561

Odp: Hodowla bydła miesnego

2 wycielenie i za pierwszym razem też tak miała. Ewidentnie ta jedna sztuka dostaje jakiegoś szoku poporodowego i trzeba jej dopilnować. A o tych 30 miesiącach podczas wycielenia to ja się akurat nie zgadzam. Ogólnie mówi się że LM to bydło późno dojrzewające. Ja zacielam w zależności od wyrostowości danej jałówki. Zazwyczaj jest to w wieku 18 miesięcy ale nie rzadko jest to też 16.

gg 5118068

Co do limousine to weterynarz u mnie opowiadał jak tydzień temu robił cesarkę. Ledwo skończył szyć i krowa go zaatakowała.Ledwo zdążył przez drabine paszową. Rolnik zdążył uciec, wet w ostanim ułamku sekundy. A co do ocieleń to ja w herefordzie idę w kierunku ocieleń w 24 miesiącu. Niby zalecają żeby w 22 dopiero kryć ale ile kosztuje karmienie jałowki przez 3 lata w oczekiwaniu na cielaka. W tym roku zaczęły się cielić i jest wszystko ok tylko, że jałowki kryje buhajem na lekkie porody.

563

dlatego podstawa to bydło genetycznie bezrożne lub wypalanie u cieląt. Druga sprawa to jeśli co dzień chodzimy przy zwierzakach to się przyzwyczajają do nas. Nie mniej jednak LM jest najbardziej temperamentne i trzeba uważać przy obsłudze.

gg 5118068

564

wczoraj padły kolejne dwie i   niby tą wątrobę  dopadły jakieś beztlenowce mogą być w sianie lub wodzie jutro będziemy je  szczepić smile

Ale na co szczepić? Bo nie bardzo rozumiem.

566

no żeby się nie rozwijały te bez tlenowce  i zobaczymy jakie będą efekty

Ktoś Cię nieźle chce na kase naciągnąć... Próbkę pobrać, zrobić posiew i konkretny antybiotyk na tą bakterie.

568

Chłopaki jak wyrejestrować cielaka jeśli uciekł w nocy z obory ?

569

Mój odbiorca za 180 zabierał paszport i dawał co miał dać

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

570

no  tak lekarz mówił  zaszczepione i niby jakaś poprawa jest zobaczymy na jak długo

koseś napisał/a:

Chłopaki jak wyrejestrować cielaka jeśli uciekł w nocy z obory ?

Zamówic duplikat kolczyka i czekać na kolejne narodziny. Jak cielak może z obory zwiać i nie wrócić? To nie mysz że się schowa do nory i nie widać.

572

Las , zdziczale psy ..... i wiele innych rzeczy  może się stać   i jak to teraz  wyrejestrować A nie kombinować.

573

zapytaj w arimr

Rolnik z powołania:-)

574

Zgłośić na policję albo straż miejską zaginięcie sztuki, wystawią kwitek z numerem zwierzęcia i z tym do agencji. U nas z owcami tak robiliśmy.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

Mi kiedyś się krowa utopiła w bagnie to nie wyciągaliśmy tylko pismo do agencji i wyrejestrowali. Co do zaginięcia to rzeczywiście musi być protokół z policji.

Ktos kupuje dla opasów pełnoporcjówkę? Potrzebuje taką 18% białka i nie wiem jak to cenowo wygląda. Przedstawiciel z schaumanna ma mi zrobić ofertę na koncentrat 30% i na pełnoporcjową 18% białka ale może konkurencja ma taniej?

577

niewydostanieszsie napisał/a:

Ktos kupuje dla opasów pełnoporcjówkę? Potrzebuje taką 18% białka i nie wiem jak to cenowo wygląda. Przedstawiciel z schaumanna ma mi zrobić ofertę na koncentrat 30% i na pełnoporcjową 18% białka ale może konkurencja ma taniej?

zadzwoń do Liry z ciekawości

http://www.lira-pasze.pl/newsView,41,promocja-bysio,PL

578

niewydostanieszsie napisał/a:

Pasza 18 to około 1150zł brutto, a koncentrat 42% 1950zł brutto-Piast
18-1260 brutto koncentrat 42% 1950-Ekoplon

Mam pasze 18 za 1100 netto na soi i rzepaku lub po 1070 z dodatkiem ddgs-u albo koncentrat 25% za 1600. Cena za śrutę rzepakową już zaczyna się od 1200 więc chyba nie ma sensu się bawić w mieszanie samemu tym bardziej jak u nas zboże cały czas do góry.

580

jak wyglądają u Was pastwiska ? u mnie wyjedzone do gołej ziemi i nie ma żadnych odrostów. Od początku września co dzień 2 baloty schodzą na dokarmianie. Liczę że cały październik wyżywią się na poplonach.

gg 5118068