Odp: Rzepak
https://www.youtube.com/watch?v=wxqwn5rN1zA
w rzepaku do 7 na godzinę a jęczmień do 9 ... nie ma co kosić to się jedzie ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 116 117 118 119 120 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
https://www.youtube.com/watch?v=wxqwn5rN1zA
w rzepaku do 7 na godzinę a jęczmień do 9 ... nie ma co kosić to się jedzie ...
No widzę że wziąłeś ta robotę na Janku. No w tym roku sprzęty mają wydajność. Wczoraj Chłopaki kosił tylko we trzech 2x770 i jeden 780 bo dwa pojechały w lubuskie to jak byłem zobaczyć to zostało im około 30 ha no to jedna godzinka i po robocie...
2530kg/ha wilgotność 7,7 cena 1520zł/t. Pole 2,2 ha na orce V kl. 3 zbiorniki. Drugie które w połowie zlikwidowałem zostało 2,1 ha 4,5 zbiornika, po gruberze, od IV a, IV b, V kl.
Jaka szerokość hederu? Ja przy 5.10 kosiłem tak do 8 ale rzepak 3 tony z hektara.
W sąsiedniej wsi mają dość dobra ziemię i w większości glina. O ile zboża ozime sieją bez pługa to pod rzepak zawsze orają i po pługi od razu idzie ścierniskowiec tak na około 15 cm żeby ta glina dobrze rozbić i po tym siew horschem i tym podobnym. Ci co próbowali bez pługa zrobili to tylko raz. Ot takie spostrzeżenie. Wczoraj kosił agrifarmy rzepaka to na komputerze pokazywaloplon w granicach dwóch ton. Ciekawe jak będzie u prywatnych co po pługu
U mnie Ci co mają fest glinę nie orzą i wschody o wiele lepsze niż po orce bo nie szło tego nigdy doprawić. Jak orali to ciągnął się jeden wielki kawał.
Grzesiu kosisz na 2 biegu ? i na zegarze pokazuje 8 ?? to nie jedziesz 8 na godzinę tylko 4 ... sprawdź z GPS ...
Ło kurde nie pomyślałem o tym, a kosilem 2 biegiem. W sumie myślałem, że pokazuje rzeczywistą prędkość. W 105 mam podwójną skalę a zalezności jakim biegiem jadę, a tutaj zegar jeden.
No właśnie z tą prędkością jest cos nie tak zauważyłem ,ja na 1 i tak 5 6 km/h ledwo co idzie a ja macie obroty poustawiane ja mam obr bębna 750 obr wialni 700 dolne sito zamknięte górne tak na jeden ząbek
No najlepiej jak jest predkosciomierz gdzie wpisuje się obwód koła, Marcin tak jak u mnie jest ten licznik hektarów, zwrociles uwagę wtedy?
Jak tam rzepak wykoszony?Ja w tym roku sieje pierwszy raz ever Mam stanowisko po pszenicy, w tym tygodni zejdzie z pola. Jaką uprawkę zrobić pod ten rzepak podkładkę czy kultywatorem przejechać? Bo słyszałem że rzepak nie za bardzo lubi podkładkę, zaznaczam że nie posiadam talerzówki jeszcze.
Można rozliczyć rzepak odmiany vision. Powierzchnia 8,5ha z czego 4,5 IV klasy, a 4ha V i VI na łupku i glinie. Sprzedane 20,1 tony co daje 2,36 t/ha. 0,5 ha powinienem odliczyć bo wymokło i ślimaki jesienią no ale liczę od całości bo tyle było pola. Ogólnie gdyby nie grad 2 tygodnie przed zbiorem to było by ponad 3 tony. Bida nędzę pogania.
I jeszcze taka ciekawostka. Dostałem cennik nasion rzepaku i ... no właśnie i jak kilka lat temu wycofywali zaprawy na robale to cena nasion została bez zmian gdzie powinno być taniej, a w obecnym sezonie można kupić nasiona bez zaprawy jak i zaprawione na robale ale trzeba doliczyć 65 zł do paczki. Nie omieszkam zapytać sprzedawcę przy najbliższym spotkaniu, niech mi to wytłumaczy.
Proste chcesz to kupuj a jak nie chcesz to nie kupuj.... chwyt marketingowy ot co
Powiedzcie czym pryszczyć na jesieni rzepak tzn. co najlepiej zastosować po siewie na chwasty, potem w późniejszym okresie, co do skracania, od grzyba itd. bo czytam te wszystkie artykuły w necie ale to większość sponsorowane i każdy namawia do swoich produktów. Dodam że pierwszy raz będzie u mnie rzepak na polu w całej historii mojego gospodarstwa ;P
Jak skończysz czytać ten wątek, będziesz mistrzem świata i okolic, powodzenia. Tu wszystko jest.
Zanim przeczyta wszystko, to mu termin siewu przejdzie
oooo dobrze mówi życia braknie na czytanie, a tak nawiasem mówiąc byłem już na 15 stronie chyba i mi się zrobił mętlik w głowie.
....udało mi się coś takiego stworzyć, oceńcie czy dobrze to wypali chwasty
po siewie Command 480EC
w fazie chyba 4 liści rzepaku Navigator 360sl
potem na samosiewy zbóż i chwastnice i miotłę fusilade forte150ec
jak wam się to widzi można coś przyoszczędzić?
Zawsze możesz prrzyoszczędzic na środkach. Stosując ich zamienniki. Ale jak na tym wyjdziesz...
Na przykład jednego razu zamiast Commanda zastosowałem Środek Boa 360CS z invigo. I nie było źle. Ale co wyjdzie jeden raz nie zawsze musi wyjść..
Ja osobiście zawsze pryskam przedwschodowo mieszaniną chlomazonu i metazachloru na wilgotną glebę.
Navigator stosuje na poprawkę chwastów kiedy trzeba. W tym roku musiałem na wiosnę prysnąć na samosiewy bo zeszłej jesieni topiłem się na polu i też nie dostałem nic innego jak środek Buster 100 EC. Zadziałał wzorowo. Wytępił samosiewy żyta. Fakt faktem efekty widać po jakichś 3-4 tygodniach.
I pamiętaj że z rzepakiem wszystko jak w zegarku. Nie lubi głębokiego siewu. Nie lubi być zaklepany przez deszcz po siewie bo nie wyjdzie. Nie pryskaj przedwschodowo jeśli jest za mokro. Bo rzepak to odchoruje. Trzymaj się terminu siewu.
Za każdym razem opryskiwacz solidnie przemyj przed zabiegiem bo rzepak w uprawie jest rośliną cholernie wrażliwą . Ale za to jak Ci się wysieje i jest jako chwast samosiew to w sumie go wytępić łatwo nie jest... taki paradoks. Jak zaniedbasZ na jesień to nie nadrobisz tego wiosną.
czytaj posty z sierpnia i września gdzie najwięcej się o tym pisze
Jakie odmiany rzepaku siejecie ... ?? nie interesują mnie hybrydy
Strony Poprzednia 1 … 116 117 118 119 120 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo