Trochę mnie tu nie było, ale już jestem i nadrabiam zaległości...
konradprzecznica napisał/a:...
Teraz moje pytanie o możliwość "zaopatrzenia" się w katalog i inne materiały odnośnie silnika, ponieważ nie posiadam kompletnie nic.
Drugie to czy te silniki miały rozruszniki 12v czy 24v.
Z czasem więcej pytań na pewno będzie, mam nadzieje ze będę mógł odwdzięczyć się wam za to myślę ze szeroka wiedza na temat mechaniki ogólnej, i wszelkiej obróbki metali.
Później wrzucę fotki silnika dla ścisłości aby ustalić co to za model, i tego rozrusznika .(oczywiście zrobione teraz w warunkach zimowych)
Znalazłem jakieś stare, zrobione chyba w dniu zakupu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4dd … 23f4f.html
Jeszcze zapomnialem o tym ze z tabliczki znamionowej da sie odczytac tylko to co jest na niej wybite, także jak dla mnie tylko model coś mówi
2VD14.5/12-1SRL
I jeszcze to "co" te silniki miały w celu ułatwienia rozruchu zimą, pytam z ciekawości bo nie miałem narazie potrzeby odpalać poniżej -5
Mam katalog, instrukcję obsługi i instrukcję naprawy. Katalog i instrukcja obsługi są w języku polskim i te mam w wersji elektronicznej, a instrukcję naprawy mam w języku niemieckim i tylko mam wersję papierową. Jest to dość gruba pozycja i jej ksero czy jej zdigitalizowanie niestety ale trochę będzie kosztowało.
Co do oznaczeń, to w tym przypadku jest to tak:
2 - 2 cylindry
V - czterosuw
D - Diesel
14,4 - 14,5cm skok tłoka
12 - 12cm średnica tłoka
S - cylindry w pozycji pionowej
R - cylindry w układzie rzędowym
L - chłodzenie powietrzem
W celu ułatwienia rozruchu zimą, niektóre wersje tych silników miały specjalny mechanizm, który po naciśnięciu odpowiedniego przycisku, odpowiednio zwiększał dawkę rozruchową. Zdarzały się też podgrzewacze paliwa, a w przypadku problemów, to najlepiej jest podgrzać olej albo cały silnik.
www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl - Raj dla stóp
Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal
Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.
Piszę poprawnie po polsku.