Odp: większy rozmiar kół- wszystkich
Ja mam koła 13.6-38 to wezmę postawię je obok 18.4-34 I zobaczę jak faktycznie będą wyglądać a nie tylko porównanie na papierze. Oba rozmiary mam diagonalne z cultora.
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Układ jezdny » większy rozmiar kół- wszystkich
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja mam koła 13.6-38 to wezmę postawię je obok 18.4-34 I zobaczę jak faktycznie będą wyglądać a nie tylko porównanie na papierze. Oba rozmiary mam diagonalne z cultora.
Przymierzylem i powiem że to jest to samo. Te wąskie zakładam do Zetora też to porównując do aktualnie założonych 18.4-30 to są wyższe a przystawiajac do 18.4-34 to jest idealnie to samo. No i na tych kołach zetor z rozsiewaczem i opryskiwaczem idzie jak burza. Tyle że bieżnik jest tam można powiedzieć nówka
Dzięki to wiem co szukac ale jest tez taki myk ze co producent to inna wysokość, ile jest tolerancji?
A z przodu jakiego masz producenta?
Z tą wysokością bieżnika to jest taki myk że, dają wysoki bieżnik a balon opony jest mniejszy.
jutro sprawdzę to Ci powiem. z tyłu na 100% barum a przodu nie pamietam
u mnie w 323 z jednej strony jest belshina 18,4r34 ,a z drugiej oryginał pneumant,to różnica w wysokości jest nawet spora,ruska opona jest pare cm wyższa i widać po ciagniku jak przechylony stoi.
Co do rozmiaru kół to tu gościu poszedł na maxa
https://sprzedajemy.pl/zetor-16245-dzie … nr55354053
15 lat temu przerobiłem kumplowi ZTSa na podobne. Dla silnika i układu przeniesienia napędu to był wyrok śmierci. Dwa razy do roku silnik umierał, a skrzynia i osprzęt poddawały się zaraz po rozpoczęciu jakiejkolwiek roboty.
no bez przesady..... ciągnik musiał trafić chyba na kata
z przodu mam firmu seha jakas turecka
nadal nie znalazłem kół i nie znalazłem 13.6-38 które maja wysokość 18.4-34. pomysł na teraz jest założyc 4 koła. teraz mam
przód 13.6-28
tył 18.4-34
jakby wszystkie koła zmienic to na jakie żeby sie zgrały? ciagnik mógłbybyc troche wiekszy a najwęższa opona jaka mnie interesuje to 11,2
Pajej mierzysz obwody kół oryginalnych, obliczasz proporcję przedniego do tylnego (lub odwrotnie ) wtedy możesz dobrać wyższe zachowując tą proporcję. Jak będziesz miał z tym problem, pomożemy w liczeniu, tylko wrzucisz pomiary.
ok jutro pomierzę. Ja jestem zielony w przeliczaniu obwodu na rozmiar
Obwodu na rozmiar nie musisz tylko musisz stosunek obliczyć później dobierajac większe nie musisz mierzyć obwodów , wystarczy znać srednice. Bardziej łopatologicznie to tak mierzysz obwód przodu i tyłu . Obwód tylnego koła dzielisz przez obwód przedniego i wychodzi Ci wartość na przykład 1,3 czyli stosunek wynosi 1:1,3 i teraz wystarczy znać promień koła jakie chcesz założyć na tył i dzieląc przez ten stosunek obliczysz promień koła przedniego. Gdy znasz promień przedniego to mnozysz - przez stosunek i wychodzi promień koła na tył. Np 18.4 r34 ma promień około 1645 (pisze z pamięci wybaczcie jeżeli się nie zgadza) to na przód zakładasz 1645:1.3=1265
Andrew nie zgadza się jedynie to, że promień pomyliłeś z średnicą.
Ale to nie ma najmniejszego znaczenia co bierzesz do pomiaru i obliczeń . Może to być promień średnica albo obwód, wszystkie te wartości rosną w kole proporcjonalnie więc ich stosunki są identyczne.
No tak ale promień 1645
A ciśnienie bierzecie pod uwagę?
Aaa ,o to szło Tak, tu masz rację androl :beer:
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Układ jezdny » większy rozmiar kół- wszystkich
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo