Odp: Uprawa bezorkowa
Ciekawe niby gdzie ciągle jeżdżę po Belgii Holandii druga strona Niemiec i widzę właśnie odwrotną tendencje.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Strony Poprzednia 1 … 94 95 96 97 98 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ciekawe niby gdzie ciągle jeżdżę po Belgii Holandii druga strona Niemiec i widzę właśnie odwrotną tendencje.
Pokaż mi bezorkowca który rozmawiał z byłym bezorkowcem takim z kilkunasto letnim stażem...
Mam przeczucie że to tylko plotki, a sam zamierzam jakiś gruber zdobyć i próbować jak należy.bo jakoś mi to oranie w tym roku niechętnie idzie mając świadomość że jednak szkodze tej ziemi i jeszcze wilgoci brak.noo i te garby na uwrociach i bruzdy....
U nas trend ku bez orkowej bo to jedyna alternatywa przy tym dramacie, ale mniej jak 300km, nikt nie zapina jesli rozmawiamy o konkretnych uprawach, bo na orki bez szans na dziś.
do konkretnej uprawy można też użyć 100KM tylko mamy w maszynie mniej elementów roboczych. Jak z pługiem, im więcej korpusów tym więcej KM. W agregacie, im więcej łap tym więcej KM.
Ja szukam większego ciągnika, na moich glebach do mandama minimum 200 KM żeby robić na 25 cm.
Dawno temu wstawiałem zdjęcia z uprawy bezorkowej Mf 255 na 25cm. Pięknie szło...
A ktoś z Was bezorkowo robił 3m gruberem z 7 łapami ? Chodzi mi o to, czy nie jest za mało 7 łap na 3m szerokości. Tata się nakręca na zakup takiego 3m 7 łap
jak dla mnie zdecydowanie za mało bo co 42cm. U mnie jest 9 łap i szerokość ciągnika.
Dlatego pytam bo jestem tego samego zdania
przecież to parametry podorywkowego na gęsiostopie.
Niech i będzie 7 łap co ci szkodzi taka różnica że będziesz musiał 2 razy przeciągnąć by nie zostało calizny nie ruszonej ... Przynajmniej ja tak robię 2 szagi i zrobione jest OK
BO to jest podorywkowy na gęsiostopie. Tata sie napala na Farmeta od znajomega. Miałby swoje plusy -ciężej go zapchać. A tak jak myslałem podwójnie by trzeba było latać bo za rzadko.
Zakończyłem siew pszenżyta w taki popiół że chwilami jechałem o macku teraz pada,mogę spokojnie jechać.
Gość z "BEZ Pługa" się uparł.... Nie napisałem s....j tylko ja poprosił opisałem w trzech słowach gospodarstwo o ten napisał rewelacja..... chyba się zgodzę.
No cóż to może być taka duża promocja nie orania.... Choć wydaje mi się ze kto już miał nie orać to nie orze....
On zapewne tu Cię znalazł i wytypował. Czy marketing mu wyjdzie i zwiększy sprzedaż gazety ? :hmmm:
Wątpię by mu sprzedaż gazety wzrosła chyba że artykuł będzie miał tytuł np Parodia nie orania
Zakończyłem siew pszenżyta w taki popiół że chwilami jechałem o macku teraz pada,mogę spokojnie jechać.
Farciaź u nas 2 mm .
U nas 10 litrów
No cóż to może być taka duża promocja nie orania.... Choć wydaje mi się ze kto już miał nie orać to nie orze....
Nieprawda 😛 właśnie się zastanawiam czy że względu na susze nie kupić gruber i odpuścić przynaniej chwilowo pług.
Chodzą mi po głowie te grubery z vibro flex (kongskilde, kverneland) ze wzgledu na cene, dostepnosc i zabezpieczenia. Podzielą się Panowie opiniami/doświadczeniem na temat tych maszyn? Nadaje się do głębszej uprawy? Czy sprężyny wytrzymają, czy ta rama z plaskowników nie jest zbyt słaba? Gdzieś ktoś na forum wspominał, że z gesiostópką to średnio pracuje, ale co z redliacmi dwusercowymi albo jakimiś wąskimi?
Dziś tak napadalo?
Strony Poprzednia 1 … 94 95 96 97 98 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo