Odp: MDW 525 H Piotrka zakonspirowanego pod P1i9o9t0r :D
Ja już po wymianie łożysk w przekladni kątowej żmijki. 6306 2 sztuki i 6206 2 sztuki. Robota na pół godziny i do ogarnięcia przez każdego.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Nasze kombajny » MDW 525 H Piotrka zakonspirowanego pod P1i9o9t0r :D
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja już po wymianie łożysk w przekladni kątowej żmijki. 6306 2 sztuki i 6206 2 sztuki. Robota na pół godziny i do ogarnięcia przez każdego.
od wysypu czy od podajnika ziarna ?
Od podajnika tego z ziarnowego do zbiornika
Czy ktoś pomoże ?
Chciałbym uruchomić poziomowanie hedera w tym moim 525H. Planuje zakupić czujniki i widzę, że brakuje również tych od poziomowania. Domyślam się, że będą to te same co wszędzie? . Czy ktoś kto posiada mdw 525 cyknąłby fotę który czujnik gdzie podłączyć ? Widzę wolne kostki przy mechaniźmie poziomowania
https://drive.google.com/file/d/1hd5Qnd … p=drivesdk
Poszerzałem stół... ciekawe jak będzie się sprawować
Pytanie do Was. Dlaczego w przekładni kątowej od podajnika ziarnowego zatarły mi się łożyska od strony żmijki do zbiornika ? W sumie dlaczego to wiem. Bo wpadła ziemia którą nie raz złapałem w jęczmieniu. Łożyska Typu RS. Dziwi mnie dlaczego od strony zębatki jest simmering a od strony żmijki jest łożysko, zabezpieczenie ale nie ma żadnego uszczelnienia. Czy to normalne ? Czy czegoś tam brakuje
powinno cos być albo fartuch metalowy albo simering zalezy od typu przekładni
Na simmering nie ma nawet miejsca. jedyne co by się tam zmieściło to jakaś blaszka.
Cóż. Po żniwach trzeba będzie coś wymyśleć. Czeka 2 ha rzepaku jarego
A jakiś filc by nie wlozł?
Max blaszka jakąś
Jeżeli mogę coś doradzić to zerknij w jakim stanie jest ślimak idący do zbiornika.W Sampo mam taką samą przekładnie od ziarnowego jak Ty w mdw. Fartucha nie miałem na górze przy żmijce ziemia się sypała jak u Ciebie łożyska szlak trafił. Dorobiłem fartucha nowe łożyska i wałeczki bo u mnie były liche , dzień koszenia łożyska do wymiany ,znów wymiana na łożyska fag zakończyłem żniwa luz znów na łożyskach , patrząc na ślimak moim zdaniem problem leży w nim. U mnie jest już podjechany i widocznie nie daje rady odebrać całego ziarna z podajnika w którym mam nowy łańcuch z łopatkami, ziarno zbiera się na dole ślimaka stawiając duże opory. Na wiosnę będę napawał ślimak a w żniwa się okaże czy to coś pomogło.
ja kupiłem nowa przekądnie w pankowie i dwa sezony przechodziła,zero luzów
Ile taka przyjemność ?
Yoko moja przekładnia była robiona przez poprzednika. Dotaczał wałki, bo te co były stanęły i zjadło zęby. Ja za Twoją radą sprawdziłem luz-był na zębatce więc wymieniłem wszystkie 4 łożyska. Nałapałem ziemii w jęczmieniu jarym i łożyska po nocy stanęły. Zdziwił mnie brak jakiegokolwiek zabezpieczenia przeciw pyłowi i innym zanieczyszczeniom. Syf po prostu leci na te łożyska i co z tego że są RS-y skoro tam ciągle wpada syf.
Tadeusz ślimak jest z lekka zjechany i przed sezonem się za niego wezmę
P.S. Yoko zrobisz mi zdjęcia pod kabiną tych czujników od automatycznej wysokości i poziomowania ? Co gdzie podpięte ? Czy też to masz rozbrojone
Jaki smarowidlo stosujecie do tych przekładni?
w pankowie powiezieli mi ze sie nie smaruje ich, tym chyba swoją starą wykonczyłem,nowej nie smaruje i chodzi, 2tysie z hakiem bodajze, moja jest zabudowana simeringiem i ma jeszcze fartuch gumowy, co do czujników to cos tam chodziło o które dokładniej ci chodzi?
Ja włożyłem https://www.google.pl/search?q=smar+mot … JtAlPhPSxM ale do łożysk a czy do przekładni się wkłada to nie wiem
Czujniki które ? Od automatycznej wysokości gradzieli co ustawiasz minimalną i maksymalną przyciskiem. Są to dwa czujniki przy mocowaniu gradzieli tam gdzie chodzi blacha z takim ramieniem.
No i od poziomowania hedera przód -tył. Kiedyś pytałem o linkę co mówiłeś gdzie ją podpiąć.
Chciałbym przywrócić automatykę całą do porządku jak się uda.
czujniki mam, ale wstyd sie przyznać nawet nie próbowałem tego ustawiać, ja chcem przed sezonem wymontować slimak ten zaraz przed sitami, bo czesto gesto zabija mi sie przez niego kombajn i zastanawiam sie czy bedzie miało to jakiś wiekszy wpływ na omłot.. nie widziałem takiego rozwiązania w innym kombajnie
Ślimak który rozgarnia równo masę przed sitami ? Nie trzęba go nawet wymontowywać. Wystarczy podnieść na mechanizmie. Możesz nawet łańcuch zdjąć. Wiem bo sam tak mam. I nic się nie dzieje.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Nasze kombajny » MDW 525 H Piotrka zakonspirowanego pod P1i9o9t0r :D
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo