621

Odp: Wiosna 2018

Massey napisał/a:

U mnie dziś prawie 30 stopni a ma się nagle ochłodzić prawie o połowę więc zjawiska mogą być ekstremalne...

Do tych 30 stopni w naszym regionie brakuje jeszcze 4 a od kilku godzin się powoli ochładza więc nie dramatyzuj bo nie ma takiej potrzeby... Może i powieje i popada ale nie tak dawno wszyscy prosili o pogodę żeby siana zebrać a teraz już im jest susza bebe. Owszem wszystko schnie ale pomyślcie dlaczego bo w większości jest tak że uprawy są na nieodpowiednich glebach gdzie nawet w mokry rok będą wątpliwej jakości więc w suchy czas siłą rzeczy muszą uschnąć i tyle.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

622

Może zależy od miejsca ,gdy pisałem post na moim termometrze było prawie 30 w cieniu ,brakowało może z pół stopnia. Jamir łąki i pastwisko mam w większości na dobrych glebach, III klasy ,a i tak trawa się zwija. A tam gdzie niedawno kosiłem lub krowy przeszły to praktycznie nie odrasta.

623

jamir12 napisał/a:

Do tych 30 stopni w naszym regionie brakuje jeszcze 4

Owszem wszystko schnie ale pomyślcie dlaczego bo w większości jest tak że uprawy są na nieodpowiednich glebach gdzie nawet w mokry rok będą wątpliwej jakości więc w suchy czas siłą rzeczy muszą uschnąć i tyle.

teraz 27 było 29

całe gospodarstwo  mam chyba na nieodpowiednich glebach nawet żyto sobie nie radzi, kukurydza różnie, trawy źle a ziemniaki o dziwo dobrze.

624

Jamir idąc tym tokiem myślenia trzeba by zalesić całą Polskę zostawiając żuławy wiślane.

625

Dokładnie. Przecież w normalnym roku jak przypilnujesz to wszystko urośnie. A przy takim deficycie wody i upałach z jakimi mamy do czynienia to chyba kaktusy powinniśmy mieć na polach...
Tak odnośnie temperatury to o 13 samochód pokazywał 34 stopnie w cieniu. Poszedłem z niedowierzania spojrzeć na termometr i było 33. A teraż czuć orzeźwiający chłodny powiew.

Siły na zamiary zmierz....

626

A ja tam nie narzekam, zboża o dziwo lepsze niż w zeszłym roku pomimo tej azjatyckiej suszy na którą tak każdy narzeka... A może po prostu trzeba dostosować ambicje do panującego klimatu i wtedy nie będzie rozczarowań. A tak swoją drogą to widzę co dzieje się z roślinami które powinny być w pełni życia a zaczynają schnąć ale płacząc tutaj na suszę nic im nie pomogę więc cieszę się z tego co jest a takie pisanie że olaboga będzie kataklizm to przyprawia o wymioty, jak przyjdzie to będzie ale na razie nie ma i trzeba się cieszyć z tego co jest bo z naturą nie wygra a jak teraz wysuszy i będziecie co z tego jeszcze zebrać to będzie a jak przed zbiorem dobije grad to nie będzie nic tak więc nie biadolcie i cieszcie się z tego co jest i jak wierzycie to proście o łagodny deszcz choć to wątpliwe ale wiary nikomu nie wolno odbierać...

Tel.795-243-626

627

Cwaniak........  żyj tylko z tego co urodzi ziemia to nie będziesz takich poematów pisał.......

628

Tak własnie

629

moim zdaniem każdy ma swój sposób bycia, jest inny i nie należy go krytykować,  to że ktoś się martwi jaka będzie pogoda to nic złego, każdemu zależy żeby cały rok pracy przyniósł efekt.a po to jest forum żeby pisać co na sercu leży i czasem jest lżej. Ale też jest trochę w tym racji nie ma się co martwić na wyrost szkoda porostu nerwów i zdrowia. Ja teraz analizuje  i myślę co i jak  uprawiać jakby w przyszłym roku też miała być susza. Zawsze to jakaś nauka która się na pewno przyda.

630

Po pierwsze ubolewam nad tym może i bardziej niż wy sami bo jak będzie mniej roboty to i mniej pasujących się maszyn co oznacza mniej zleceń dla mnie, po drugie sam mam ziemię i patrzę na to realistycznie a po trzecie każdy z was może iść do pracy i cwaniaczyć tak jak ja i na pewno nie będę ani mówił ani pisał jakie to z was są cwaniaki. Rolnictwo to ciężki zawód i albo to ktoś robi hobbystycznie albo z zamiłowania bo tylko ci nie narzekają a biorą to co jest a z niedosytu i słabych plonów wyciągają wnioski i żyją dalej. Jeśli ktoś tego nie potrafi zrozumieć to albo robi bo musi albo robi bo tak trzeba z dziada pradziada albo nic innego nie potrafi w co wątpię znając tu sporo osób tak więc daleki jestem od cwaniactwa bo poniekąd jesteście jako rolnicy moim źródłem utrzymania. Jak przyjdą burze i ulewy i zniszczą to co zostało to zmienicie zdanie bo zostaniecie z niczym a teraz coś jest, dużo mniej ale jest...

Tel.795-243-626

631

Jak ktoś jedzień tylko na produkcji roślinnej to wiadomo, że się martwi jak będzie wyglądać cały przyszły rok .

U kogo już pada ? U mnie tylko wieje. I gorąco...

632

U mnie 33 stopnie i trochę wieje...

633

Leje, żar z nieba.

634

Tak wiało, że prądu nie było kilka godzin. Drzewa połamane.  A z dachów zwiało ususzony mech. Deszczu brak

635

plus tej wichury taki że temperatura po niej spadła o jakieś 10 stopni...

636

Żeby tylko. 16 stopni było :)teraz ciut cieplej

637

U mnie też wieje jak skurwesyn i tak koło 16 spadły 3 litry. Normalnie szok

E 516 na części
Telefon 695 076 269

638

Bez deszczu powiało ,pochłodniało i po balu.

Leszek   dla kolegów'

639

Nie no u mnie grzyba na pszenicy zasiliło 4 litry na metr to pewnie nawet do ziemi nie doszło.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

640

Wracacałem z roboty w lublinie deszcz a u mnie ani kropli a odległość ok 5km, przenica nie wygląda tak źle gorzej z trawą w ogrodzie, wypaliło place

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile