Odp: Rzepak
Wojtas kukurydza na wiosnę. Też mam do likwidacji 7 ha. Sklepało po deszczu
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 121 122 123 124 125 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wojtas kukurydza na wiosnę. Też mam do likwidacji 7 ha. Sklepało po deszczu
Ja po nauczce z przed 2 lat sieje docelowo 60 szt na metr
Zaczynam się wkur..... znam i widze takich co nasieją ten rzepak zwykłym poznaniakiem przebronują bronami i rośnie jak szalony bez ochrony bez niczego rzepak jak trzeba
a ja nakombinuje uprawki przed żniwami nowe jednosktki siewne tańczenie na uszach itp i zawsze coś pier.... i nie rośnie
Widzę że nawet jak bym posiał technologiom NASA to i tak nic z niego by nie było a na asfalt rzucisz i za 3 dni rośnie ....
Bo rzepak to k..wa, która 11 miesięcy zajmuje pole.
Wojtas a może za dużo właśnie robisz i rozpylasz glebę. Obszarnik co brał ziemie we wiosce robił pod kukurydzę talerzówką potem orkę na zimę wiosna włókowanie następnie agregatem lemkena (włóka wał strunowy, gęsiostopy, włóka, dwa wały strunowe, włoka) i kukurydza nic nie rosła miała problem już z wschodami. A przez granice rosła o niebo lepsza zasiana omegą w zabronowana orkę 330 z grudziądzem. Jak przestał używać tego agregatu a zastąpił bronami problemy się skończyły.
Wojtas a w jakiej technologii robisz rzepak? Pługiem , bez pługa?
Ja dziś oprysk w rzepaku po raz trzeci. Jest tragedia. Mam obsadę ze 150 na metr kwadratowy tam gdzie mam samosiewy rzepaku w rzepaku
https://drive.google.com/file/d/1gq0DUA … p=drivesdk
Słabszy zima stłamsi i będzie dobrze. Mój siany 28.VIII szaleje, został do podania tebu i bor, tylko pogoda na razie nie pozwala pryszczyć.
Piotrek rzepak ma taką obsadę na 1mk jak Twoja cała broda.....
Krzysiek Ciiicho po boku nie mam a żem się nie ogolił i wyszło na jaw
Androl ten zabieg miałem zrobić tydzień temu. Też Tebu szło i inne takie. Rzepak chyba mi trochę zdążył uciec. No ale trudno
W tym roku technologia bez orki .. mamy taką suszę że jak przeciągniesz podorywkowego 2 razy to masz 10 cm bitego puchu że po kostki wpadasz w ziemię ... brak wody brak zagęszczenia gleby .. ehh niech rośnie ... posiany to musi coś być a jak nie to coś się na wiosnę wymyśli
Dokładnie. Zależy kiedy zima przyjdzie. Ja widzę ze po tych deszcach co były mój na glinach zaczął wyłazic. Ciekawe czy do zimy wykształci ze 4-5lisci.
Mam też nadzieję że żyto skiełkuje bo place na polu bez żyta mam ogromne
mój monolit siany 28.VIII, na drugim zdjęciu w tle kawałek moich zabudowań
Ale sałata
Ładny ... kawał domu ;P i kawał gospodarki. U mnie też widać ale nie ma się czym chwalić...
Dobra. Ja mam pytanie. Próbowałem nieraz wstawić zdjęcie w poście i mi nie wychodzi. Dlaczego ? Wpisuję te tagi z linkiem i nie pokazuje się zdjęcie ...
http://i64.tinypic.com/hwl3dd.jpg
http://i63.tinypic.com/63sy79.jpgmój monolit siany 28.VIII, na drugim zdjęciu w tle kawałek moich zabudowań
Zazdroscic .... u nas nie ma wszyscy przesiewają zbozami, bedzie rzepak mial cene
mam działkę (na szczęście tylko 1,7ha) gdzie jest problem z bodziszkiem. Pryskane doglebowo chlomazon + metazachlor ale taki układ średnio radzi sobie z tym chwastem. Bodziszek jest dość upierdliwy i się zastanawiam czy potraktować go Butisanem star max 500 bo chyba tylko on może coś poradzić. Ale cena mnie przeraża bo trzeba by wziąć 5l a to jest 660 zł
Likwidować ? zostawić ? może jakiś inny oprysk ?
Wczoraj pryszczyłem dostał: tebu + biostymulator + bor + 0,5 l/ha antywylegacza płynnego, no i standardowo na 1 zbiornik 1 niebieski smerf i 3 oddechy nietoperza
Pryszczenie-uwielbiam to haslo😄
Mnie też zastanawia gdy to czytam i zawsze kojarzy mi się z pryszczem.
Zaadoptowałem to hasło Mpopisa bo też mi się spodobało
Strony Poprzednia 1 … 121 122 123 124 125 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo