21

Odp: Melioracja

Chodzi mi po głowie by  w studni melioracyjnej przy moim polu zrobić jakiś zaworek tak by po wiosennych powodziach zamknąć odpływ. ale czy mi nie wywali górą?  Tak sobie gdybam bo to co jest w tej chwili to nieporozumienie bo spływa wszystko czy trzeba czy nie....

22 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-09-17 20:18:01)

Minus zabiegu byłby taki, że rurki w moment zamulone. A następnej wiosny pływanie w błocie. Po prostu woda w rurkach  stac nie może. Awaria murowana hmm "Mam ojca co w tym temacie coś wie

Siły na zamiary zmierz....

23 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-09-17 20:30:06)

Czyli się nie da? Ale czemu się zamuli?  Jak zaglądam do tej studni to nie widać by napływał tam jakiś piach. NIe czyszczona pewnie od budowy i na dnie żwir.  Wiem piasek może być zabierany. 
Wedłg mnie zależy od gruntu i rurek. Jesienią zeszłego roku czyściłem zbieracz który został zasypany jakieś 20 lat temu.  zbieracz poniemiecki. Odkopałem wylot, patykiem przepchałem jakieś 50cm i woda ruszyła  i szła całą rurą.....
Więc?
Zapraszam do dyskusji bo wody zazwyczaj brakuje...

24

Też myślę o tym by zatrzymać wodę w drenach ,tylko w inny sposób tzn przy pastwisku mam z dwóch stron rów do którego uchodzą zbieracze ,gdyby tak wybudować na końcu tego rowu zastawke ,woda by się zatrzymała i poszła w dreny. Grunt gliniasty więc by tak szybko nie wsiąkła a zanim by odparowała to przynajmniej przez jakiś czas miałbym trochę wilgoci. Tylko z tego co trochę czytałem na ten temat to od cholery załatwiania żeby coś takiego zrobić.

25

No jak masz rów to masz prościej ja mam studnię przez którą przeływa woda z moich pól i jeszcze jednego rolnika.  A co tu załatwiać wyczyścić rów i postawić zastawkę tylko niech się wcześniej boki rowu trochę zazielenią bo inaczej stojąca woda może spowodować osuwanie się boków.

26

Krzysiek mam lepszy pomysł. Przyjedź do mnie z jakąś metalową klatką i złapiesz sobie bobra a on zatrzyma Ci wodę ile tylko będziesz chciał

E 516 na części
Telefon 695 076 269

27

Jo jak go wrzucę do studni to zatka.....

Generalnie ostatnie dwa lata pokazały że melioracja to wyższa szkoła jazdy. Rok temu wszystko pływało u nas bo wieloletnie zostawienie rzeki samej sobie spowodowało podniesienie dna o metr i jak padało tydzień to zbierała wodę na bieżąco ale jak padało miesiąc to rowy pełne, rzeka pełna i wszystko pływało. Ten rok pokazał co robi bezmyślne spuszczanie wody z pól. Rowy puste od maja, pola wyglądają jak pustynie i pomimo tego że rok temu wody był opór to wszystko spłynęło do morza. Niemcy przed wojną na naszych ziemiach sobie radzili> Nawet specjalnie osiedlili się tutaj Olendrzy jako specjaliści od melioracji torfowisk. Niestety po wojnie cała infrastruktura została zniszczona a dzisiaj zrobienie tego od nowa jest nierealne jeśli chodzi o koszty.

29

Krzysiek ,bez pozwolenia taka budowla może długo nie przetrwać ,życzliwi donoszą gdzie trzeba...

30

http://i68.tinypic.com/nxowtd.jpg

zalane 2 ary na polu 14 ha to pikuś, ta studzienka od kilku lat spełnia swoją rolę. Dzierżawiącym pole poniżej oferowałem pomoc ostrówkiem w udrożnieniu zbieracza, zignorowali moją dobrą wolę.  Roboty tam by było niewiele, ale teraz to już bez mojej pomocy.