Odp: Rzepak
Ja wykoszę moze za 2 tygodnie. Zielony całkiem, szału sie nie spodziewam, bo rzepak prawie w ekologii. Sąsiad wczoraj kosil 8.8 %
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 115 116 117 118 119 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja wykoszę moze za 2 tygodnie. Zielony całkiem, szału sie nie spodziewam, bo rzepak prawie w ekologii. Sąsiad wczoraj kosil 8.8 %
u nas tez ok 10 i koszą
Jak uprawiacie rzepak bez pługa, to jak uprawiacie przed siewem? Co roku inaczej wychodzi i trzeba robić inaczej. Jednak chciałbym, żeby w końcu wyszło dobrze. Jak nie zasieje sięu mnie 15-20 to rzepaki słabo wypadają. Czekałem aż wzejdą samosiewy i było kiepsko. W tym roku jak będę miał czas i zboże wzejdzie szybciej, to będę na dwa razy robił, ale jak nie będzie czasu to wjadę na raz a samosiewy połową dawki na dwa razy najwyżej.. Co myślicie?
Panowie ponawiam pytanie. Chce wymienić doświadczenie, bo różnie ostatnio z tym rzepakiem wypadało. Jestem do tego stopnia zamyślony, że zastanawiam się czy nie zaorać pod przyszły rzepak.
Pewnie już pisałem ale u mnie szedł N na słomę. Wapno. Gruber - płytka uprawka. Ziemia poleżała tydzień Na skiełkowanie chwastów. Potem gruber na 25cm. Ziemia poleżała od soboty do poniedziałku popołudnia. Wysiany był NPK 350kg/ha i siew rzepaku.
Po orce natychmiast wały i siew, po gruberze siew też natychmiast. U mnie to się sprawdza, nie daję ziemi wyschnąć.
No tak najlepiej, żeby chwasty wzeszły. Jednak jak czas goni termin się robi późny,i dodatkowo ziemia poleży i przeschnie za mocno to też źle. Chyba że pilnnować samosiewów i uprawić na raz wszystko. Po gruberze zawsze d razu sialem, ale jak ziemia przeschła, lub czekałem, aż samosiewy wzejdą to i tak później rzepak byl słaby.
Dlatego uprawka była plytka a głęboka uprawa leżała sobie półtora dnia. Dogbiecione było bo robił to kockerling. Ale tamtego roku akurat padało. To też inaczej
Mam agregat co dogniecie i o to się nie boję. W sumie to w zeszłym roku siałem później, bo miałem budowę w tym może bedzie czas ogarnąć w porę.
Ja rok temu jeden kawałek 3-4 klasa miałem długo słomę na polu i nie było jak zrobić uprawki pozniwnej to dwa razy gruberem i sialem na drugi dzień. Rzepak pięknie wyszedł, samosiewy też . Opryskalem po 3 tyg na samosiewy raz i czysto .
a ja plony porównaniu do uprawek normalnych? a kiedy siałeś?
Ja siałem 25 i nie chcial rosnąć. Zobaczę jak to wyjdzie.
Wczoraj zebrany.plon najgorszy w histori uprawy 2.7t/ha.wilg. 8 bez desykacji
W sąsiedniej wsi mają dość dobra ziemię i w większości glina. O ile zboża ozime sieją bez pługa to pod rzepak zawsze orają i po pługi od razu idzie ścierniskowiec tak na około 15 cm żeby ta glina dobrze rozbić i po tym siew horschem i tym podobnym. Ci co próbowali bez pługa zrobili to tylko raz. Ot takie spostrzeżenie. Wczoraj kosił agrifarmy rzepaka to na komputerze pokazywaloplon w granicach dwóch ton. Ciekawe jak będzie u prywatnych co po pługu
ja w sobote skonczyłem , tez najgorszy sredeni plon w historii 2,85,ale bałem sie że bedzie gorzej, nie desykowany,
U mnie dwie tony nie będzie... za dużo się nazbierało, i będzie klapa...
ja w sobote skonczyłem , tez najgorszy sredeni plon w historii 2,85,ale bałem sie że bedzie gorzej, nie desykowany,
farciarz to u nas byś był rekordzistą
':brawo:',
U nas pierwsze pogłoski o plonach tez są. Średnio 2 tony z ha.
W tydzień wysiekłem 134ha rzepaku plon od 700 do 3.2t wilgotności od 5 do 13%
Wojtas na usługach dominatorem ganiasz? Ja dziś pierwsze szlify robiłem na ojca 108.Powiem szczerze, że fest maszyna, ładnie idzie, cicho, klima lux robota. Tak sobie myślę, że nieźle musiałeś ganiać, żeby tyle wyciąć.
Strony Poprzednia 1 … 115 116 117 118 119 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo