441 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-04-26 13:27:17)

Odp: Wiosna 2018

Wszystko zależy od gleby i pogody. Mam wał na podwórku  prawie nówka kupiłem bo były ciągle susze. Kupiłem też nawadnianie kropelkowe na 4 ha porzeczki bo co roku susza w maju.... i co i nie może przestać padać Ehhh smile

442

Wszystko to jedna wielka loteria. Jednego roku sucho. Drugiego mokro. Albo coś wyjdzie albo nie wyjdzie.

Siły na zamiary zmierz....

443

Tak ale zboża mają płytki system korzeniowy i zagęszczająć po siewie wierzchniej warstwy pozbawiamy korzenie dostępu powietrza. Co innego rzepak , groch , buraki(też wałowaniem mozna zmniejszyć obsade jak sie zawałuje tuż przed deszczem) ,łubin. Soja podobnie jak buraki , zawałujesz i spadnie obfity deszcz na rozpyloną ziemię i połowa nie wyjdzie.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

444

Moje podejście jest takie. Patrzę na ziemię musi być przesuszona. Najgorsze co może być to wałowanie niewysuszonej gliny / glinki , piach wybaczy.
Patrzę na prognozę musi być sucho najmniej 7 dni

445

G prawda ... pszenice  trzeba wałować przynajmniej u mnie .. jak się czegoś nie po wałuje to nie chce rosnąć i gówniane wschody są ... kwestia tylko  gdzie i na jakich glebach robicie ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

446

Co region i uprawa to inne wymagania co do przygotowania pola do siewu/ po siewie. Jeden robi takm drugi inaczej. Każdy ma jakieś swoje sprawdzone praktyki. Mój kolega z Łódzkiego na polu jest z 5 razy zanim pojedzie siać. Bo ma dobre ziemie. U mnie na V -VI klasie A sporadycznie trafia się słaba IVb szkoda mi ziemię nadmiernie przesuszać bo wystarcza 2 tyg bez deszczu i już na polu widać brak wody.

447

Walowanie u mnie to jedynie waly gladkie w ziemniakach.zboz nikt nie waluje packer zapewni podsiakanie.w burakach sprawa ryzykowna bo jak przyjdzie wiatr to wytnie a jak ulewa to zaklepie i dupa.takze co kraj to obyczaj

448

Rośliny wołają : "Deszczu!"
V-VI klasa już widoczna. Swoją drogą paradoks- bo w dołku bagienko które nie za bardzo wyschło

449

U nas to samo na słabszej ziemi już powypalane dziś trochę popadało po 6 mm

450

U mnie od wiosny 8 mm... Schnie wszystko

451

no ja miałem szczęście po prawie miesiącu od poniedziałku do dziś spadło 18l ale jeszcze jest mało

Rolnik z powołania:-)

452

Przed wieczorem pojechałem 35 km na południe w stronę burzy, aż strach było wyjeżdżać. Coś tam poszło na zachód coś na wschód, błyskało dookoła ale krople nigdzie ziemi nie przykryły.

453

U mnie ani jednej kropli

454 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-05-10 09:04:09)

U mnie nic a nic. O 4.30 pieknie zaciągnięte niebo było. Wsiadłem w ciągnik i spryskałem rzepak. Grzybek. Robak. Oczywiście do 5.30 po chmurach nie było ani śladu

455

Wczoraj przeszły dwie burze ,z jednej nie skorzystałem praktycznie nic ,druga sięgnęła mnie ulewą ale dosłownie na 5 minut. A dziś od rana już grzeje.

456

PAnowie u was też tak sucho że nawet chwasty więdną ??  z pszenicy połowy już nie ma stoją suche patyki  o reszcie nawet nie mówię  bo rzepak to tragedia  i do tego szaleją roboki łuszczynowe i pytanie  czy sens pryskać czy  nie ?  wczoraj kopałem koparką to na 4m w głąb  brak jakiej kolwiek wody    normalnie  suchą ziemię się  kopało   szok

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

457

Przydał by się deszczyk. Jare mają trochę posuchę, oziminy szaleją....

458

u mnie w piątek po południu spadło 25l

459

Pod folią dopiero wczoraj posadziliśmy pomidory bo w ogródku jeszcze ziemia mokra. Na polach wszystko usycha. Plonów już nie będzie.

460

Usycha wszystko