Odp: Wiosna 2018
Ja dzisiaj rozlewam po 300 litrów siarkowego na rzepak .po ścieżkach da się jeździć, poza nimi to się wszystk zapada.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2018
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja dzisiaj rozlewam po 300 litrów siarkowego na rzepak .po ścieżkach da się jeździć, poza nimi to się wszystk zapada.
Ale dzisiaj niedziela ,co jutro świat nie będzie istniał ?
pewno nudno było . ja w niedzielę to dla rodziny się staram .. czasem ale bardzo rzadko w roku na palcach jednej ręki policzę że coś zrobić musiałem , no żniw nie wliczam. ale to inna bajka.
Ja łoiłem od 20 do 5 rano ze znajomymi i cały dzień leczyłem kaca......
Ja łoiłem od 20 do 5 rano ze znajomymi i cały dzień leczyłem kaca......
Masz zdrowie i kondycję osobiście dwa razy bym padł brrrrrrrrr...
Miałem w sobote ale o 15 na roczek pojechałem a do 13 mi zeszło żeby opryskiwacz po zimie uruchomić . A jutro mają być przelotne opady i była by kicha. To było moje " okno pogodowe " hehe . Rano po stajni zobaczyłem prognozę na pon przelotne wtorek przelotne W sobotę deszcz cały dzień. Rano po obrządku jade po kolejne 7 ton rsm'u i zrobię dawkę na dokrzewienie pszenżyta i w mniejszym stopniu pszenicy. Ja się już przyzwyczaiłem że niedziela w robocie, ale dzieciakom poświęcę całą środę jak będzie padać,
Rano po obrządku jade po kolejne 7 ton rsm'u i zrobię dawkę na dokrzewienie pszenżyta i w mniejszym stopniu pszenicy. Ja się już przyzwyczaiłem że niedziela w robocie, ale dzieciakom poświęcę całą środę jak będzie padać,
Andrew89 w RSM też mieszasz CCC czy osobno w oprysku był artykuł w ostatnim TAP że można razem z RSM rozlewać na dokrzewienie zbóż
A jakieś szczegóły pisali?
Jeszcze na chemię za szybko. Rośliny nie ruszyły a pszenica zawsze ostatnia startuje. Może to być dobre ale nie z siarkowym. Ccc będę aplikował razem z miedzią. Wg dr Szczepaniaka ccm dajemy od 4 liści żeby już był proces krzewienia i im mniejsza roślina tym mniej ccc można podać. Zaczyna się od 0.2 l do 0.4l
a czy krzewienie nie jest czasem powiązane z długością dnia i jeśli mówimy o dokrzewianiu to jest to do końca marca ? Dość obszerny artykuł o dokrzewianiu jest w poprzednim nr TPR.
A jakieś szczegóły pisali?
Zrobię zdjęcie artykułu i prześlę, tylko ogólnikowo
Na pszenicę poszło 50 kg N na ha. Przy 4-5 liściach powinno wystarczyć
Na pszenicę poszło 50 kg N na ha. Przy 4-5 liściach powinno wystarczyć
Rozsypałem podobnie średnio około 200 saletry na wszystko mam zamiar wyrównać resztę RSM+S tak do 100-110 w zależności od stanowiska.
Piotr dajesz tylko do 110kg azotu na hektar? Jakie plony osiągasz?
W RSM to mu nie działa tak gwałtownie i może sobie pozwolić na taką dawkę. Tak myślę...
Ja dziś zerwałem się z pracy uruchomiłem opryskiwacz po zimie i przejechałem po rzepaku dałem 250l rsm 32 i do tego dałem siarkę ...
A teraz leje a chciałem po pszenicy i jęczmieniu ale kurde ciapa się zrobiła straszna ... wrrr
Co do dokrzewiania pszenicy to do tej pory mi się wydawało własnie że Stabilan czy tam CCC i tyle a tu widzę że macie jakieś inne techniki ... Opowiadajcie
Piotr dajesz tylko do 110kg azotu na hektar? Jakie plony osiągasz?
Grzesiu miałem na myśli I dawkę
Mój rzepak też już dostał 105 kg N ma ha z siarkowego i 12 kg siarki przy okazji . Druga dawka za około 10 dni jak ruszy wegetacja i pogoda będzie. Co do dokrzewiania to azot dostępny przed ruszeniem wegetacji powoduje zwiększenie ilości wiosennych rozkrzewien co przy dobrze rozkrzewionej pszenicy nie jest pożądane i wtedy z podaniem azotu trzeba poczekać. Druga sprawa to ccc w niskiej dawce w momencie krzewienia.
Grzegorz89 napisał/a:Piotr dajesz tylko do 110kg azotu na hektar? Jakie plony osiągasz?
Grzesiu miałem na myśli I dawkę
A no już rozumiem. U mnie na razie do końca tygodnia raczej nie ma szans wjechać, żeby nie poryć, lub się nie utopić. Tak więc czekam na spokojnie, i posieję po pszenicach i rzepakach za koleją. Sam nie wiem jeszcze czy dać po 200, czy po 250 saletry na pierwszą dawkę. pomyślę nad tym.
Pogada na nadchodzący weekend aż strach się bać
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2018
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo