Odp: Zużycie paliwa
dzięki za odpowiedź o to mi właśnie chodziło :dance:
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » Zużycie paliwa
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dzięki za odpowiedź o to mi właśnie chodziło :dance:
Lepiej kup 323 są lepsze.
W czym ?
Mają więcej zalet niż minusów dlatego zmieniłem z 303 na 323 i o niebo lepiej, nie ubliżając 303 ale tym nie da się długo pracować,hałas zabija całą przyjemność.Dzisiaj kupiłem prasę rolującą ciekawe jak będzie się jeżdziło 323.
Co do zużycia paliwa przez forszaja, to nie zgodzę się z wypowiedzią kolegi Pietia, bo jeśli silnik pracuje na wolniejszych obrotach, np podczas ugniatania kiszonki, to wcale nie spali 10 l/h pracy, jak usługowo u sąsiada wykonywałem taką prace, dodatkowo wciągałem na pryzmę "ciapki" i sześćdziesiątki z gnojarkami, to na cały dzień takiego purtania (ok 6 godz) spalił 30 litrów, a silnik pracował non stop, bo miałem wtedy uszkodzony rozrusznik.
Może Tatko ma rację, jeśli chodzi o takie tylko chodzenie u mnie albo pracuje albo stoi i czeka na swoją kolej. Fortschritta używamy tyko do oranie, ścierniskowy i agregat uprawowo- siewny i trochę w żniwa do transportu zboża a pozostały czas stoi z stąd moja wypowiedz na temat spalania, które w ten sposób u mnie przedstawiłem wcześniej miałem 303 i było podobnie 10 na godz.
witam wszystkich mam pytanie co do silnika ifa L60 160km jak pracuje ten silniczek i ile pali sredno
oj z dokłądnymi danymi co do tego silnika to chyba sie nie dowiesz bo w ciagnikach nikt nie posiada takowego silnika ale chyba ktos w sieczkarni takowy ma i gdzies było napisane że coś około 20l na h ale czy dobrze pamietam hmm musisz poczekac moze ktoś powie dokładniejsze dane
dzieki za rade tez tak mysle ze okolo 20 literkow ale czekam jeszcze na jakies opinie
posiadam sieczkarnię e 281 spalanie zależy jak ma ciężko na godziny nie liczyłem ale jak ściąłem 1 ha kukurydzy bardzo ładnej to łyknęła 35litrów godzine dwadzieścia non stop chodziła. W trawie 7 ha sianokiszonki to wciąga 100 literków.
złużycie paliwa L60 jest trochę niższe niż w czterogarowych. Nie mogę znaleść instrukcji ale wydaje mi się że na 1kWh około 220g wszystko zależy od tego jak mocno wciska się gaz i jak się dobiera przełożenie do obciążenia od cała filozofia.
znalazłem w necie
Typ 6 VD 13,5 / 12 SRF
Arbeitsverfahren 4 - Takt - Diesel / Direkteinspritzung
Zylinder 6 stehend Reihe
Bohrung 120 mm
Hub 135 mm
Hubraum 9160 cm³
Verdichtungsverhältnis 18:01
Steuerzeiten :
Einlaß öffnet 9° vor OT
Einlaß schließt 41° nach UT
Auslaß öffnet 50° vor OT
Auslaß schließt 8° nach OT
Zündfolge 1-5-3-6-2-4
max. Leistung 125 kW / 2300 U/min
max. Drehmoment 634 Nm bei 1250 U/min
spez. Kraftstoffverbrauch 222 g / kWh
spez. Ölverbrauch 1,10 g / kWh
Einspritzpumpe DEF-F 6 A / N
Regler Leerlaufendregler 466-20 rechts
Spritzversteller SAZ
Förderbeginn 22° vor OT
Einspritzdüse PF 165-14
Einspritzventil PCN 86 / 114 Y
Kraftstoffilter 120 FKE 1-11
Ölauffüllmenge 20 L
Hersteller VEB IFA-Motorenwerke Nordhause
dodam ze 4VD ma norme 245g kWh
witam mam taki problem bo ostatnio podorywkę robiłem około 2 ha i na tym kawałku mój 303 spalił ponad 30 litrów ten wynik zwalił mnie z nóg. I zastanawiam się czy pompę zawieść do regeneracji bo z przelewu leci paliwo :uuuu: jeszcze na dodatek siły nie miał i co dziwniejsze nie dymił w ogóle :nie_wiem:
Jak nie miał siły i nie dymił to coś z paliwem nie dochodzi albo się zapowietrza w ostateczności pompa wtryskowa po prostu trzeba wszystko po drodze sprawdzić.
Miałem to samo w 323 zupełny brak siły i zero dymku, zawiozłem pompę do regeneracji i jest ok
paliwo dochodzi aż wszystko wyssał z baku dzisiaj wiozę pompę do regeneracji i zobaczymy jaka będzie różnica
dowiedziałem się że mam pompę jednozakresową i z mojego 303 nie da się wycisnąć 120 kucyków tylko 105 max
dopiero po zmianie pompy mogę mieć pełną moc
Ostatnio dowiedziałem się żeby ciągnik był oszczędny musi mieć odpowiednio dobrane maszyny i co najważniejsze musi mieć zapas mocy Czyli forszaj ma 120 kM i na tą moc powinien ciągać cztery pługi
bo według danych które czytałem na jedną skibę przypada 30 KM a na agregat 3 m też potrzeba 120 KM i wtedy można jechać szybciej, a co za tym idzie ciągnik mniej paliwa zużyje bo ma lżej
:smiley:
Cztery skiby to ciągnie bez problemu mój 5314 a ma 71 km , a pług 160 cm i agregat 360 cm i jest git , więc forszaj musi ciągnąć dużo więcej przy swoich 120 konikach i masie , bo inaczej to 0 wydajności .
No sprzeczał bym się czy twój 5314 pociągną by mój ruski pług ma 3 skiby a zabiera 170cm szeroko zostawia kawałek koła forszaja ale jeszcze jedna skiba by się przydała. Co do spalania to w talerzówce pali mi 5 litrów/h w pługu 8 litrów/h wydaje mi się że mój zt300 nie pali zbyt wiele moim zdaniem to c-360 dorówna tym osiągom. :walka:
Ciekawi mnie na jakich obrotach silna i na jaki biegu uzyskujesz tak małe zużycia paliwa bo mi najmniej palił w prasie jakieś 6 L/H przy obrotach 1200 .
Ja nie wiem ile pali moja 323 "zabka" poprosku ile wleje tyle spali ale przy tego rocznych podorywkach w pługu 4 skibowym ( ruski skrecany od DETA) na oko wiem ze malo przy tej wydajności:)
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » Zużycie paliwa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo