2,461

Odp: Pszenica

Właśnie słabe korzenie, ccc to chyba w tej sytuacji było niezbyt pożądane.

2,462

Niestety. CCC poszło. Generanie jest zasada, że tam gdzie pszenica była mocna zrobiła się mocniejsza a tam gdzie słaba - jeszcze podupadła na zdrowiu.

Siły na zamiary zmierz....

2,463

Na pocieszenie powiem Ci że ja dałem pierwszy raz CCC na dokrzewienie. Efekt krzewienia jest. Mam też kawałki wcześniej siane gdzie nie robiłem CCC bo jekiejś biedy z pędami nie było a chwasty goniły. No i powiem że nie ma zasady z tym polepszeniem pogarszaniem się jej stanu. Za to odnoszę wrażenie że jedna bardzo korzystnie wygląda tylko dla tego że dostała NPK na przedwiośniu.  Bo inaczej fenomenu jej kondycji nie wyjaśnię.

2,464

Ja starałem się dokrzewić drugi raz. W zeszlym roku wyszło.  W tym to tak średnio

2,465

Piotrek1990 napisał/a:

Niestety. CCC poszło. Generanie jest zasada, że tam gdzie pszenica była mocna zrobiła się mocniejsza a tam gdzie słaba - jeszcze podupadła na zdrowiu.

ile dałeś

2,466

0.5.

2,467

Ja 0,7 x 720g

2,468

Właśnie też myślałem dać pół litry na te słabsze, i na mocniejsze 1l. WIęcej nie chcę bo w zeszłym roku przedobrzyłem i nie miałem co kosić...

2,469

Jak widać u mnie i pół litra za dużo było ;P

2,470

Ci mówię że to nie CCC...  Braki w glebie. Masz lekkie ziemie wszystko poszło w dół.  Widzę co u mnie na lekkich ziemiach.  Byłem właśnie na oględzinach. Na cięższej ziemi jest ok choć widać że jeszcze zimno. Na lekkich wygląda tak jak miesiąc temu.... jeden pindolek i 3 liście z czego jeden w połowie suchy.  Kumpel chłopak co ma zawsze ładne pszenice też rozkłada ręce i nie wie co jest grane. Pytałem go kiedy sypał NPK .... jesienią...
Pewnie zaraz ktos potwierdzi że posypał wiosną K Mg S i jest ok choć dupy nie urywa...

2,471

Mam tylko dostępny: Atlantis Star 0.6kg+Biopower 4x1l cena 447.45 netto/kpl . Wg twojej dawki to wystarczy 0.06 kg na ha ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,472

Mignęło mi że wyszedł nowy atlantis ale nie miałem z nim  styczności. Przyjrzałem się składowi i jest 4x "gęściejszy" i ma tienkarbazon nie wiem co to jest warte. Teoretycznie tak jak piszesz 0,06kg/ha z tym że u mnie idzie razem z helm tibi w dawce około 20g.  W tym roku przez brak sensownej miarki poszło 17,5g. Powinno styknąć. Generalnie irytuje mnie to że nawet oryginalny granstar ma hu..e miarki jest na niej podziałka chyba do 50gr. odmierzam 1x 40 g drugi 40g  robię trzeci opryskiwacz okazuje się że mam jeszcze 40g z 100g opakowania.....
Możesz gdzieś jeszcze dopytać o mieszaninę tego nowego z granstarem 75WG według mnie powinno być ok.  0,06kg + 15g. 15 bo ten tienkarbazon wali jedno i dwuliścienne...

Domyslam się że ten biopower to jakiś olej.

2,473

Tak to adiuwant. Na dwuliscienne nie potrzebuje poprawki.  Tylko owsik mi wylazł. Na poniedziałek będę miał , myślę że pszenica będzie bezpieczna. ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,474

Krzysiek napisał/a:

Ci mówię że to nie CCC...  Braki w glebie. Masz lekkie ziemie wszystko poszło w dół.  Widzę co u mnie na lekkich ziemiach.  Byłem właśnie na oględzinach. Na cięższej ziemi jest ok choć widać że jeszcze zimno. Na lekkich wygląda tak jak miesiąc temu.... jeden pindolek i 3 liście z czego jeden w połowie suchy.  Kumpel chłopak co ma zawsze ładne pszenice też rozkłada ręce i nie wie co jest grane. Pytałem go kiedy sypał NPK .... jesienią...
Pewnie zaraz ktos potwierdzi że posypał wiosną K Mg S i jest ok choć dupy nie urywa...

Sypałem na wiosnę Sól. Kizeryt. Azot. Szły mikro. Możliwe w sumie ze polecialy zboża z niedoborów.  A na jesień szedł NPK w dawce 300

2,475

dziś jechałem pszenice mieszanką fungicydów i regulatorów i widziłem że sporo chwastów jest na polu czy jutro moge jechac granstarem?

Rolnik z powołania:-)

2,476

Ja dziś ostatni kawałek od chwasta pryskałem, a jutro planuję dać regulatory.

2,477 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-04-27 20:33:16)

NA to co dziś pryskałeś?

2,478

grzyby i skracanie

Rolnik z powołania:-)

2,479

U mnie winą jest brak fosforu

mdw

2,480