481

Odp: Wiosna 2018

U mnie przez noc wlało 30 litrow. Dzień prędzej jak przez 2 godz spadło 5 litrów udało mi się dac ostatnią dawkę rsm'u na kłosa na pszenicę.  Idealnie pogoda dopisała. Pierwszy pokos sianokiszonki zrobiony, po tym deszczu trawa bedzie rosła w oczach. Oby buraki ruszyły bo po chemii nie chce się im rosnąć. ...

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

482

Pszenica wykłoszona? Kłos w mojej ma 3-4 cm i jeszcze głęboko schowany...

483

pszenżyto kłosy już w oczach wyłażą a pszenica jeszcze trochę z tydzień, wreszcie coś pada

484

moja na najgorszy stanowiskach sie kłosi, a na lepszych dopiero liść flagowy wyszedł

Rolnik z powołania:-)

485 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-05-17 16:34:05)

Krzysiek napisał/a:

Chyba przecinek postawiłeś nie tam gdzie trzeba...
U mnie tyle że się nie kurzy...

Oczywiście, że miało być 0,000001 litra. Ale postęp jest bo to pierwszy opad od chyba miesiąca więc w tej euforii mi się popieprzyło wink Moja pszenica w tym stresie pewnie się wyklosi lada dzień.  Pszenzyto już praktycznie w 3/4 wykłoszone. Żyto hybryda zaczyna kwitnąć. Rzepak ozimy na słabej ziemi już do skoszenia. Do zbioru nie bo nie ma co zbierać. A reszta zgubiła kwiat w przeciągu tygodnia. Jęczmień jary jeszcze daje radę. A pszenica jara-siana po 20 kwietnia nawet jakoś wygląda... Facelia wychodzi tylko tam gdzie woda stała podczas siewu

Siły na zamiary zmierz....

486

Pajej napisał/a:

moja na najgorszy stanowiskach sie kłosi, a na lepszych dopiero liść flagowy wyszedł

u mnie to samo

mdw

487

U mnie pszenżyto zaczyna się kłosić ,żyto kilka dni temu zaczynało kwitnąć.

488

reczka przeleżała tydzień w popiele, zaczyna teraz dopiero wyłazić.

489

U mnie popadało porządnie, po grzątkach widać jak wyłażą, i przenica pociemniała bo bladawa była, aby chwast na brak deszczu nie nażekał

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile

490

kellyq. Co to jest reczka, bo ja pierwszy raz spotykam się z takim słowem.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

491

reczka to gryka w moich stronach

492

A u nas na grykę mówili tatarka...

493 Ostatnio edytowany przez Maryush (2018-05-18 10:09:43)

Massey, a jak mówili na grykę chwast (Fagopyrum taritacum)?  U mnie gryka jest gryką , a ten chwast nazywany był tatarką lub gryką kołowatą.

494

Koński szczaw na to mówili ,ale tatarka też choć rzadziej wink.

495

U nas na grykę mówią reczka, a na tatarkę dzika, a jeszcze na len mówili starsi lin. " Szyroku mindzu szły cilinta, wpadły w lin"

496

kellyq, ciekawa gwara w Twoich okolicach, jakże różna od moich okolic. Po naszemu to: Syrokum miedzum sły cielanta, wpadły w lan.

497

nie stoj na hylu bo dychawicy dostaniesz , ino puć haw w dyrdy po prypitety co so na podoryndziu
kto wie co to znaczy?

498

A odnośnie deszczu które ostatnio były to u mnie w sumie spadły całe 2 litry. Wcześniej to jakoś nie kojarzę kiedy padało ostatnio. Musiałbym iść do ojca żeby zetknął w zapiski

E 516 na części
Telefon 695 076 269

499

U mnie dziś w nocy i rano spadło w sumie 5 mm ,później około 18 była  ulewa ale ile więcej dolało to nie wiem  bo nie zerkałem na deszczomierz.

500

Pajej napisał/a:

nie stoj na hylu bo dychawicy dostaniesz , ino puć haw w dyrdy po prypitety co so na podoryndziu
kto wie co to znaczy?

Nie stój na górce  bo kaszlu dostaniesz, tylko idź szybko po składniki co są pod ręką  :wow:
to chyba nie tak....