Odp: Pszenica
planuje do przodu zeby zrobić zamówienie zbiorcze i negocjować ceny
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 119 120 121 122 123 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
planuje do przodu zeby zrobić zamówienie zbiorcze i negocjować ceny
U mnie 3 zabiegi to podstawa, w ostatnich 2 latach nawet 4.
Pajej na 7 ton powinno styknąć.
do tej pory przy tym systemie miałem 6,5-7t ale N szło 150-170 w tym roku pójdzie 200kg N i siarka z magnezem
Jeśli odmiana podatna na mączniaka to t1 by trzeba zmienić i dać np. cyflufenamid albo proquinazid bo morfoliny nie działają zapobiegawczo, a epoksykonazol średnio na mączniaka.
odmiant to Desamo, Alexander i arkadia, raczej na septorioze bardziej podatne, a z tego co wiem to własnie morfliny bardziej działaja zapobiegawczo niz interwencyjnie chyba że sie myle
Wyskoczyłeś....
Ja bazując na prochlorazie, teukonazolu, tiofanat metylu i tetrakonazol ( yamato 303)
uzyskuje plony stosowne do nawożenia 7-8t. Rośliny wyglądają zdrowo i to mimo że do zeszłego roku miałem marny płodozmian tj zboża po zbożach. W ubiegłym roku kolega przez miedzę miał pszenicę obok mojej on jechał chemią z górnej półki ja po taniości to nawet dolne dawki. I co? Na koniec nie było różnicy bodaj że 1 lipca zamiast szykować się do żniw pryskaliśmy T4 bo okazało się że T3 nie ogarnęło septoriozy plew. I co ja kupiłem procholraz on jakąś wyszukaną mieszankę i różnicy nie było a nawet byłbym skłonny powiedzieć że ten ostatni zabieg u mnie wyszedł lepiej.
T1 procholraz + yamaoto
T2 Yamato
T3 tebukonazol
Ale zaraz ktoś pojedzie po mnie.... img/smilies/wink
ja też przestałem sie spuszczać nad tym, ide w taniość a efekty takie same jak po tych z wyższej pułki, podobnie z rzepakami
Oczywiście się z Krzyśkiem zgodzę ale są specyficzne warunki i odmiany, które różnie reagują na chemię. Przykład z 2016 roku na działce 4,5ha i moja walka z mączniakiem: T0 Wirtuoz 0,5l/ha (prochloraz, tebukonazol i proquinazid) T1 Capallo 1,2l/ha (epoksykonazol, fenopropimorf, metrafrenon) i dopiero załatwiło mączniaka 0,8 Soprano (epksykonazol)+ 0,8 Lotus (fenopropidyna). W 2017 roku wystarczyło to co daje Krzysiek, z tym że na innych polach.
Dni przed zabiegiem oznaczają działanie lecznicze, po zabiegu zapobiegawcze.
T0?pol litra wirtuoza?szpecem to ty nie jestes.trzeba bylo dac na poczatek fenpropidyne i bylaby sprawa zalatwiona.
T0? Jesienią? Nigdy nie miałem potrzeby... Wystarczy zasiać w odpowiednim terminie siewu i zaprawa nasienna ( mpopisa ) wystarczy.
Jak tak dalej pojdzie bedzie t-1.
Po mojemu
T1 fenpropidyna prochloraz propikonazol
T2 pentopirad epoksykonazol chloratonil
T3 tebukonazol
T0 czyli wstępny zabieg wiosną jeszcze przed 1 kolankiem aby przytrzymać choroby, T1 poszło na 1 kolanko Capallo z tego co mówią jest dobrym środkiem i dawka też spora poszła. Może i szpecem nie jestem bo się dopiero uczę, ale to akurat doradził mi stary gospodarz, który w ostanim roku gospodarzenia (2015) uzyskał średnią z 70ha 8,5t/ha.
1.2 litra capallo to mniej niz najnizsza dawka(1.4-2l/ha)
Tak jak zrobiles to nie bylo ani skutecznie ani tanio.t0 o ktorym piszesz to wymysl sprzedawcow i kupionych profesorkow.tak jak oisal krzysiek zaprawa to podstawa na cala jesien i przedwiosnie.
Tak jak pisałem wcześniej specyficzne pole gdzie co roku jest problem z mączniakiem. Ale w tym roku zastosuje twoją recepturę i pewnie efekt będzie podobny.
A zaprawiane Baytan Trio+ Agravita 48 Aktive.
1.2 litra capallo to mniej niz najnizsza dawka(1.4-2l/ha)
Tak jak zrobiles to nie bylo ani skutecznie ani tanio.t0 o ktorym piszesz to wymysl sprzedawcow i kupionych profesorkow.tak jak oisal krzysiek zaprawa to podstawa na cala jesien i przedwiosnie.
Przy wczesnych siewach może być potrzeba T0 w pszenicy i pszenżycie Widziałem takie plantacje gdzie przy 3 liściach było rudo bądź mączniak był książkowy ale w sumie nie wiem jaka tam była zaprawa...
Na jesień na grzyba to kiedy żeście siali w sierpniu ?? bez przesady ... w jęczmieniu się spotkałem ale pszenica pierwsze słyszę ...
Jak dasz pierwszy zabieg skuteczny to drugi to wg mnie wymysł i pakowanie pieniędzy w...... i dopiero kłos ... średnia w zeszłym roku po sprzedaniu wszystkiego 8.3 a ile kury zjadły i trochę poszło do siewu to tego nie licze do tego wyscy celujemy w pszenice konsumpcyjną ... wrrrr a ja tam wole paszówę w każdej ilości i bez parametrów bez zbędnego martwienia byle cena była :
Bo tak czy inaczej jedziesz na skup na konsumpcje to tego za mało tamto nie tak potrącenia za zanieczyszczenia itp wyjdzie 10zł drożej ... jak się policzy wszystko to jak dla mnie bezsens ...
Ale widzę że coraz więcej ludzi tak robi..... A czemu ? Bo ceny naszych płodów rolnych nie są wcale adekwatne do cen środków i nawozów Więc mniej wydałem na tą chemię mniej zebrałem a sprzedałem za tą samą cenę co inni ... jedna cholera ...
Co z tego że zbierzesz 10t pszenicy jak wpakuje się w te pole równowartość 5 ton ziarna .. i to czasami mało
T1 procholraz + yamaoto
T2 Yamato
T3 tebukonazolAle zaraz ktoś pojedzie po mnie.... img/smilies/wink
a w jakich dawkach dokładnie dajesz? może i ja bym się skusił na Twój system
T1 05+0,75
T2 1l
T3 zależy 0.5-1
JAk robiłem prochlorazem t4 poszło jak dobrze pamiętam 0,5l
dzięki
Trzy zabiegi za 200zl?=8t z ha.
Strony Poprzednia 1 … 119 120 121 122 123 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź