2,401

Odp: Pszenica

planuje do przodu zeby zrobić zamówienie zbiorcze i negocjować ceny

Rolnik z powołania:-)

2,402

U mnie 3 zabiegi to podstawa, w ostatnich 2 latach nawet 4.
Pajej na 7 ton powinno styknąć.

2,403

do tej pory przy tym systemie miałem 6,5-7t ale N szło 150-170 w tym roku pójdzie 200kg N i siarka z magnezem

2,404

Jeśli odmiana podatna na mączniaka to t1 by trzeba zmienić i dać np. cyflufenamid albo proquinazid bo morfoliny nie działają zapobiegawczo, a epoksykonazol średnio na mączniaka.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

2,405 Ostatnio edytowany przez Pajej (2018-03-26 20:50:32)

odmiant to Desamo, Alexander i arkadia, raczej na septorioze bardziej podatne, a z tego co wiem to własnie morfliny bardziej działaja zapobiegawczo niz interwencyjnie chyba że sie myle

2,406 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-03-26 20:55:58)

Wyskoczyłeś....
Ja bazując na prochlorazie, teukonazolu, tiofanat metylu i tetrakonazol ( yamato 303)
uzyskuje plony stosowne do nawożenia 7-8t. Rośliny wyglądają zdrowo i to mimo że do zeszłego roku miałem marny płodozmian tj zboża po zbożach.  W ubiegłym roku kolega przez miedzę miał pszenicę obok mojej on jechał chemią z górnej półki ja po taniości to nawet dolne dawki. I co? Na koniec nie było różnicy bodaj że 1 lipca zamiast szykować się do żniw pryskaliśmy T4 bo okazało się że T3 nie ogarnęło septoriozy plew. I co ja kupiłem procholraz on jakąś wyszukaną mieszankę i różnicy nie było a nawet byłbym skłonny powiedzieć że ten ostatni zabieg u mnie wyszedł lepiej.

T1 procholraz + yamaoto
T2 Yamato
T3 tebukonazol

Ale zaraz ktoś pojedzie po mnie.... img/smilies/wink

2,407

ja też przestałem sie spuszczać nad tym, ide w taniość a efekty takie same jak po tych z wyższej pułki, podobnie z rzepakami

mdw

2,408 Ostatnio edytowany przez andre902 (2018-03-26 21:20:05)

Oczywiście się z Krzyśkiem zgodzę ale są specyficzne warunki i odmiany, które różnie reagują na chemię. Przykład z 2016 roku na działce 4,5ha i moja walka z mączniakiem: T0 Wirtuoz 0,5l/ha (prochloraz, tebukonazol i proquinazid) T1 Capallo 1,2l/ha (epoksykonazol, fenopropimorf, metrafrenon) i dopiero załatwiło mączniaka 0,8 Soprano (epksykonazol)+ 0,8 Lotus (fenopropidyna). W 2017 roku wystarczyło to co daje Krzysiek, z tym że na innych polach.
https://images84.fotosik.pl/1026/feee483382373c9fmed.jpg
Dni przed zabiegiem oznaczają działanie lecznicze, po zabiegu zapobiegawcze.

2,409

T0?pol litra wirtuoza?szpecem to ty nie jestes.trzeba bylo dac na poczatek fenpropidyne i bylaby sprawa zalatwiona.

2,410

T0? Jesienią? Nigdy nie miałem potrzeby... Wystarczy zasiać w odpowiednim terminie siewu i zaprawa nasienna ( mpopisa )  wystarczy.

2,411

Jak tak dalej pojdzie bedzie t-1.
Po mojemu
T1 fenpropidyna prochloraz propikonazol
T2 pentopirad epoksykonazol chloratonil
T3 tebukonazol

2,412

T0 czyli wstępny zabieg wiosną jeszcze przed 1 kolankiem aby przytrzymać choroby, T1 poszło na 1 kolanko Capallo z tego co mówią jest dobrym środkiem i dawka też spora poszła. Może i szpecem nie jestem bo się dopiero uczę, ale to akurat doradził mi stary gospodarz, który w ostanim roku gospodarzenia (2015) uzyskał średnią z 70ha 8,5t/ha.

2,413

1.2 litra capallo to mniej niz najnizsza dawka(1.4-2l/ha)
Tak jak zrobiles to nie bylo ani skutecznie ani tanio.t0 o ktorym piszesz to wymysl sprzedawcow i kupionych profesorkow.tak jak oisal krzysiek zaprawa to podstawa na cala jesien i przedwiosnie.

2,414 Ostatnio edytowany przez andre902 (2018-03-26 22:13:23)

Tak jak pisałem wcześniej specyficzne pole gdzie co roku jest problem z mączniakiem. Ale w tym roku zastosuje twoją recepturę i pewnie efekt będzie podobny.
A zaprawiane Baytan Trio+ Agravita 48 Aktive.

2,415

jack napisał/a:

1.2 litra capallo to mniej niz najnizsza dawka(1.4-2l/ha)
Tak jak zrobiles to nie bylo ani skutecznie ani tanio.t0 o ktorym piszesz to wymysl sprzedawcow i kupionych profesorkow.tak jak oisal krzysiek zaprawa to podstawa na cala jesien i przedwiosnie.

Przy wczesnych siewach może być potrzeba T0 w pszenicy i pszenżycie Widziałem takie plantacje gdzie przy 3 liściach było rudo bądź mączniak  był książkowy ale w sumie nie wiem jaka tam była zaprawa...

2,416

Na jesień na grzyba to  kiedy żeście siali w sierpniu ??   bez przesady ...   w jęczmieniu się spotkałem ale pszenica pierwsze słyszę ... 

Jak dasz pierwszy zabieg  skuteczny  to  drugi  to wg mnie wymysł  i pakowanie pieniędzy w......   i dopiero kłos ... średnia w zeszłym roku po sprzedaniu  wszystkiego  8.3   a ile kury zjadły i  trochę poszło do siewu  to tego nie licze  do tego wyscy celujemy w pszenice konsumpcyjną ...  wrrrr a ja tam wole paszówę  w każdej ilości   i bez  parametrów  bez zbędnego martwienia   byle cena była  :

Bo tak czy inaczej jedziesz na skup na konsumpcje  to tego za mało tamto nie tak potrącenia za zanieczyszczenia  itp  wyjdzie 10zł drożej    ... jak się policzy wszystko to jak dla mnie bezsens ...

Ale widzę że coraz więcej ludzi tak robi..... A czemu  ? Bo  ceny naszych płodów rolnych nie są wcale adekwatne do cen  środków i nawozów  Więc mniej wydałem  na tą chemię   mniej zebrałem    a sprzedałem za tą samą cenę co inni ...  jedna cholera ...

Co z tego  że zbierzesz 10t pszenicy  jak wpakuje się w te pole równowartość 5 ton ziarna .. i to czasami mało

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,417

Krzysiek napisał/a:

T1 procholraz + yamaoto
T2 Yamato
T3 tebukonazol

Ale zaraz ktoś pojedzie po mnie.... img/smilies/wink

a w jakich dawkach dokładnie dajesz? może i ja bym się skusił na Twój system

2,418

T1 05+0,75
T2 1l