Odp: Kupno Ciągnika... Tylko Jaki ?
Co to znaczy gorsze?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kupno Ciągnika... Tylko Jaki ?
Strony Poprzednia 1 … 40 41 42 43 44 … 52 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co to znaczy gorsze?
Teraz nie wiem czy nie kupie przyczepy żeby do tyłu kiprowała ale nie dam 40 tys jak on twierdzi że taniej nic nie kupie.
Ja kupiłem takie cudo
za 4500 z dowozem na podwórko 11 metrów sześciennych pojemności.
Pomału przymierzam się do zakupu kolejnego ciągnika tzn chce go kupić na jesieni lub zimą no ale pomału chciałbym zebrać opinię i rady innych. Ciągnik ma być o mocy około 80 km ,głównie do pracy na łąkach ,oprócz tego chciałbym go wykorzystać do beczkowozu około 3 tys l i do siewu nawozu po orce bo w rozsiewaczu 500 kg w c4011 za bardzo mi znosi przód i źle się skręca. Chciałbym się zmieścić w 30-35 tys zł więc wobec tego odpuszczam sobie zachodnie bo w tych pieniądzach ciężko będzie kupić coś w przyzwoitym stanie. Biorę pod uwagę mtz 82 lub ursus 904 /zetor 8045. Który z nich był by lepszy? niby o mtz-cie czytałem dobre opinie ich użytkowników ,z kolei użytkownicy zetora twierdzą ,że mtz to szajs. Kolega ma c385 twierdzi ,że w rotacyjnej spala mu 8 litrów na godz ,ogólnie chwali te ciężkie ursusy. Ja osobiście bardziej bym szedł w stronę mtz-ta jakoś bardziej mi odpowiada ,wygląda też na zwinniejszego niż np 904 ,ale nie chciałbym się wtopić w bagno i później żałować.
No właśnie co do my z to za te 30-35 tyś to jest zwykły czerwony z lat 90 tych a dokładając do około 50 to jest już belarus około 2010 roku. Wiadomo to kolejne 15-20 tyś a nie każdemu się przelewa. Ruska mam i chwale ale Ursusa czy zetor też bym nie skreślał. Jak w dobrym stanie to pojeździsz troche
jedno wsio rusek czy ten ursus co podałeś one budową są prawie podobne rusek potrafi mniej spalić mi rusek 952 turbo w przyczepie z hds-em na dzień pracy około 10-12 godzin potrafi zabrać jakieś 35 l chyba że się kopie to troszkę więcej jest dużo szybszy niż ursus i wspomaganie na orbitrolu to bajka fajnie leciutkie i części nie powalają
Ursus 904 ma taką zwrotność że mieści się między ścianami 10.5m w porównaniu z MTZ ma lepsze ogumienie ja jeździłem i kolein nie robiłem MTZ wjechał i zaraz narobił podoba mi się "rewers" i półbiegi sprawia to że wygrywa się wyścig z sąsiadem zza miedzy fajne jest też włączenie napędu w dowolnym momencie. MTZ z kolei ma jakby żwawszy i silniejszy silnik, auto przód i części tańsze i chyba nie występują w 150 odmianach jak w ursusie.
W ursusie sprawdź przed zakupem czy nie wyrzuca biegów i wałka czy nie szarpie dźwigniami czy jest olej w zwolnicach jaki ma luz na krótkich półosiach popytaj się jakie oleje ma i jak wyglądają. Reszta jak dla innych ciągników.
Popytaj się jakie modyfikacje w porównaniu z fabryczną wersja są i dlaczego zostały wykonane. Część z nich może być na plus a część wadą.
A właśnie jak się włącza w dużym ursusie tą dźwignię od womu która jest w podłodze po prawej stronie na dole ,bo jedni mówią ,że to się włącza na bardzo wolnych obrotach silnika a inni ,że na zgaszonym.
Za 35 tyś to sprzedam Ci swojego MF i spali on mniej niż MTZ czy ursus o tej mocy co szukasz no i masz blisko.
Ale Twój to 6 tak ?
A właśnie jak się włącza w dużym ursusie tą dźwignię od womu która jest w podłodze po prawej stronie na dole ,bo jedni mówią ,że to się włącza na bardzo wolnych obrotach silnika a inni ,że na zgaszonym.
Na zgaszonym ewentualnie gdyby się zęby niekorzystnie ułożyły lekko rozrusznikiem ruszyć tak samo przy przełączaniu 540/1000
Dzięki ,zobaczę jak będę stał z kasą pod zimę ,może się ogarnie coś lepszego ,w sumie miałem ciągnik w planach na ten sezon ale byłem zmuszony dokupić paszy to wydałem kilkanaście tysięcy ,pozatym kupiłem lepszą prasę ,owijarkę i siewnik do qq żeby się trochę od usług uwolnić no i ciągnik się rozpłynął. Ewentualnie mógłbym opędzlować zt300 ,teraz mam na nim tylko tura samemu wyrzeźbionego i więcej za wiele ten traktor nie robi. Tylko,że z drugiej strony wezmę za niego nie więcej jak 6 tys to nie wiem czy to dobry pomysł sprzedawać dobry sprawdzony traktor za parę gorszy a tak to dziadek może się czasem do czegoś przydać ,kurde za bardzo sentymentalny jestem...
Ale Twój to 6 tak ?
Tak mój to 6 na turbinie 140KM
Massey napisał/a:Ale Twój to 6 tak ?
To ten Twój 2680 ? Jak się nim jeździ ?
Kurcze 140 koni to już spora moc ,tylko, że do prac które wymieniłem taki koń to trochę za duży.
https://www.olx.pl/oferta/mf-690-massey … ecb4eabb09
https://www.olx.pl/oferta/case845xl-rok … 0b0b1f4e84
https://www.olx.pl/oferta/zetor-6045-su … 0b0b1f4e84
W tych pieniądzach da się kupić coś ciekawego nie tylko MTZ za którym co nie którzy nie przepadają, nie tylko U 902 który robił w PGR. Ja patrzałbym za mechanicznym MF.
No te maseje starsze mechaniczne też fajne. Wioskę obok gościu ma i se bardzo chwali
Pewnie ,że wolałbym coś zachodniego ,nie tylko mam na myśli lepszy komfort pracy ale ogólnie staranność wykonania i wytrzymałość podzespołów. Np ten 904 i pochodne podoba mi się z wyglądu ,ale minusy też ma tj mało biegów i bidnie w kabinie ,niewiele lepiej niż zt300 ,mtz ma na oko lepszą kabinę (tą dużą) , na pewno ma więcej biegów no i za takie same pieniądze kupię trochę młodszy rocznik niż ursusa.
Moze taki 1:45 https://www.youtube.com/watch?v=RH1tZaGkid4
Trochę MTZ trochę zachodni...
jamir12 napisał/a:Massey napisał/a:Ale Twój to 6 tak ?
To ten Twój 2680 ? Jak się nim jeździ ?
Tak to ten mój 2680 ogólnie nie narzekam jest wygodny cichy zwrotny no i w pełni mechaniczny. Jedyną wadą jest zbiornik paliwa za kabiną ale haki podnośnika widać więc nie jest źle. Półbieg, blokadę mostów, przedni napęd załączane w czasie jazdy. To co robi u mnie i mam porównanie do 323 to robię szybciej i mniejszą ilością paliwa. Ogólnie fajna maszyna no ale każdy chwali swoje...
Do uprawowo siewnego aktywnego i prasy by pasował.
Strony Poprzednia 1 … 40 41 42 43 44 … 52 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kupno Ciągnika... Tylko Jaki ?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo