1

Temat: akumulator- jak o niego zadbać?

Panowie  mam problem z akumulatorami
centra są 1 roczny i 4 letni, 2x 160 w U385, zajrzałem ostatnio do akumulatorów a tam cele suche tzn. niezalane elektrolitem więc po destylke i wlałem do każdej celi  po 1 cm nad płytki. odstawiłem do stodoły i i przed wczoraj usiłowałem odpalić maszyne i klops, ładowałem i zapalił ale wcześniej miesiącami mogłem go nie ładować. pomyślałem że rozcieńczyłem elektrolit i dolałem 1/8 szklanki kwasu-kupione w sklepie motoryzacyjnym- i ładowałem ponownie zapalił. dziś po południu akumulatory ponownie wykazały brak ducha :nie_wiem: sad
co zrobiłem źle? Jak powinno się dbać o akumulatory? czy jeszcze mogę je jakoś uratować?
jaka dawka kwasu(siarkowy 36%) jest potrzebna?
wybitnie nie uśmiecha mi się wydawać kasę na nowe akumulatory...
i jeszcze jedna sprawa ładować osobno czy razem? jest jakaś różnica?
zwykle ładuje 1/10 pojemności ale możę w tej sytuacji powinienem ładować możliwie najdłużej najmniejszym prądem?
co myślicie pozdrawiam

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: akumulator- jak o niego zadbać?

Wiec tak po 1.to nie powinno sie dolewac kwasu bo jego nie ubywa tylko woda paruje wiec uzupelnia sie wada destylowana,jak napisales masz jeden roczny a drugi 4 letni wiec rozlacz je na noc i zobacz ktory nie trzyma pradu, i to pewnie ten starszy bedzie winny i w tej sytuacji lepiej bedzie ladowac oddzielnie.

3

Jeśli połączy się dwa aku, z których jeden będzie bejt, to ten drugi nowiutki, to zawsze ten lepszy"dorównuje" do tego gorszego, po za tym mogło nastąpić wewnętrzne uszkodzenie mechaniczne, choćby oberwanie się połączenia między celami, wtedy jest już nie do uratowania, ładuj zawsze pojedyńczo jeśli masz taką możliwość. Sprawdź też gęstość elektrolitu i zmierz jaki prąd mają te baterie.

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

4

Tak czy siak jeden musisz kupić i sprawdzić czy któryś trzyma jeśli nie to kup drugi.Ja do swojego kupiłem 2x120 ah 850 A dałem za dwa 700zł i kręci bardzo dobrze.

5

Nigdy nie łącz starego z nowym, bo będziesz w nieskończoność miał kłopoty z akumulatorami, a na żywotność akumulatorów nie ma jakiejś specjalnej recepty, byle tylko dbać o stan wody, stan połączeń, czyli czyste klemy, sprawność ładowania, czyli dobry alternator no i użytkowanie aku z głową. Jeśli te podstawowe zasady będziesz przestrzegał, to akumulator i tak potrafi pewnego pięknego dnia wywinąć ci numer i ci siądzie :nooo: miałem tak w aucie żony, nówka aku przez 3 lata chodził co dzień, auto odpalało w największe mrozy, nie raz radio całą noc grało, aż tu pewnego pięknego dnia koniec, zero prądu, aku się skończył roll

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

6 Ostatnio edytowany przez Fenol (2009-06-04 20:26:57)

już je podłączyłem ale widzę że muszę poładować osobno, jeden wybuchł w zeszłym roku przy ściąganiu zacisku od prostownika i nawet nie był podłączony zwarłem przypadkowo o blachę na ciągniku i bum sad spaliło się mi ubranie.
jutro rano sprawdzę gęstość elektrolitu
dziękuję Koledzy

ciekawostka!
trupem okazał się młody akumulator nie  przetrzymał pół godziny...
oddałem na gwarancji do sklepu, choć facet w sklepie po sprawdzeniu urządzenkiem powiedział że jest ok w ciągu 2 tygodni mam dostać zamiennik. akumulator wyprodukowany w mielcu.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

7

więc uwazaj akumulator to niebezpieczna zabawka:P  i dobrze ze sie tylko na ubranku skonczyło smile
pozatym akumulatorki mają swój świat i  swoje odchyły ja kiedyś tez z samochodu wyciągnełem aku bo musiałem coś w samochodzie zrobic  aku postawiłem na ziemi w garazu nikt go nawet nie dotykał na drugi dzien wklądam a tu klops zdechniety ani grama pradu  i co mu zrobisz

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8

Moim zdaniem jest tak:stary zawsze wydoi ten nowy tak samo jak z amorami w samochodzie ,a .zeby sprawdzic który trzyma lepiej od drugiego, to trzeba je w pierwszej kolejności rozładowac a potem ładowac przez 24 godziny póżniej można zobaczyc parametry.Ale tak czy siak myślec o nowych równych.Prawda trochę bolesna i droga.

9

Ten stary moze sie zasiarczyl i dlatego nie trzyma pradu,ma 4 lata centry wiec mozna by sie pokusic jeszcze ladowanie odsiarczajace,koszt niewielki ale efekt moze byc.

10

Możesz spróbować go odsiarczyć, ale ma swoje lata i zawsze będzie trochę gorszy od nowego. Centra nie Centra to nie ma znaczenia, zresztą Centra była dobra bo innych nie było, a teraz nawet Centry jako takiej nie ma.

11

no to klops odebrałem dziś akumulator z gwarancji..ocena sprawny...
ten stary stoi nie tykany już ok 2 tygodnie i trzyma prąd a "nowy" ostatnio nie przetrzymał pół godziny... na akumulatorze z ciapka w parze ze starym z osiemdziesiatki ładnie palił. sądze że firma robi mnie w bambuko i za chiny nie odda kasy:( Polska. firma to Auto*art z mielca zdążyłem nasłuchać się o niej wielu rzeczy np od sąsiada kupił do auta i padł w drodze akurat blisko sklepu gdzie go sprzedawca zapytał -jak długo chodziło to gówno? co? dwa lata! to długo...
wiec wiadomo, chyba będę musiał wybulić się na oba  nowe pozdro

12

Ja miałem taki sam problem tylko że z nowym aku i co się okazało po gwarancij że akumulator został przebiegumowany czyli tam gdzie plus był minus a tam gdzie minus plus i to z winy użytkownika jak go oddawali to im spadł i się połamał tata mówi że go nie weźmie a oni że go wezmą na gwarancje i naprawia szkodę  naprawili po sklejali go smołą albo jakimś lepikiem ale na co nam taki akumutator wkońcu dali nam drugi  ponoć nowy ale ją do końca nie jestem pewny czy to nowy ale zobaczymy narazie działa a jak długo to nie wiadomo

13 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-03-24 11:28:32)

Z racji że kupiłem nowe aku to trzeba o nie konkretnie zadbać aby były sprawne w 100% i troszkę posłużyły. Jak je zakładałem to zarobiłem na nowo klemry. Odciąłem kilka cm przewodu (aluminiowe) i okazuje się że nie są w za dobrym stanie bo część "nitek" się wysypuje a po przejrzeniu wszystkich przewodów widać że mają popękaną obudowę. Skoro wydałem prawie tauzena na aku to wymienię też przewody aby nie wracać do tematu - i tu kilka pytań z racji że elektryk ze mnie marny:
1. Przewody miedziane czy aluminiowe ?
2. Jaka grubość poszczególnych przewodów, a może wszystkie o jednakowej średnicy ??
3. Klemry miedziane czy aluminiowe ?
4. Klemry do których bezpośrednio przykręca się kabel czy tak jak zaproponował maxi
http://allegro.pl/konektor-oczkowy-kone … 10901.html
http://allegro.pl/klema-tir-do-ciezarow … 15246.html

Tak jak wspomniałem chciałbym zrobić raz a dobrze i nie wracać już do tej sprawy więc podpytuje o szczegóły. A i jeszcze jedno - macie jakieś namiaru na sklep z kablami ?

gg 5118068

14

Ja wolałbym kupić zakute kable, u nas w Kłodzko jest takie centrum techniczne Agrol i mają takie rzeczy.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

15

Zorak to co zapodał Maxi jest super rozwiązanie a przewody dostaniesz w dobrym sklepie elektrycznym i nawet je zakują.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

16

Miedziane lepsze...

Panowie pozwolicie że zapytam o to tutaj , znajomy ma do sprzedania akumulator od bizona używany przez sezon kombajn sprzedał akumulatory zostały chce abym dał swoją cenę ile mu zaproponować za jedną sztukę ?

18

Ale jakie?  Chodzi mi o parametry i producenta.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

19

w marcu za nowe dałem o ile dobrze pamiętam 370 za sztukę

gg 5118068

20

ile mają lat? czy pracowały też w innej  maszynie czy tylko w bizonie?