601

Odp: Mdw 524

sprawdz tą podłoge jeszcze.

mdw

602

W 514 tak robi jak podajniki nie zdążą odebrać materiał i się przesypuje do komory wialni. Na owsie tak miałem.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

603

u mnie w 514 jak szbyko jade tez atak sie dzieje

Rolnik z powołania:-)

604

Dolne sito żaluzja?

605

u mnie otworowe

Rolnik z powołania:-)

606

sito dolne otworowe , czyli czas zmienic na lexiona smile

GG:1910208

607

Może sito jest zbyt małe i za bardzo się na nim piętrzy. Ja w bizonie kiedyś tak miałem zamykałem na szczelnie i ziarno przelatywało przed sito. Jak się okazało otworzyłem bardziej dałem większe wiatry i lepiej czyścił i znikło zboże z wentylatora.

608

Jak już rozmawiacie o ustawianiu sit to jaka jest zasada ustawiania sita dolnego żaluzjowego względem górnego ?  Wiem, że to bardziej wyniknie z praktyki ale pierwsze zniwa z nowym kombajnem dopiero przede mną smile

Siły na zamiary zmierz....

609

to zależy jak duży kombajn

610

Konkretnie tak jak w opisie Mdw 525h 5.4metra heder.

611

górne sito otwarte na ok 3/4 dużo górne można otworzyć a dolne tyle, żeby ziarno przeleciało. Ogólnie jak kombajn duży to sito górne mocno można otworzyć i wiatry duże. Nie wygoni, a można popchnąć.

612

Dzięki. Przyda się. A resztę trzeba będzie obserwować na polu smile

613

P1i9o9t0r napisał/a:

Kolego przepraszam z góry, trochę to też prośba do kolejnych rejestrujących się, chodzi o nick.
Dobierajcie sobie takie żeby można było do was jakoś osobiście zagadać. Sorry jeszcze raz ale Twój to jakbym czytał symbol kolejnej mutacji grypy.
:angel: sorry trzeci raz cool

614

a weż to wymów smile

mdw

615

Grzegorz89 napisał/a:

górne sito otwarte na ok 3/4 dużo górne można otworzyć a dolne tyle, żeby ziarno przeleciało. Ogólnie jak kombajn duży to sito górne mocno można otworzyć i wiatry duże. Nie wygoni, a można popchnąć.

W temacie otwarcia sita ,mam mf 36 młocarnia szerokość 140 cm a silnik 220km ,instrukcja przewiduje w zbożu obroty bębna 950-1000 ,ja ustawiam raczej bliżej 1100,a sita górne 10-12 mm,a dolne 8 mm i tak mniej więcej ustawiam,obroty wentylatora instrukcja przewiduje od 800 do1000 obrotów i tu to już trzeba popracować .Klepisko ustawia się w ogóle inaczej jak w fortschricie bo początkowe nastawy w 514 ustawiało się przód szerzej a tył węziej a w moim ustawia się równolegle na 8 mm i to jest wstępne ustawienie na zboże.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

616

androl napisał/a:
P1i9o9t0r napisał/a:

Kolego przepraszam z góry, trochę to też prośba do kolejnych rejestrujących się, chodzi o nick.
Dobierajcie sobie takie żeby można było do was jakoś osobiście zagadać. Sorry jeszcze raz ale Twój to jakbym czytał symbol kolejnej mutacji grypy.
:angel: sorry trzeci raz cool

Przepraszam ale nick ten używam w zasadzie wszedzie smile jak się przyjrzysz to jestem Piotr z rocznika 1990 tongue

617

Cześć Piotrek ale się zakonspirowałeś wink

618

big_smile nieźle to ująłeś wink

619

ojanusz napisał/a:
Grzegorz89 napisał/a:

W temacie otwarcia sita ,mam mf 36 młocarnia szerokość 140 cm a silnik 220km ,instrukcja przewiduje w zbożu obroty bębna 950-1000 ,ja ustawiam raczej bliżej 1100,a sita górne 10-12 mm,a dolne 8 mm i tak mniej więcej ustawiam,obroty wentylatora instrukcja przewiduje od 800 do1000 obrotów i tu to już trzeba popracować .Klepisko ustawia się w ogóle inaczej jak w fortschricie bo początkowe nastawy w 514 ustawiało się przód szerzej a tył węziej a w moim ustawia się równolegle na 8 mm i to jest wstępne ustawienie na zboże.

Widzę ze to znacznie bardziej skomplikowane niż w poprzedniku. W 512 było dolne stałe, górne źaluzja i się człowiek nie stresował big_smile
Dobra. U mnie jest jeszcze sito bezpośrednio za podsiewaczem i jak to ustawić to już jakaś czarna magia.
Dzięki za wstępne informacje. Napewno pomogą mi w ogarnięciu tego kombajnu smile

620

Witam wszystkich forumowiczów mam na imię Paweł i mieszkam w południowej Wielkopolsce. Obecnie posiadam dwa fortschritt 514 Mdw a w sobotę stanę się właścicielem 524. Kombajn który kupię ma walniety silnik a konkretnie poszła woda do oleju. Jest też kilka innych mankamentów z którymi będę musiał sobie poradzić L mam nadzieję że będę mógł spytać o radę bo jeśli chodzi o 14 to mam ją w miarę opanowana a 524 jestem zielony... Pozdrawiam