Odp: Mdw 524
sprawdz tą podłoge jeszcze.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zakup kombajnu » Mdw 524
Strony Poprzednia 1 … 29 30 31 32 33 … 36 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
sprawdz tą podłoge jeszcze.
W 514 tak robi jak podajniki nie zdążą odebrać materiał i się przesypuje do komory wialni. Na owsie tak miałem.
u mnie w 514 jak szbyko jade tez atak sie dzieje
Dolne sito żaluzja?
u mnie otworowe
sito dolne otworowe , czyli czas zmienic na lexiona
Może sito jest zbyt małe i za bardzo się na nim piętrzy. Ja w bizonie kiedyś tak miałem zamykałem na szczelnie i ziarno przelatywało przed sito. Jak się okazało otworzyłem bardziej dałem większe wiatry i lepiej czyścił i znikło zboże z wentylatora.
Jak już rozmawiacie o ustawianiu sit to jaka jest zasada ustawiania sita dolnego żaluzjowego względem górnego ? Wiem, że to bardziej wyniknie z praktyki ale pierwsze zniwa z nowym kombajnem dopiero przede mną
to zależy jak duży kombajn
Konkretnie tak jak w opisie Mdw 525h 5.4metra heder.
górne sito otwarte na ok 3/4 dużo górne można otworzyć a dolne tyle, żeby ziarno przeleciało. Ogólnie jak kombajn duży to sito górne mocno można otworzyć i wiatry duże. Nie wygoni, a można popchnąć.
Dzięki. Przyda się. A resztę trzeba będzie obserwować na polu
Dzięki. Przyda się. A resztę trzeba będzie obserwować na polu
Kolego przepraszam z góry, trochę to też prośba do kolejnych rejestrujących się, chodzi o nick.
Dobierajcie sobie takie żeby można było do was jakoś osobiście zagadać. Sorry jeszcze raz ale Twój to jakbym czytał symbol kolejnej mutacji grypy.
:angel: sorry trzeci raz
a weż to wymów
górne sito otwarte na ok 3/4 dużo górne można otworzyć a dolne tyle, żeby ziarno przeleciało. Ogólnie jak kombajn duży to sito górne mocno można otworzyć i wiatry duże. Nie wygoni, a można popchnąć.
W temacie otwarcia sita ,mam mf 36 młocarnia szerokość 140 cm a silnik 220km ,instrukcja przewiduje w zbożu obroty bębna 950-1000 ,ja ustawiam raczej bliżej 1100,a sita górne 10-12 mm,a dolne 8 mm i tak mniej więcej ustawiam,obroty wentylatora instrukcja przewiduje od 800 do1000 obrotów i tu to już trzeba popracować .Klepisko ustawia się w ogóle inaczej jak w fortschricie bo początkowe nastawy w 514 ustawiało się przód szerzej a tył węziej a w moim ustawia się równolegle na 8 mm i to jest wstępne ustawienie na zboże.
P1i9o9t0r napisał/a:Dzięki. Przyda się. A resztę trzeba będzie obserwować na polu
Kolego przepraszam z góry, trochę to też prośba do kolejnych rejestrujących się, chodzi o nick.
Dobierajcie sobie takie żeby można było do was jakoś osobiście zagadać. Sorry jeszcze raz ale Twój to jakbym czytał symbol kolejnej mutacji grypy.
:angel: sorry trzeci raz
Przepraszam ale nick ten używam w zasadzie wszedzie jak się przyjrzysz to jestem Piotr z rocznika 1990
Cześć Piotrek ale się zakonspirowałeś
nieźle to ująłeś
Grzegorz89 napisał/a:górne sito otwarte na ok 3/4 dużo górne można otworzyć a dolne tyle, żeby ziarno przeleciało. Ogólnie jak kombajn duży to sito górne mocno można otworzyć i wiatry duże. Nie wygoni, a można popchnąć.
W temacie otwarcia sita ,mam mf 36 młocarnia szerokość 140 cm a silnik 220km ,instrukcja przewiduje w zbożu obroty bębna 950-1000 ,ja ustawiam raczej bliżej 1100,a sita górne 10-12 mm,a dolne 8 mm i tak mniej więcej ustawiam,obroty wentylatora instrukcja przewiduje od 800 do1000 obrotów i tu to już trzeba popracować .Klepisko ustawia się w ogóle inaczej jak w fortschricie bo początkowe nastawy w 514 ustawiało się przód szerzej a tył węziej a w moim ustawia się równolegle na 8 mm i to jest wstępne ustawienie na zboże.
Widzę ze to znacznie bardziej skomplikowane niż w poprzedniku. W 512 było dolne stałe, górne źaluzja i się człowiek nie stresował
Dobra. U mnie jest jeszcze sito bezpośrednio za podsiewaczem i jak to ustawić to już jakaś czarna magia.
Dzięki za wstępne informacje. Napewno pomogą mi w ogarnięciu tego kombajnu
Witam wszystkich forumowiczów mam na imię Paweł i mieszkam w południowej Wielkopolsce. Obecnie posiadam dwa fortschritt 514 Mdw a w sobotę stanę się właścicielem 524. Kombajn który kupię ma walniety silnik a konkretnie poszła woda do oleju. Jest też kilka innych mankamentów z którymi będę musiał sobie poradzić L mam nadzieję że będę mógł spytać o radę bo jeśli chodzi o 14 to mam ją w miarę opanowana a 524 jestem zielony... Pozdrawiam
Strony Poprzednia 1 … 29 30 31 32 33 … 36 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zakup kombajnu » Mdw 524
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo