Odp: Rzepak
u nas w za chwilę będą kwitnąć wszyscy ganiają z skracaniem i robalem ,ale tego ostatniego nie za wiele .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 111 112 113 114 115 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
u nas w za chwilę będą kwitnąć wszyscy ganiają z skracaniem i robalem ,ale tego ostatniego nie za wiele .
Słabe wybijają w pęd i na głównym lada moment będzie kwitnąć. najsłabsze przesiewam, jednak sporo słabych ludzie zostawiają, i nie wiem po co.. Rzepaki siane w terminie piękne.
U nas kto się pospieszył i zasiał w dniach 14-18 VIII ma ładny.
już ma kwitnąć??? to moje pszczoły nie zdążą. one szykuja sie na pierwszego maja zamiast na pochód to na rzepak
U nas kto się pospieszył i zasiał w dniach 14-18 VIII ma ładny.
Ja siałem i po 25 i też wszystko ok.
Paweł nie miałeś nadmiaru wody. Mój na drenowanym w 1929 r sączki na 1,1m za głęboko jak na ten rok. Na łatach gliny gdzie zawsze wszystko rośnie najlepiej wymarzł.
Przed godziną pojeździłem sobie po nim skuterkiem, chyba zostawię prostokąt 1,6 ha na polu 4,35 ha. W tym roku mam idealnie czysty, żal by było całe pole likwidować. Ten prostokącik rokuje na 3 t/ha.
Obejrzę go przed wieczorem jeszcze z Karolem, potrzebuję nie emocjonalnej oceny.
Aha.. jeszcze jedno. W tygodniu wywiozłem pszenżyto do Grzegorza M. Jadąc ciągnikiem wszystko ładnie widać. Powiem Ci że właśnie im bliżej Twoich stron tym ładniejszy. Kilka km ode mnie na glinie 3 pola kilkuhektarowe obok siebie przez miedzę niczym się nie różniły, wszystkie równo ścięte.
U mnie też wody było opór, lgnąłem miejscami skracając go... Sporo poleciało w moich stronach. Nawet przez miedzę wujo ma i u niego słabo.
Moj siany w pierwszych dniach września. Generalnie dno. Na Glinie mróz go wyciął bo był mały - pózno wylazł. Ale przesiewać jarym nie będę. Dla zmianowania go zostawię.
Właśnie po to kupiłem nowy siewnik. Bo tamten rok pokazał, że jak nie ma pogody to każdy chce zrobić u siebie a dopiero później u kogoś. I nic w tym dziwnego. Pola czekały na siew już przed 10 sierpnia.
Znajomy mnie wystopował z tą pacyfikacją plantacji, wyznaczyliśmy 3 łaty tak około 1 ha do likwidacji. Tylko jak to wyrysować do dopłat ? da radę ?
Panowie co się stanie z rzepakiem który wybije w pęd a będzie opryskany galerą, na wiosnę?
2 lata temu robiłem poprawkę wiosną pierwszy i ostatni raz. Całe szczęście że tylko 1,7ha. Pryskałem bardzo wcześnie a mimo to nie był górnych łuszczyn. Ja odradzam w takiej fazie jak piszesz.
Androl chciałbym mieć taki rzepak nawet bym nie myślał o likwidacji.
Grzegorz89 napisał/a:Panowie co się stanie z rzepakiem który wybije w pęd a będzie opryskany galerą, na wiosnę?
2 lata temu robiłem poprawkę wiosną pierwszy i ostatni raz. Całe szczęście że tylko 1,7ha. Pryskałem bardzo wcześnie a mimo to nie był górnych łuszczyn. Ja odradzam w takiej fazie jak piszesz.
Dzięki z poradę. U nas tylko te najmocniejsze rzepaki wyglądają w miarę ok. Reszta albo wybiła w pęd, albo siedzi i wygląda jakby poparzona regulatorem. Naprawdę dziwnie wyglądają. Jutro będę kasował te rzepaki, najsłabsze. Przesieją owsem i rzodkiewką.
Androl chciałbym mieć taki rzepak nawet bym nie myślał o likwidacji.
No i 1,9 ha z tego pola 4,35 ha zlikwidowane, aż tyle dlatego by sensowne 2 pola wyszły.
A kto bogatemu zabroni?
Mój dziś wystartował z kwitnięciem.
Marek, Marek... tam są tak nie regularne łaty wymarzniętego że część ich została ale i ładnego trochę poszło. Trudno ubezpieczyciel niech płaci
1,94 ha x 1080 zł/ha tyle mam dostać, hektar ubezpieczony jest na 4800
Androl u Karola zaczyna zakwitać.
Androl u Karola zaczyna zakwitać.
Siał 15 VIII
https://photos.app.goo.gl/HR9AYJTmX3FWFz3B3 Jeden z moich. Zdjęcie z dzisiaj.
Strony Poprzednia 1 … 111 112 113 114 115 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo