861

Odp: Kupno Ciągnika... Tylko Jaki ?

Piotrek a widzialeś sterownik od serii 3xxx bo to nie jest skomplikowane urządzenie ale żeby cokolwiek w tym naprawić to trzeba się do tego dostać a nie wiele osób to potrafi i wie jak zrobić a nie jest to proste i można napsuć więcej niż naprawić a skoro tak palą się sterowniki to trzeba by poszukać przyczyny w instalacji choć wątpię żeby ona paliła sterowniki. Te traktory to chyba jedyne które mimo uszkodzonego sterownika są w stanie jeszcze pracować, EHR to osobny sterownik. Masz rację Massey żyj tak jak większość i słuchaj bo mądrze prawią a nawet się nie obejrzysz a będziesz motyką uprawiał bo to się nie psuje i serwis tani...

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

862

....Tylko który
albo
....tylko jaki ale z małej...

863 Ostatnio edytowany przez Massey (2018-06-23 10:36:29)

Nie słucham ich opini ,szczerze mówiąc to już chyba mam więcej maszyn zachodnich niż polskich i jestem zadowolony z jakości ich pracy... Na chwilę obecną jakoś najbardziej mi podchodzi mtz ,do takich prac do jakich szukam traktora mtz wydaje mi się najbardziej odpowiedni , aczkolwiek mf też biorę pod uwagę jak i ursusa ,z tym ,że na ursusa jakoś najmniej mam chęć i pewnie kupił bym go tylko gdyby te inne opcję nie wypaliły.

864

Massey napisał/a:

Nie słucham ich opini ,szczerze mówiąc to już chyba mam więcej maszyn zachodnich niż polskich i jestem zadowolony z jakości ich pracy... Na chwilę obecną jakoś najbardziej mi podchodzi mtz ,do takich prac do jakich szukam traktora mtz wydaje mi się najbardziej odpowiedni , aczkolwiek mf też biorę pod uwagę jak i ursusa ,z tym ,że na ursusa jakoś najmniej mam chęć i pewnie kupił bym go tylko gdyby te inne opcję nie wypaliły.

Wiesz co albo ja nie rozumiem Ciebie albo Ty sam siebie bo dla MTZ to jakaś tam alternatywa zamiast Ursusa choć też już i to jest wątpliwe bo instalacje elektryczne niby oryginalne opisane cyrylicą produkowane są w ChRL tak więc i tu już można spodziewać się części wątpliwej jakości i jedyne co przemawia za tymi maszynami to właśnie cena części zamiennych tylko mało kto bierze pod uwagę jakość bo cena to podstawa a że robi to samo dwa razy w roku to nie ważne... I jedna i druga maszyna szału nie robi i dupy nie urywa i każdy zachodni nawet z lat 80 czy nawet niektóre starsze mają lepszy komfort niż Ursus czy MTZ no ale z dwojga złego też wolał bym MTZ niestety.

Tel.795-243-626

865

Nie będę ukrywał że zanim pojawiła się 1614 to myślałem nad 3125... Ale też tata mówił eee bo jak się zepsuje to kto to naprawi... poparte było przykładami o których mówiłem wyżej. Co nie zmienia faktu że ciągniki pod względem obsługi dalej mi się podobają. Może kiedyś ?

Siły na zamiary zmierz....

866

Być może trochę źle się wyraziłem ,miałem na myśli ,że mtz najbardziej do mnie przemawia w stosunku do ursusa. MF-a czy innego zachodniego też biorę pod uwagę ale to zależy od ceny...

867

Skrzynia biegów w serii 2xxx i 3xxx jest tak prosta że każdy kto ma pojęcie o mechanice sam zrobi a seria 3xxx jest o tyle dobra że część skrzyni można rozebrać bez jej wyjmowania tak więc tu nie ma się czego bać bo hydraulika jest na zewnątrz skrzyni, sprzęgło zwykłe jedyne co to przyspieszacz ale to też jest do ogarnięcia przez każdego, jedyne co to ceny części i mentalność ludzi no i dochodzi cwaniactwo mechaników. Powiem tak jak kupiłem swojego to też szukałem kogoś do skrzyni żeby ją przełożyć to usłyszałem 12 tysięcy na dzień dobry jak ją wyjmę i przywiozę a jak oni sami to plus 8 tyś więc robiłem sam w weekendy bez pomocy drugiej osoby, zajęło mi to prawie 3 miesiące ale jak widać zrobiłem i jestem zadowolony. Tak jest jak rolnik boi się czegoś ruszyć to zaraz na nim żerują ci co mają takie samo pojęcie o tym jak on tylko mieli odwagę raz zaryzykować nic więcej. Inna sprawa jest z elektroniką bo za to nawet nie biorą się bardzo dobrzy elektromechanicy bo tutaj nie ma żadnych materiałów ani schematów.

Tel.795-243-626

868

Krzysiek, racja, napisane małą literą co innego oznacza,ale tu jest wielka litera, więc jest to nazwa własna albo nazwisko. Czytając ten tekst od razu przychodzi na myśl ten pan.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

869

http://lowiczanin.info/700-tysiecy-stra … -stepowie/

Wg opinii strażaków ogień pojawił się w tym nowym ciągniku ...
Wiązki elektryczne z kabli od lampek choinkowych.

870

Piotrek1990 napisał/a:

Tylko traf na takiego MF'a 3XXX o którego ktoś dbał dotychczas... znam 3 ludzi którzy takie mają.  I tylko jeden nie narzeka.

Ja mam 3125 z 92 r ,  i nie narzekam . sprytny zwrotny i bardzooszczędny w paliwie  ,

Leszek   dla kolegów'

871

Massey moja rada to bierz 2680 od Jamira. Ja kupując kiedyś swój pierwszy duży ciągnik to marzyła mi się polska szóstka(najlepiej żółta w oryginale) ale jak trochę porobiłem na wuja zetorze 8145 powiedziałem nie. Potem napaliłem się na Zt 323 i szukałem, oglądałem i wszystkie miały coś nie tak... Następnie w okolicy pojawił się Mf 2620 -szóstka taki jak jamira tylko bez turbo. kupiłem go i do dzisiaj bdb go wspominam. Na moje to  mocą, komfortem i spalaniem szóstki i Zt 323 są daleko w tyle, bardzo daleko... Myślę, że wiecej na temat porównania może napisać Jamir, Bo o ile dobrze pamiętam to miał Zt323 i ma Mf-a. Pozdrawiam i nie bój się zachodnich sprzętów. Ps ja jak kupiłem w 2005r E514 to wioska mówiła, że kupiłem jakiś stary złom a teraz patrzą z opadniętymi szczękami jak obskakuje z palcem w du..e bizony, szczególnie w życie, które wg.nich pięknie ryczą a forsz chodzi jak stara k...

872 Ostatnio edytowany przez Massey (2018-06-23 23:36:15)

Na moją 512 też bizonowcy krzywo patrzą bo stare bo brzydkie bo komfortu nie ma bo kabina mała..,mimo ,że jest kilka lat nowsza od ich bizonów i przez kilkanaście lat u nas nigdy nie zawiodła ,lubię swój kombajn ,bizonem jeździłem i cóż dopy nie urywa. MF-a od Jamira chętnie bo traktor sprawdzony ale za duży.Od ciężkiej roboty mam forsze ,dbam o nie ,dobrze mi się sprawują i fajnie mi się nimi pracuje. Szukam ciągnika w granicach 80 km żeby poczciwą c4011 odciążyć trochę w lżejszych pracach. Z mf szukałbym pewnie coś typu 3065 ,wyglądają na zwinne.

873

Massey 512 z palcem w d... obskakuje Bizona pod każdym względem. U mnie teź jako jedni z pierwsZych mieliśmy Forsza. Najpierw wszyscy krzywo patrzyli a potem jednak bizony  poszły na handel a pokupywali 514... dobra. Temat o ciągniku 😀 ja osobiście w tej mocy kupiłbym zetora z przednim. Ale to tylko moje zdanie. Komfort jest. Niezawodność jest. Co chcieć więcej ?

874

A konkretnie jaki masz model zetora na myśli ?

875

Massey napisał/a:

Na moją 512 też bizonowcy krzywo patrzą bo stare bo brzydkie bo komfortu nie ma bo kabina mała..,mimo ,że jest kilka lat nowsza od ich bizonów i przez kilkanaście lat u nas nigdy nie zawiodła ,lubię swój kombajn ,bizonem jeździłem i cóż dopy nie urywa. MF-a od Jamira chętnie bo traktor sprawdzony ale za duży.Od ciężkiej roboty mam forsze ,dbam o nie ,dobrze mi się sprawują i fajnie mi się nimi pracuje. Szukam ciągnika w granicach 80 km żeby poczciwą c4011 odciążyć trochę w lżejszych pracach. Z mf szukałbym pewnie coś typu 3065 ,wyglądają na zwinne.

ja zamieniłem claasa na forsze 514 to dopiero ludzie siedziwili. po pierwszych zniwach stwierdziłem ze to dobra decyzja była zobaczymy co powiem po drugich

Rolnik z powołania:-)

876

Massey napisał/a:

A konkretnie jaki masz model zetora na myśli ?

Na przykład 7245 i pochodne

877

Ciekawa opcja ,tego nie wziąłem pod uwagę ,jeździłem kiedyś 5211 i wydawał się całkiem przyjemny w eksploatacji.

878

Porównanie 323 do MF serii 26xx jest żadne. Zaczynając od prześwitu którego farsz po prostu nie ma dalej podnośnik który w MF ma udźwigu od 7 do prawie 9 ton, następnie spalanie gdzie ja widzę oszczędność ok 1/3 biorąc pod uwagę tą samą robotę i czas a mój jest mocniejszy od 323 i niestety więcej spala dalej jego zwrotność której 323 po prostu nie ma, rewers, no i wałek wom bez sprzęgła ale niestety tylko 540 do tego komfort pracy, jeśli dla kogoś w 323 jest komfort to z 26xx nie będzie chciał wysiadać. Ja osobiście jak zmienię to na MF 3680 lub 3690 bo będę miał jeszcze szybciej niż teraz ogarnięte moje 5ha.

Tel.795-243-626

879

Jamir udźwig udźwigiem ale dziś te sprzęty mają po 20-30 lat i owszem udźwignie ale jak to wszystko jest już wypracowane i się rwie w polu a ceny części typu ramiona /wał zwalają z nóg. Poza tym nie można mówić o tym,  że ciągnik jest super skoro tak jak u Ciebie  pracuje 10 godzin w roku. U mnie kazdy ciągnik w roku robi 200-300 motogodzin co i tak jest niewiele ale już można powiedzieć coś na temat awaryjności. I naprawdę nie ma na to czasu,żeby w pełni robót stał i był naprawiany.
Dla przykładu zetor 7211 ma 11500 motogodzin. I jest w oryginale
Sprzęgło było wymieniane i zjeżdża 3 komplet opon. Od nowości padły 4 rozruszniki. Poza tym serwis i ciągnik hula aż miło.

880

Teraz rozumiem dlaczego MF Ci się nie psuje 🤣🤣
Nie wierzę że  maszyny , ciągniki  się nie psują  , stare ,nowe  wszystko sie psuje  jak pracują.
Jeden za awarię  bierze nie działający kierunkowskaz  A drugi powrót bez przedniego Koła uważa za polu za Pikuś .
Według mnie to jcb 530 mi chodzi bezawaryjnie ale żona twierdzi że zaczyna się sypać  bo włożyłem w tym roku w nią  10 tyś.....