Odp: Jęczmień ozimy
Mój siany 16.IX póki co zieloniutki.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Strony Poprzednia 1 … 23 24 25 26 27 28 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mój siany 16.IX póki co zieloniutki.
Ja swojego siałem 20 IX. Zaprawiony właśnie Systyvą i Astepem. Żadnych niepokojących śladów nie widać. Dziś jadę z herbicydami i mimo wszystko dokładam chloropiryfos.
Wojtas - domyślam się, że siejesz browar - dokarmiasz go jeszcze dolistnie na jesień?? Jakieś biostymulatory??
A po co ?? on ma się zagęścić na wiosnę a nie teraz ... bo jak się objawi zima ze śniegiem to na wiosnę wszystko zgnije niech rośnie swoim tempem a na grzyba narazie nie daję nic
udało się opryskać lekkie kolejny... poszło tilt + bi 58 w piątek jak pogoda pozwoli glenu 10gr.
Jak tam wasze jęczmiona .?? U mnie sie już zaczyna kłosić
U mnie jeszcze nie. Utrzymał się tylko na najlepszym stanowisku a i to w niepełnej obsadzie. Na reszcie stanowisk była katastrofa ,musiałem przesiać.
50% wykłoszony
U mnie jeszcze z tydzien.bylem kolo kosciana to tez juz osci widac
a mój już ładny dywanik z ości wypuścił najwcześniej w okolicy odmiana sandra od mpopisa...
Ja mam odmiane IDA i właśnie wcześnie się wykłosił ,,, pierwszy rok jakaś nowość zobaczymy czy warty zainteresowania
hybryda hobbit dopiero się kłosi
Też mam IDĘ. Cała już prawie wykłoszona. Ciekawe jak szybko pójdzie pod kosę ??
Dziś pierwszy pokos jęczmienia poszedł ... ) to już coś wilgotność 13.3 wyrównanie 95
Jaką odmianę miałeś ?
A Strzegom już przyjmuje??
Można przed zbiorem zdesykować jęczmień browarny?? Na jednym polu mam trochę owsa głuchego i chciałem go potraktować glifosatem....
Adaś Glifosat odpada jedynie reglone lub podobne ..
Odmiana KWS IDA Wykosiłem prawie połowę brakło przyczep wszyskie zasypałem poustawiałem pod dachami i niech czekają ... zawsze to już pod wiatą nie na polu ...
Słodownia niestety nie przyjmuje w szoku są że tak szybko a oni są w czarnej dupie ... niby od poniedziałku mają coś ruszyć w piątek będę dzwonił się pytał jak nie rusza od poniedziałku to Sypię na magazyn i koszę resztę ... czemu ? bo im suchszy tym więcej strat najlepszy jest jak ma 14 wilgotności im suchszy tym nasiono drobniejsze i na wadze ucieka ...
Też mam IDĘ. Jak szacujesz plon?? U mnie ziarno już suche, ale słoma jeszcze miejscami zielonkawa... Myślę, że po niedzieli zacznę koszenie.
Dziś też wystartowaliśmy wilgotność rożnie 12.8 do 14.8 wydajność .... hm skosiliśmy 1,8 ha na przyczepach tyle, że jak by to pszenica była to było by ze 13 ton a jęczmienia nie wiem. Zważymy to zobaczę. Jutro akcja koszenie na dobre. Zna ktoś może ceny na teraz ?
Koledzy mam propozycje na kontraktacje jeczmienia ozimego browarnego. zastanawiam sie czy jest sens. Jakie jest porównanie ozimego do jarego? kiedys próbowałem u siebie i ozimy sypał na poziomie jarego, ale od tego czasu kultura moich pól polepszyła się
Ozimy jak przezimuje to bedzie lepszy niz jary szczegolnie w suche lata widac roznice.
ile % więcej plonu a ile % wiecej kosztów?
Strony Poprzednia 1 … 23 24 25 26 27 28 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo