601

Odp: Wiosna 2018

No tylko robota najlepiej żeby była zmianowa po 8 godzin to wtedy fajnie można to pogodzić z gospodarstwem. Kilka takich ofert dość blisko można można znaleźć. A u mnie we wsi od dziś mógłbym nawet iść na opryskiwacz i kombajn no ale to całkowicie nie pasuje żeby zgrać ze swoim gospodarstwem. Ci do pogody to u mnie to samo co u Krzyśka

E 516 na części
Telefon 695 076 269

602 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-06-18 08:36:49)

Ja chodziłem do roboty na 12 godzin i obrabiałem moje 25 ha. Do tego chodziłem przy Taty swiniach(100-140) gdzie wszystko ręcznie.  Od paszy po gnoj.  I co powiem to powiem . Spanie po 5 godzin dzień w dzień. Wolna niedziela. Dwa lata życia uciekły ale z tego życia nie miałem totalnie nic. Praca praca praca. I wysiadł mi trochę kręgosłup. Czy warto ? Dziś powiem, że nie było warto. Może jeszcze zależy jaka to robota.
Odnośnie pogody -pokropiło. Dla Was moje uprawy mogą wyglądać na zaniedbane. Zapuszczone i popalone. Ale jak ktoś będzie w moich stronach to zobaczy. Najlepsi gospodarze mają powypalane po pół pola z powodu suszy. Pszenice gdzieniegdzie nawet się nie wykłosiły. Jak czytam artykuły, że susza jest" przedwyborcza " to we mnie się gotuje... jak może nam tu coś urosnąć przy opadach z trzech miesięcy 7 mm... tu nawet na IV klasie ziemi już zdycha. W stawach metr wody ubyło. PORAŻKA.

Siły na zamiary zmierz....

603

gospodarstwo + etat ? tak ale pod warunkiem że małe gospodarstwo i etat kończymy o 15 godzinie lub mamy możliwość urwania się z pracy jak jest taka potrzeba. Jeśli na gospodarstwie są zwierzęta to jest to nie do pogodzenia, zawsze coś będzie nie dopilnowane. Wiem z własnego doświadczenia.

gg 5118068

604

8 godzin na etacie  kilka na gospodarstwie  weekend w polu, a gdzie rodzina?
Dla młodego co ma ma siły i ambicje może być, ale w chwili kiedy pojawiają się małe dzieciaki do chwili gdy podrosną na tyle że ojciec zacznie ich wku..ć to ciężki temat. I szkoda zdrowia. Pieniądze to nie wszystko są tacy co mają ich mniej i są szczęśliwi...
Pisze to z kibla.....

605

Czuć ....

606

https://drive.google.com/file/d/1wFHwvL … p=drivesdk

Tak się chmurzy praktycznie codziennie...

607

Pada, ale oczywiście nie u mnie...

608

U mnie parę minut padało.

609

Tu nawet samochodu nie umyło, idzie druga chmura ale po Narwii i mnie oczywiście ominie

610

Mam to samo z Gwdą

611

Dziś cały dzień modyfikowałem kombajn do porzeczek. Robota pod "chmurką".
Słońce pali parno..... patrzę na horyzont oooooo coś będzie ciemno się robi..... i dupa i tak co 2 godziny ....
Pszenica obcięła już  2 górne pięterka...
Ta lepsza dostała dziś 5% a na gorszą nawet nie jadę nie chce mi się na to patrzeć ....

612

Z tego co mi wiadomo to górę odcina grzyb a susza dół kłosa.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

Koło mnie wczoraj jeden zaczął jęczmień więc pora na temat żniwa.

614

To kumpel od nas pewnie niedługo ruszy kombajnem na Przytoczne, kawałek jest jechać i to w dodatku takim smokiem

E 516 na części
Telefon 695 076 269

615

Ja też dzisiaj wjechałem w jęczmień, wilgotność 11.2-11.7 plon w granicach 2 ton z hektara

616

Ja pierdziele...

617

Ja swój w czwartek prysnąłem, za kilka dni będzie gotów, też podobnego plonu się spodziewam.

618

Piotrek1990 napisał/a:

Ja pierdziele...

JA też...

619

Panowie jutro zmiana pogody. Pokropi i powieje miejscami ponad 100km/h. A dla okolic Darłowa nawet moja mapa synoptyczna pokazuje śnieg! Tłumacze sobie że chodzi im pewnie o grad ale jak obserwuje serwis meteo.pl od jakiś 10 lat to nigdy nie pokazywali na mapie gradu tylko wspominali o tym ze lokalnie może takie coś wystąpić...

620

U mnie dziś prawie 30 stopni a ma się nagle ochłodzić prawie o połowę więc zjawiska mogą być ekstremalne...