521

Odp: Hodowla bydła miesnego

Jak wcześniej pisałem nie trzymam do wagi ciężkiej tylko wolę sprzedać odsadka ale jednak co roku kilka sztuk zostawiam. I teraz małe porównanie jak to wypada u mnie i co się bardziej opłaca:
1. Sprzedałem odsadki w wieku 7-9 miesięcy średnio biorąc 3tyś/szt. Żywienie mleko matki + cały sezon pastwiskowy na trawie.
2. Sprzedałem byki w wieku 18-20 miesięcy i wadze 610-680 kg po 8,5zł/kg. Średnio 650x8,5=5525zł. Do odsadzenia na mleku, zimą siano-sianokiszonka-własna śruta, po zimie pastwisko i tylko trawa. Taki przyjąłem system. Nie sieję kukurydzy.
Różnica na sztuce ok 2,5 tyś. ale musimy trzymać 10-12 miesięcy dłużej. Czy się opłaca ? Można też opasać intensywnie w 20-22 miesiące do 800-900kg czego ja nie stosuję.

gg 5118068

Kluczem jest płodność stada i koszt utrzymania mamek zimą. U mnie bydło zimuje pod gołym niebem więc nie ma amortyzacji budynków która jest bardzo droga. Pasza zimowa to siano/sianokiszonka. Licząc 25kg sianokichy po 100/t przez 5 miesięcy mamy 400zł. Do tego lizawka malasowa kolejna 100. Inseminacja kolejna 100. Ciężko policzyć koszty ogrodzeń i sprzętu do wożenia paszy zimą ale myśle że mam jakieś 1000-1200 szt/rok przy stadzie aktualnie 70matek. Przy wiekszym można zejść niżej myślę że dojdę do 950-1000 przy 100 matkach. Płodność na herefordzie utzrymuje na poziomie minimum 80% więc odsadek kosztuje jakieś 1500-1600zł. Ostatnio sprzedawałem po 2500 odsadki więc zostaje koło tysiaka. Gdybym miał inną rasę to trzeba dodać treściwej na zimę- kolejne 200zł, do tego budynek i jego amortyzacja i gorsza płodność bo mało które stado rzetelnie liczy płodność jako ilość cieląt na wszystkie krowy w stadzie jakie są. Wtedy już finansowo można tego nie domknąć na plus.

523

No to trzeba się powolutku zwijać z wołowiną
https://www.tvp.info/34477875/umowa-han … konca-roku

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

524

"Nie sraj ogniem" powiedzial klasyk .....
Świń nie będzie  bo asf, bydła też, to kto te zboże zje?

525

Zbożem coraz mniej się opłaca karmić cokolwiek, a zastosowań pszenicy już jest tyle, że już nigdy nie będzie jej w nadmiarze. Jedynie kukurydza pozwoli na, w miarę, ekonomiczny tucz zwierząt i to podejrzewam też do czasu. Zapotrzebowanie na syrop glukozowo-fruktozowy ze zbóż rośnie lawinowo i wyeliminuje z gry tak samo produkcję zwierzęcą jak uprawę owsa na ziarno. Jeszcze tylko gospodarstwa ekolkogiczne dopóki są dotacje na ekologię będą produkowały takie rośliny jak gryka, owies itp. Mam kumpla co już trzeci rok uprawia na całym gospodarstwie jęczmień browarny dla Malteuropa, a tylko 2 ha pszenicy dla kur i świniaka co go na święta hoduje.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

526

Skoro tak piszesz to tak jest  , ale  jeśli zlikwiduje  bydło to na rynek trafi  około 300 t  zboża  to powiedz ulu ludzi potrzeba aby zjeść chleb z tego albo wypić to piwo i temu podobne ....
Przeżyliśmy zabory , przeżyliśmy ruska , przezyjemy i  unię...

527

MAREKPE napisał/a:

Mam kumpla co już trzeci rok uprawia na całym gospodarstwie jęczmień browarny dla Malteuropa, a tylko 2 ha pszenicy dla kur i świniaka co go na święta hoduje.

Jestem bardzo bliski podjęcia tej samej decyzji. Jęczmień browarny i rzepak...

528

Rzepak co dwa lata ? To nie jest dobry pomysł.  Można zrobić tak
Rzepak jęczmień ozimy kukurydza jęczmień jary.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

529

Nie. Typowa trójpolówka, jak każda. Jęczmień, jęczmień, rzepak. Teraz jest: pszenica, jęczmień, rzepak.

530

i za 6 lat kiła i coraz mniejsze zbiory i zwiększające się nakłady... Niemcy już się najedli skróconego płodozmianu

531

nie wiem co jak u innym u mnie pszenica lepiej wypada niz browar

Rolnik z powołania:-)

532

koseś napisał/a:

Skoro tak piszesz to tak jest  , ale  jeśli zlikwiduje  bydło to na rynek trafi  około 300 t  zboża  to powiedz ulu ludzi potrzeba aby zjeść chleb z tego albo wypić to piwo i temu podobne ....
Przeżyliśmy zabory , przeżyliśmy ruska , przezyjemy i  unię...

Tak kiedyś powiedział Nycz jak był u nas biskupem,a to było jeszcze przed unią.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

Francuzi bez mercosuru zwijają się z opasem. Gadałem na szkoleniu z Litwinem co handluje bydłem z Libanem, z Brazylią. Albo się nauczymy opłacalności albo też dużo hodowli się zwinie.

534

Jestem pewien, że większość z nas ma taki płodozmian. Uprawiam tak od blisko 20 lat i póki co, nie zaobserwowałem kiły, ale nie wykluczam tego....
Mam sąsiada, który gospodaruje na 3 ha i ma rzepak na polu co drugi rok. Uwierz mi, proszę, że tam też nie ma kiły.
Jednak nie to było sensem mojej wypowiedzi. Chodziło mi tylko o to, że uprawa pszenicy jest coraz mniej opłacalna. Szukam alternatywy dla niej i przekonuję się do jęczmienia browarnego. Zeszły sezon to bardzo dobrze udowodnił. Średnia plonów pszenicy z zeszłego sezonu wyszła mi 6 t/ha (wliczam w to wszystką pszenicę bez względu na jakich ziemiach rosła, jara i ozima, itp) a jęczmienia jarego browarnego wyszło 5,5 t/ha (też liczone w całości). Porównajcie sobie koszty uprawy pszenicy i jęczmienia jarego. Dodam jeszcze, że pszenice sprzedawałem po cenie 620 - 640 zł netto/t, a jęczmień wyszedł po 680 zł netto/t.

535

dlatego już wiele lat nie mam na polu pszenicy, tylko jęczmień, owies, pszenżyto

W moich okolicach b. dużo żyta bo paszówkę ciężko sprzedać a żyto zawsze albo młyn albo gorzelnia weźmie.

537

Marku a masz świeży owies , taki do siania?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

538

Wszystko zależy od plonu pszenicy

539

rudemenes napisał/a:

Jestem pewien, że większość z nas ma taki płodozmian. Uprawiam tak od blisko 20 lat i póki co, nie zaobserwowałem kiły, ale nie wykluczam tego....
Mam sąsiada, który gospodaruje na 3 ha i ma rzepak na polu co drugi rok. Uwierz mi, proszę, że tam też nie ma kiły.
Jednak nie to było sensem mojej wypowiedzi. Chodziło mi tylko o to, że uprawa pszenicy jest coraz mniej opłacalna. Szukam alternatywy dla niej i przekonuję się do jęczmienia browarnego. Zeszły sezon to bardzo dobrze udowodnił. Średnia plonów pszenicy z zeszłego sezonu wyszła mi 6 t/ha (wliczam w to wszystką pszenicę bez względu na jakich ziemiach rosła, jara i ozima, itp) a jęczmienia jarego browarnego wyszło 5,5 t/ha (też liczone w całości). Porównajcie sobie koszty uprawy pszenicy i jęczmienia jarego. Dodam jeszcze, że pszenice sprzedawałem po cenie 620 - 640 zł netto/t, a jęczmień wyszedł po 680 zł netto/t.

wow u mnie było jęczmień po 580 netto z tego jeszcze obcinali za zanieczyszczenia

Rolnik z powołania:-)

540

owies trzy lata po bazowym, a jęczmień paszowy w grudniu sprzedałem po 650 netto