Odp: Uprawa bezorkowa
A do mnie w końcu po przebojach jutro dojedzie staltech AP 2.5m tylko nie będzie gdzie go wypróbować bo wszystko już obsiane a miał być w sierpniu
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Strony Poprzednia 1 … 96 97 98 99 100 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A do mnie w końcu po przebojach jutro dojedzie staltech AP 2.5m tylko nie będzie gdzie go wypróbować bo wszystko już obsiane a miał być w sierpniu
I to mi się podoba maszyna na wypasie za 15 tyś. pługi z zabezpieczeniem non stop firmy "krzak" zaczynają się od 20 tyś i do niego trzeba jakąś maszyne doprawiającą np wał za około 10 tyś i potem ta pier**l jeden ciągnik zasuwa z pługiem na pole a drugi mu wiezie wał bo przecież po asfalcie go nie pociągnie....
Ciekawi mnie tylko czy będę musiał dołożyć dodatkowe siłowniki do podnośnika bo waży z wałem rurowym 1.8T. Rozsiewacz o tej masie podnosi bez problemu na wolnych ale on jest blisko osi. A opinię własną będę mógł wydać dopiero przyszłej jesień jak to robi i czy dobrze wykonane.
No to rób testa w pszenicy czy wszystko ładnie wymiesza 😁
Albo u sąsiada...
...w rzepaku...
Bo i tak uschnie...
Się śmiejcie...
Się śmiejcie...
Taki wybraliśmy fach, coś uschnie, coś wymięknie, coś wymrozi, coś zdechnie Trzeba brać wszystko na klatę z uśmiechem na ustach. Patrz motto Karola323
Dokładnie....
Nie o tym temat ale Chyba pójdę po ten kredyt preferencyjny żeby jakoś ten rok przeciułać. Brać wszystko na termin to bicie sobie odsetek 1%na miesiąc ... mieć a nie mieć 10% z kasy wydanej na nawozy i chemię to całkiem spora sumka.
Sąsiad próbował bezorkowo uprawiać pod pszenicę po stalerzowanym 2 tygodnie temu międzyplonie i guzik. Musiał wziąć pług i orać 24 ha. Zapychalo mu się a 400 koni w 6 metrach nie mogło ujechać.
Mi też się zapychało, ale nie mam konia co ma 400 kucy to grupa niżej i wio bo idzie i wszystko w rozsądnych terminach posiane bez pługa.
Ja mam do spawania ajaxa, po po ostatnich 5 ha zrobionego rżyska po qq pod pszenice prawie pękł na pół. Pewnie jak bym to orał to pług też bym 2 kawałkach przywiózł do domu.
https://www.youtube.com/watch?v=GJ4X4BU-RU4
Nigdy wiecej bezorki. tak mi dziki niszcza pszenice że nie wiem co do wiosny zostanie. Mysliwi mówia że zwróca tylko za paliwo i materiał siewny. a co z tym że opryskana, ze niższy plon będzie z jarki?
A niby dlaczego? tak ci nagle dżdżownice się namnożyły ,że ze wszystkich okolic dziki się zleciały? Na to trzeba lata.
Dzików jest więcej i bez orka nie ma nic do rzeczy ... ot co
Dokładnie.
Dziś gruberowałem na głęboko, wyszło średnio 20-25minut hektar. Chyba nieźle.
Nigdy wiecej bezorki. tak mi dziki niszcza pszenice że nie wiem co do wiosny zostanie. Mysliwi mówia że zwróca tylko za paliwo i materiał siewny. a co z tym że opryskana, ze niższy plon będzie z jarki?
Zaoraj to dopiero zobaczysz dziury poryte
Strony Poprzednia 1 … 96 97 98 99 100 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo