Odp: Hodowla bydła miesnego

Ja dla kur kupiłem pszenice po 700:)

542

Dla byczków 200 kg śruta z jęczmienia ozimego który jest drobniejszy od jarego co za tym idzie ma więcej włókna + śruta z pszenżyta będzie ok. ? jeżeli tak to w jakiej proporcji.

543

700 jęczmień i 1000 pszenżyto plus premiks i rzepaczucha

544

Androl idziesz w bydło opasowe w zamian za świntuchy?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

545

Laszek napisał/a:

Androl idziesz w bydło opasowe w zamian za świntuchy?

Nie całą parą, coś jednak muszę hodować za bardzo mam to w krwi.

koseś napisał/a:

700 jęczmień i 1000 pszenżyto plus premiks i rzepaczucha

Drogo. W schaumanie za około 1000 jest pasza pełnoporcjowa 18% białka.

547

koseś.       To jest w kg. na mieszalnik?

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

548

A ja zeszłoroczne siano już prawie sprzedałem, może z 50 kostek zostało i od maja będę szukał chętnych na siano 2018, bo kalkulacja opłacalności hodowli jakoś dziwnie mi wychodzi, ale za każdym razem wynik zaczyna się od - a jeszcze nie doliczałem pracy własnej. O coś jak tutaj https://www.agrofakt.pl/oplacalnosc-pro … -miesnego/ tylko cena za byka to u mnie 7-8 zł, a jałówki 6-7 Jeszcze słomy owsianej z 250-300 kostek zostało.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

549

Maryush napisał/a:

koseś.       To jest w kg. na mieszalnik?

Tak .
@ niewydostanieszsie  a szauman to za darmo robi ? mi się wydaje a nawet jestem tego pewien że w swoim mieszalniku zrobię taniej ,lepiej ,i wiem co mam.

550

Dokładnie swoja pasza jest tańsza, a ten granulat za tysiąc złotych to nic innego jak otręby z odrobiną rzepaku i duża ilością mocznika oczywiście o witaminach można zapomnieć są zbyt drogie żeby je tam dosypywać.

551

Jak jeszcze miałem świnie i dwa lata temu przed zniwami skończyło mi się zboże i nigdzie w okolicy już nie było więc przez dwa miesiące jechałem na gotowej paszy. Cena tylko ciut wyszła wyższa za gotową ale porównując do tego co sam mieszałem to ta kupna była do kitu. Świnie po tym nie rosły zwyczajnie. Teraz w obecnej hodowli jadę na gotowej tylko na odchowie a od maja będę już sam robić

E 516 na części
Telefon 695 076 269

552

Dwa razy kupiłem granulat dla kur niosek i wystarczy, a wystarczyło to zwilżyć i zobaczyć co jest. Ja dotychczas dawałem śrut z mieszanek zbożowych wymieszanych w śrutowniku i do tego Sanbull od sano.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

553

Marek, nie no ja pracy własnej nie doliczam. Niby jak każdy rodzaj swojej pracy mam wyceniać ? i co wyjdzie że dokładam do gospodarstwa z którego żyję :hmmm:

554

panowie powiedzcie mi czy mieliście dużo padnięć  mieliście w swoich stadach ? chodzi mi głownie o krzyżówki  smile bo wujowi w święta padły 3 cielaki i krowa wczoraj znów cielak  sekcja  wykazała że miał coś nie tak z wątrobą ale co to jeszcze nie wiem smile

555

Tanie wina wychodzą...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Laszek napisał/a:

Tanie wina wychodzą...

U mnie w święta dwie jałowki odsadki i też wg weta zniszczona wątroba. Mykotoksyny z kiszonki? Sam nie wiem. faktem jest że karmiłem gps z owsa i w niektórych myszy mocno pracowały ale zawsze myślałem że wątrobe można wykończyć ale u starej krowy mlecznej.

557

hodowla to zawsze jakieś problemy, mniejsze bądź większe. I nie ważne czy hodujemy krowy, świnie czy szynszyle. Przed świętami wycieliła mi się krowa (2 wycielenie) i nie chciała przyjąć cielaka. Ledwo go uratowałem jak podszedł do niej pierwszy raz pod wymię. Atakowała go rogami i chciała zadeptać. Święta spędziłem na "oswajaniu" krowy z cielakiem. 4 razy dziennie krępowanie tylnych nóg i podstawianie cielaka pod wymię. W 4 dniu mogłem już puścić cielę i na dzień dzisiejszy ładnie chodzi przy krowie. Oczywiście nie obyło się bez kontuzji - dostałem strzała z kopyta w ramię. Cały biceps jest w kolorach tęczy - od żółtego po pomarańczowy, zielony i kupa innych kolorów. Na szczęści nie boli.

gg 5118068

558

Masz limusine ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

559

w większości. Jest też kilka sztuk simentali, jedna hereford, jedna polska czerwona, jedna jersey, jedna HF,

gg 5118068

560

A pierwszy jej cielak w jakim wieku  ? Z tego co mi wiadomo to limusine powinno najszybciej w 30 miesiącu się cielic. Inaczej odrzuca cielaki,  i to nie koniecznie pierwszego. Z drugiej strony to mam taką jedną ,czerwony hf ,  jednego cielaka to chciała rogami zabić a drugiego ocielila na łące to dwa razy doktorek podjeżdżał i dawał przeciwbólowe bo poobijany był.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38