8,701

Odp: GG FORUMOWE

Cześć jakie powinna mieć żmijka do zboża obroty ? Takie optymalne?

8,702 Ostatnio edytowany przez androl (2018-03-22 20:33:23)

Mam 3, jedna z nich to Augustowska, tam pisze obroty silnika 1420 przełożenie 1:3,1 i to jest chyba optymalnie.
Aha druga to czyszcząca 2 biegowa, przydatny myk.

8,703 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-03-22 21:11:02)

Moja samorobna ma przełożenie 1:2 i ma około 700 uważam że to jest ok. Szwagier kupił "oryginał" miał sporo mniej chyba 1:3 kiedyś pomagał mi załadować tira pszenicy i po tej akcji zmienił przełożenie na 1:2
Tylko czy silnik pociągnie. Trzeba wziąć pod uwagę długość średnicę i moc silnika.
Marcinowi po zmianie przełożenia zaczął się grzać. Mój ma 4,5kw jego wentylator ma tylko 2 łopatki i w największe upały jest najwyżej letni po rozładowaniu czy zładowaniu 20t

8,704

Dzięki ,czyli 500 - 700 obrotów pro minutę

8,705

Dobrze by było Pajej. Są po zaręczynach.

8,706

zaręczyny to jeszcze nie ślub

Rolnik z powołania:-)

8,707

Dawaj jakąś fotę i stan posiadania konta to łatwiej będzie coś poszukać ... wink

8,708

Kolega mawiał że nie ma wagonu którego nie da się odczepić

8,709

Pajej sie rozkręca paczta 😂 Dobrze 💪 Ale jak Koseś piszę trzeba cos mieć haha jak moja świętej pamięci poszła do drugiego to jedno z kryteri bylo " on pracuje w szwecji i przywozi 20tyś dla siebie " 😂 tak że dostaniesz dobra wypłatę to bedzie dobrze 😎

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

8,710

Tylko trzeba zauważyć, że Pajej to rolnik z powołania i żadna z nim nie wytrzyma, bo sam nie doje, a poleci z siewnikiem w pole. Ma pomysł na robotę, a nie na zarabianie pieniędzy, a panny teraz są wymagające. Wygodne mieszkanie lub dom, ładne czyste auto, modny ciuch, nowy smartfon itp. Do tego zakupy w niedzielę, kosmetyczka, SPA itp. Te z gospodary to najgorsze, bo im gnój najbardziej śmierdzi. Już te miastowe w 2-3 pokoleniu prędzej na wieś pójdą. Tym bardziej, że mając te 60 ha jak twierdzi i z tego większość w dotacji, nie mając żony i dzieci, starymi trupami się wozi. U mnie tacy mają wszystko nowe w gospodarstwie, bo nie mają co z pieniędzmi robić. A maszyny używane to takie że mucha zdycha z wrażenia.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

8,711

koseś napisał/a:

Dawaj jakąś fotę i stan posiadania konta to łatwiej będzie coś poszukać ... wink

Szukasz partii dla swojej? big_smile

8,712

można trafić i fajną miastową. Moja Andzia "przywieziona"z miasteczka. Jak zaczęliśmy się spotykać to wiedziała gdzie przyjeżdża, wiedziała co robię. Od 10 lat mieszka ze mną na wsi. Pracuje zawodowo poza rolnictwem. Początkowo bała się krowy, kury ... teraz z dziaciakami tuli cielaczki, jeździ ciągnikiem (zresztą co za sztuka jak to wygodniej jak w nie jednym aucie).
Tak ma smartfona wink
Tak lubi się wystroić do pracy czy jak wychodzimy z domu
Tak ma gumiaki na stanie wink
Dzisiejsza wieś wygląda inaczej jak wielu sobie wyobraża.

gg 5118068

8,713 Ostatnio edytowany przez Massey (2018-03-23 11:48:33)

Jak jest normalna dziewczyna to czy z miasta czy ze wsi jej nie będzie przeszkadzać gospodarstwo i partner rolnik ,wie ,że to zawód jak każdy inny . Z kolei jak się trafi na pustą lale nawet jak od małego wychowana na wsi na swoim mleku i jajkach to gdy wyjedzie na trochę dłużej do miasta to już jej wieś przeszkadza i "nie będzie rozmawiać z kimś z wiochy zabitej dechami" , bo ona jest damą z wielkiego miasta. Które często nawet nie jest siedzibą powiatu wink

8,714

Krzysiek napisał/a:
koseś napisał/a:

Szukasz partii dla swojej? big_smile

Nie daje radę sama

8,715

Też mam ciężko znaleźć ale kiedyś się uda big_smile

8,716 Ostatnio edytowany przez mpopis (2018-03-23 21:10:52)

ja mam miastową. Poznaliśmy się na praktyce z SITR-u w Holandii. Ja z Warmii a Ona z Tarnowa. W kraju pewnie byśmy się nie spotkali... Studiowała Zootechnikę w Krakowie. Już 22 lata po ślubie i jest dobrze. Fajne było pierwsze spotkanie z przyszłymi teściami, jak spytali ile mam ha powiedziałem, że około 250. Po paru minutach spytali czy na pewno się nie pomyliłem i mam 25, co i tak wydawało im się że to wiele ( małopolska). Szukajcie a znajdziecie... teraz łatwiej znaleźć kogoś, jest internet... Trza się postarać :walka:

8,717

Małżeństwo jest przereklamowane.

8,718

ja tam też poszukujący ale teraz na spokojnie raz się sparzyłem i teraz już człowiek tak nie biegnie do pierwszej z brzegu
na każdego przyjdzie czas

Nie ma to jak FORTSCHRITT

8,719

A je jestem z miasta żona ze wsi , jak się wprowadzilem to myslałem że gnój u świń się wymienia na świeży smile , wszystko było kosmosem.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

8,720

Dobre.
Tu nie chodzi kto jest ze wsi a kto z miasta.najwazniejsze zeby oboje patrzylo w te sama strone...