sztuka
- ok 1000 kostek siana - 5zł sztuka
- 50 kulek słomy - 30zł sztuka
- ok 1000 kostek słomy - 4zł sztuka
taniej bym nie sprzedał bo kiszonka dobrej jakości, siano i słoma zbierana bez deszczu i trzymane pod dachem.
Uważam podobnie jak niewydostanieszsie co zresztą nie raz mówiłem. Wolę mieć dwie krowy mamki i od nich rocznie sprzedać 2 odsadki jak utrzymywać 1 byka. Oczywiście warunkiem jest pastwisko od wiosny do ... jak najdłużej.
Strony Poprzednia 1 … 23 24 25 26 27 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Hodowla bydła miesnego
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo