181 Ostatnio edytowany przez niewydostanieszsie (2018-06-11 22:55:22)

Odp: Kiszonka

Zorak jaką masz prasę? Może zamiast owijarki to prasą owijać folią zamiast siatki? New holland podobno owija bez problemu folią, w sipmach ktos owijał ale trzeba było nie dociskać rolki z folią.Koszt dwa razy taki jak siatka ale masz za jedną robotą zrobione.
Ja na razie mam zrobione 150 sztuk 180cm samego siana. O kiszonce nie myślę przy takim upale. poza tym mam dużo łąk zalanych rok temu i grabi się sporo starej trawy bo nie było tego jak jesienią zebrać. I nie wiem jak u was ale u mnie po zalewie jest połowa tego co normalnie. Niby na wysokość wydawało się że trawy opór ale jak zacząłem grabić to strasznie rzadka trawa. Ale wolę suszę niż pływanie na torfach tak jak w tamtym roku.

182

U mnie plon trawy też taki se ,jak się kosi to zdaje się, że plon ładny bo trawa wysoka ale podobnie jak u Ciebie ,jest rzadka ,szczególnie właśnie tam gdzie było mokro. Myślę ,że jednym z czynników tej sytuacji może być to ,że składniki poszły z tą wodą w głąb gleby i dodatkowo zostały zachwiane stosunki wodno powietrzne w glebie.

183

mam metal-fach walcową i raczej folia by się kleiła do walców. Gdybym miał tak robić 200-300 sztuk to bym coś innego kombinował ale owinę tylko to co się nie zmieści pod dach czyli jakieś 50 siana i 50 słomy.
Ja na tą chwilę zrobione: 90 kiszonki, 70 siana, ok. 1200 małych kostek siana. W normalnym roku (w sensie gdyby nie ta susza) powinienem mieć 2 razy tyle. W zimie będą żarły słomę.

gg 5118068

184

Moje mleczne mają praktycznie cały czas udział słomy w paszy. Najczęściej daje owsianą lub jęczmienną ale jak się trafi to i żytnią też dostaną wink

185

po prawie 2 miesiącach odwinąłem siano z folii - suche i pachnące jak bym dopiero z łąki zebrał. Owijane folią do sianokiszonki, 8 obrotów na owijarce. W słomie będzie próba ze streczem.

gg 5118068