Odp: Wiosna 2018
Znam to Massey. A najgorsze jest to, że nawet nie można tego płoszyć bo jak jakiś Ekolog się o tym dowie to tylko problemy.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2018
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Znam to Massey. A najgorsze jest to, że nawet nie można tego płoszyć bo jak jakiś Ekolog się o tym dowie to tylko problemy.
Mi 2 lata temy wybrały słoneczni z 3 ha. Ale nie smakował im bo skiełkowane ziarno leżało na wierzchu powyjmowane tzn prawie siewki to już były. tak jakby to robiły dla sportu a nie z głodu.
No to zmokłem przy rozkładaniu opryskiwacza.... ale RSM w glebie
Fest dało u Ciebie Krzysiek? U mnie się blyskalo ale w miarę spokojnie i deszcz ale w sąsiednich wioskach w gminie obok podobno dachy pozabierało
U mnie około 3-4l. Trochę powiało bo chwilami RSM zamiast za opryskiwacz to leciał przed
Może ze dwa razy tak dmuchnęło i spokój. Sąsiedzi się jeszcze topią a ja się cieszę bo przynajmniej gorczyca na glinie powschodzi. Dziś wieczór ma być powtórka. Trza zaraz poskracać żyto....
u mnie ciekawie byłem na polu jakies 1800m od domu to deszcz kiepsko mi ciagnik zamoczył a pod domem spadło 7l
No u mnie dało 9 litrów. Dzisiaj ostro gnoj od kur wtwalam i pod kukurydzę go rozwieźć. U mnie żyto też domaga się skracania , oszukać ładne już kilka ostatnich lat takie nie było ładne z wiosny. Pszenżyto też niczego sobie, były tylko takie dwa miejsca wymoknięte ale to w piątek przesiałem
Wszystko posiane a ja dziś 9 razy przepinałem sprzęt do ciągnika. Ogródki.... usługi...
Pożyczyłem dzisiaj od jednego z wioski plug kverneland 4 zagonowy na resorze. Kuźwa jaki to fajny pług. Lekki jeśli chodzi o podnoszenie, bardzo lekko się to ciągnie w ziemi no i bardzo ładnie kryje. Zawsze myślałem że b201 ładnie idzie ale dzisiaj nieco zmieniłem zdanie.
A jakie części tanie....
No patrząc w unirolu to drożej jak do b201 ale znowu nie wymienia się tego co sezon. Parę bebechów kupiłem od nich do b201 to faktycznie mają dobry materiał więc na parę sezonów wystarczy
Potwierdzam że unirol dobre robi , w rabe verk po 100ha jeszcze się farba nie starła.
Chyba z tyłu
Też, ale i z przodu pod dlutami 🤣
Koledzy. Takie pytanie do Was. Bo ile osób się nie spyta tyle różnych odpowiedzi. Ile czasu po zabiegu herbicydowym wstrzymać się z nawożeniem uprawy Azotem ?
Przynajmniej z tydzień i możesz sypać saletrę ona też potrzebuje kilka dni aby zacząć działać
A co ma piernik do wiatraka?
Nigdy się na tym w ogóle nie zastanawiałem. 90% zabiegów na chwasty robię wiosną. Ogromnym minusem tego jest fakt że mam kumulację roboty. Piotrze wytłumacz mi czemu tydzeń? Przecież azot w glebie zostaje jest był i będzie. Może ma wpływ na działanie środków doglebowych na dolistne wątpię. Jak w pierwszej dawce poszło u mnie np 100kgN/ha i zrobiłęm to tydzień temu a sąsiad dał 50kg/h przed wczoraj to który z nas może wjechać pierwszy z herbicydem?
Piotrek jak nie lejesz RSM to jak ciecz z oprysku wyschnie możesz sypać takie jest moje zdanie.
Były już dyskusje na temat tego czy dawać azot do cieczy przy zabiegu herbicydowym tam były zdania podzielone i są środki które mają wyraźnie napisane by nie łączyć
Krzysiek. Dzwoniłem w dwa miejsca i słyszałem "azot tak ale w formie saletry/amidowej. Broń boże sypać CAN. Co mnie zdziwiło. Usłyszałem, że wapń zawarty w tym nawozie posypanym wcześniej niż parę dni po zabiegu herbicydowym może spowodować uszkodzenie herbicydowe zbóż. I tak w sumie ogłupiałem.
A faktem jest , że na chwile obceną mam nawał roboty. Niebawem chce ruszyć z mikro itd a tu jeszcze druga dawka nie poszła bo był taki wysyp chwastów , że to wydawało się pilniejsze
Kiedys byl zapis na izoproturonie zeby zachowac odstep wlasnie przy stosowaniu saletrzaku
http://sklep-farmer.pl/mobile/pl/p/Izoh … C-1-l./428
ipu i ctu ( pochodne mocznika) z dodatkiem mocznika palą równo wszystko. Wiem bo przypaliłem dawno temu pszenżyto.
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2018
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo